Έντυπη Έκδοση

**ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Και τον Μάιο πάνω πληθωρισμός, κάτω απασχόληση

Η αύξηση της ρευστότητας από την ΕΚΤ και η διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου τον Μάρτιο και τον Απρίλιο φαίνεται να επηρέασαν ανοδικά τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Μάιο 2013, χωρίς να αποκλείεται και κάποια μικρή ανάκαμψη της ζήτησης, μολονότι το α' τρίμηνο σημειώθηκε κάμψη της απασχόλησης, υποδηλώνοντας εμμονή της ύφεσης στην οικονομία.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σημείωσε άνοδο 1,4% σε ετήσια βάση, από 1,2% που ήταν τον Απρίλιο και 2,4% που ήταν τον Μάιο 2012. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε μόλις 0,1% τον Μάιο.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού παρατηρήθηκαν σε Ελλάδα (-0,3%), Λετονία (-0,2%) και Κύπρο (0,2%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά σε Ρουμανία (4,4%), Εσθονία (3,6%) και Ολλανδία (3,1%).

Τη μεγαλύτερη επίδραση στον πληθωρισμό είχαν τα φρούτα και λαχανικά, ο ηλεκτρισμός, ενώ τα καύσιμα για μεταφορές (-0,28), οι τηλεπικοινωνίες (-0,18) και οι ιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (-0,08) είχαν τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση. Παράλληλα με την άνοδο του πληθωρισμού, η Eurostat δημοσίευσε τα στοιχεία της απασχόλησης για το α' τρίμηνο 2013, που δείχνουν κάμψη κατά 0,5% στην Ευρωζώνη έναντι του δ' τριμήνου 2012 (-0,2% σε Ε.Ε.-27). Το δ' τρίμηνο 2012 η απασχόληση στην Ευρωζώνη είχε μειωθεί κατά 0,3% αντίστοιχα.

Σε ετήσια βάση (α' τρίμηνο 2013/α' τρίμηνο 2012) η απασχόληση μειώθηκε 1% στην Ευρωζώνη και 0,4% στην Ε.Ε.-27 (έναντι -0,8% και -0,5% το δ' τρίμηνο 2012).

Τη μεγαλύτερη κάμψη απασχόλησης είχαν οι Ελλάδα (-2,3%), Πορτογαλία (-2,2%), Ισπανία και Κύπρος (αμφότερες -1,3%) και Ιταλία (-1,2%), ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση απασχόλησης είχαν οι Λιθουανία (2,4%), Εσθονία (2,3%) και Λετονία (1%).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικά ταμεία
Πάνε για νέα σφαγή συντάξεων
«Κουτσουρεμένο» ΕΚΑΣ από τον Ιούλιο
ΟΦΑΕ
Με λεφτά ΟΑΕΔ... οδηγοί σε «βουλγαρικά» φορτηγά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Και τον Μάιο πάνω πληθωρισμός, κάτω απασχόληση
Συγκοινωνίες
Λεωφορεία-τρόλεϊ: ανανέωση στόλου και ρύθμιση οφειλών
ΑΠΕ
Εως και 70 εκατ. θα εισέπρατταν φέτος απ' την ΕΡΤ οι παραγωγοί ΑΠΕ
ΥΠΕΚΑ
Εργολαβικές αναθέσεις ...συνεχούς ροής
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Αντικίνητρο οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές
Χρηματιστήριο Αθηνών
Βουτιά του Χ.Α. με ανάδυση στο... 2001
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Μετά το Road Show, ξεπούλημα 14% στο Χ.Α.
ΤΧΣ
Αλλαγή σχεδίων από το ΤΧΣ για το «νέο Τ.Τ.»
Εθνική Τράπεζα,
Η Εθνική επιλέγει τους επενδυτές του 1,1 δισ.