Έντυπη Έκδοση

Ολη η Ευρώπη τη θέλει ανοιχτή

Ο ένας μετά τον άλλο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τάσσονται κατά του κλεισίματος της ΕΡΤ. EBU, Σουλτς και Μπαρόζο είναι ανένδοτοι: «Η ΕΡΤ πρέπει να ξαναεκπέμψει». Το ίδιο αναφέρει και η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού, Ορελί Φιλιπετί. Ακόμη και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ πέταξε το μπαλάκι στον Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας πως «η απόφαση για την ΕΡΤ είναι αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης».

Τη σφοδρή αντίδραση της Ενωσης Δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων της Ευρώπης (EBU - European Broadcasting Corporation) προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει -έστω και προσωρινά- την ελληνική ραδιοτηλεόραση. Τόσο ο πρόεδρος Jean-Paul Philippot όσο και η γενική διευθύντριά της, Ingrid Deltenre, ήρθαν εσπευσμένα στη χώρα μας και ζήτησαν άμεση επαναφορά του σήματος της ΕΡΤ. Παράλληλα ξεκίνησαν επαφές με κυβερνητικά στελέχη και φορείς, κάτι που γίνεται πρώτη φορά στην ιστορία της EBU.

Στη διάρκεια συνέντευξης που πραγματοποιήθηκε στο ραδιομέγαρο, ο Jean Philippot τόνισε ότι «το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αποτελεί ισχυρό πλήγμα στη δημοκρατία, στην πολυφωνία και στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο και υπογράμμισε ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ τίθεται μείζον ζήτημα για την ελευθερία του λόγου. Ακόμη, χαρακτήρισε την ΕΡΤ την «πιο σοβαρή επένδυση στον πολιτισμό, ο οποίος βάλλεται πλέον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Στη διαφωτιστική, πραγματικά, συνέντευξη μάθαμε τα εξής:

«Ανευ προηγουμένου»

Η EBU ήταν ενήμερη για πιθανά προβλήματα που αντιμετώπιζε η ΕΡΤ, κάτι που διαφαινόταν από τις σύντομες θητείες τεχνικών διευθυντών, σε καμία όμως περίπτωση δεν γνώριζε τίποτε για το κλείσιμό της.

Είναι η πρώτη φορά στα 50 και πλέον χρόνια ύπαρξης του οργανισμού που κλείνει με αυτόν τον μοναδικά βίαιο τρόπο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας έπειτα από κυβερνητική εντολή.

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, είναι βαθιά αντιεπαγγελματικό, υπάρχουν συμπαραγωγές και αθλητικά προγράμματα που μένουν εκκρεμή. Ακόμα κι αν είχε χρεοκοπήσει -και φυσικά αυτό δεν συμβαίνει στην ΕΡΤ-, η κυβέρνηση έπρεπε να προνοήσει για την αντιμετώπιση των θεμάτων και όχι να προχωρήσει στο κλείσιμο.

Λέξη-κλειδί είναι οι συμπαραγωγές, ο καλύτερος τρόπος για να προβληθεί ο ελληνικός πολιτισμός στην Ευρώπη και αυτή η ποικιλία των πολιτισμών εμπλουτίζεται καθημερινά από τις συμπράξεις της ΕΡΤ.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα για το νέο φορέα που θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ. Η ΕΡΤ, ιδρυτικό μέλος της EBU, είναι η σύντροφός μας».

«Κανένας φορέας δεν είναι τέλειος, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε ποιες θα είναι οι κοινές αξίες της EBU και μιλάμε με κάθε φορέα για το πώς θα κινηθούν τα μέλη μας σε αυτήν την κατεύθυνση».

«Δεν τίθεται θέμα για πιθανές νομικές συνέπειες που θα αντιμετωπίσουμε λόγω της βοήθειας που παρέχουμε στην ΕΡΤ (σ.σ. μέσω EBU το σήμα της εκπέμπεται στην Ευρώπη), η οποία είναι μέλος μας».

50 διευθυντές μαζί τους

Εν τω μεταξύ επιστολή συμαράστασης στην ΕΡΤ έστειλαν 50 Ευρωπαίοι διευθυντές: «Εμείς, οι γενικοί διευθυντές των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρώπης, εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την πράξη της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ. Αυτή η αντιδημοκρατική και αντιεπαγγελματική πράξη υπονομεύει την ύπαρξη των δημόσιων μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα και την ανεξαρτησία τους από την κυβέρνηση. Γι' αυτό το λόγο καλούμε τον Ελληνα πρωθυπουργό να αναθεωρήσει την απόφασή του, επιτρέποντας στην ΕΡΤ να ξαναεκπέμψει στην Ελλάδα».

Την ίδια ακριβώς άποψη έχει και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Με επιστολή του στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ζήτησε να αλλάξει η απόφαση της κυβέρνησης και να ανοίξει πάλι η ΕΡΤ, ενέργεια που θα δημιουργούσε μεγάλη ανακούφιση στην Ευρώπη: «Κατά τη γνώμη μας, η αιφνίδια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης τίθεται υπό αμφισβήτηση για το αν ικανοποιεί το θεμελιώδες νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χωρίς προκαταλήψεις για τις αρμοδιότητες των ελληνικών αρχών να αποφασίζουν και να επιβάλλουν στρατηγικές αποφάσεις για τις υπηρεσίες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις συνταγματικές και πολιτικές ανησυχίες που δημιουργεί αυτή η απόφαση για το δημοκρατικό πλαίσιο λήψης αποφάσεων».

Παράλληλα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, δήλωσε ότι η Κομισιόν υποστηρίζει τα δημόσια ΜΜΕ στην Ευρώπη. Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ορελί Φιλιπετί, χαρακτήρισε εντελώς απαράδεκτο να κλείνει με τόσο βίαιο τρόπο μια δημόσια ραδιοτηλεόραση σε μια δημοκρατία. «Το μήνυμα αυτό είναι φοβερό, είναι τραγωδία για τη δημοκρατία και σύμβολο της κατρακύλας ορισμένων, οι οποίοι χρησιμοποιούν ως πρόφαση την πολιτική λιτότητας και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρώπη
Ενωση Δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων της Ευρώπης (EBU)
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ενδοκυβερνητικό μπρα ντε φερ
Θεσμικά και εκλογικά σενάρια
Δίμηνες συμβάσεις για... πολύμηνη κυβέρνηση
ΕΡΤ
Ακύρωση γίνεται μόνο από τη Βουλή
Ραντεβού βαθύτερης ανάγκης για ανατροπή στην ΕΡΤ
Η εξυγίανση ήταν μεγάλα λόγια...
ΝΕΡΙΤ
Τρία κανάλια, τρία ραδιόφωνα, άντε και... 250 δημοσιογράφοι
Ελευθεροτυπία
Η απεργία στα ΜΜΕ και η εξαίρεση μερικών εφημερίδων
Γιατί δεν κυκλοφόρησαν Σαββατιάτικη και Κυριακάτικη «Ε»
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Ανένδοτος ΣΥΡΙΖΑ
Συλλαλητήριο ΚΚΕ στην Αγία Παρασκευή
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις
Αποκρατικοποιήσεις
Η επιλογή της... Ιφιγένειας
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)
Οι απολύσεις στην ΕΡΤ είναι μόνο η αρχή
Ασφαλιστικά ταμεία
Χάνουν 73,5 εκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία
ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Αλλο μεταρρύθμιση, άλλο τσαπατσουλιές
ΔΗΜΑΡ
Η ΔΗΜΑΡ βλέπει εκλογές
ΑμεΑ
Η Ομοσπονδία Τυφλών υπέρ της ΕΡΤ
EBU
Ολη η Ευρώπη τη θέλει ανοιχτή
Τρόικα
Πόντιοι Πιλάτοι με τις 2.000 απολύσεις στο πιάτο