Έντυπη Έκδοση

Εως και 70 εκατ. θα εισέπρατταν φέτος απ' την ΕΡΤ οι παραγωγοί ΑΠΕ

Αν η επίκληση του τέλους της ΕΡΤ ως αιτίας για το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης αποδείχθηκε αστείο, με το ποσό των 4,24 ευρώ που αναλογεί σε κάθε λογαριασμό, η υπόθεση, αντίθετα, είναι πολύ σοβαρή για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, οι οποίοι έχουν μερίδιο σε αυτό το «χαράτσι».

Οι παραγωγοί ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εισπράττουν το 1/4 αυτού του ποσού. Η είσπραξη του τέλους γίνεται, ως γνωστόν, από τη ΔΕΗ, αλλά το 25% κατευθύνεται στο λογαριασμό του λειτουργού της αγοράς ενέργειας ΛΑΓΗΕ, από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί που έχουν τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Μόνο τους τέσσερις πρώτους μήνες φέτος, μέχρι και τον Απρίλιο, το τέλος της ΕΡΤ είχε αποφέρει περίπου 23 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς ΑΠΕ. Αν το τέλος παρέμενε ως είχε για όλη τη χρονιά, οι παραγωγοί ΑΠΕ θα εισέπρατταν περίπου 70 εκατ. από το μερίδιο που τους δίνεται από το τέλος της ΕΡΤ.

Το πρόβλημα είναι ότι ο λογαριασμός παραμένει ελλειμματικός και η τελευταία εκτίμηση θέλει το σωρευτικό έλλειμμα στο τέλος του χρόνου να φτάνει τα 380 εκατ. ευρώ, παρά τα εισπρακτικά μέτρα που μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί. Ο υπολογισμός έγινε πριν από το κυβερνητικό λουκέτο στην ΕΡΤ.

Οι παραγωγοί «πράσινης» ενέργειας πουλάνε σε προκαθορισμένες τιμές το ρεύμα στον καταναλωτή. Οι τιμές είναι ακριβότερες από το λιγνίτη και το φυσικό αέριο. Αλλά ήδη εισπράττουν λιγότερα κεφάλαια και οι απαιτήσεις τους -που μέχρι τώρα υπολογίζονταν να φτάσουν στα 380 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους- θα είναι τώρα μεγαλύτερες. Το σωρευτικό έλλειμμα των 380 εκατ. ευρώ δεν περιλαμβάνει την απώλεια από την κατάργηση του τέλους της ΕΡΤ.

Η εξόφληση των παραγωγών με πάσης φύσεως επιβαρύνσεις των καταναλωτών οφείλεται στο αρχικά ευνοϊκό σχέδιο για τους παραγωγούς με φωτοβολταϊκά, με την παροχή μεγάλων τιμών και επιδοτήσεων, κυρίως όμως στην πληθώρα αδειών, που δόθηκαν για να ικανοποιηθούν ρουσφέτια. Η αγορά διογκώθηκε απότομα, οι στόχοι ξεπεράστηκαν και ακολούθησαν τα ελλείμματα.

Τώρα, με το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημόσια τηλεόραση, το τέλος καταργείται άμεσα, αφού η ΕΡΤ κλείνει. Οταν θα επανέλθει ως ΝΕΡΙΤ, ο καταναλωτής θα πληρώνει και πάλι τέλος, αλλά μειωμένο. Αν λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ από τον Αύγουστο, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, μέρος του τέλους αυτού ενδέχεται να κατευθυνθεί στους παραγωγούς ΑΠΕ, οι οποίοι όμως στο μεταξύ θα έχουν δει το έλλειμμα να αυξάνεται. Εκτός κι αν τα χαμένα κεφάλαια καλυφθούν από άλλη πηγή, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει σχέδιο αύξησης του «πράσινου» τέλους (ΕΤΜΕΑΡ) στο λογαριασμό του ρεύματος.

Πάντως, το τέλος της ΕΡΤ αποδείχθηκε σταθερό έσοδο έως τώρα για τους παραγωγούς ΑΠΕ. Οι πολέμιοι της δημόσιας τηλεόρασης καταφέρονται εναντίον των δημοσιογράφων της ΕΡΤ για το χαράτσι, αλλά δεν γνωρίζουν αυτές τις λεπτομέρειες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΡΤ
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικά ταμεία
Πάνε για νέα σφαγή συντάξεων
«Κουτσουρεμένο» ΕΚΑΣ από τον Ιούλιο
ΟΦΑΕ
Με λεφτά ΟΑΕΔ... οδηγοί σε «βουλγαρικά» φορτηγά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Και τον Μάιο πάνω πληθωρισμός, κάτω απασχόληση
Συγκοινωνίες
Λεωφορεία-τρόλεϊ: ανανέωση στόλου και ρύθμιση οφειλών
ΑΠΕ
Εως και 70 εκατ. θα εισέπρατταν φέτος απ' την ΕΡΤ οι παραγωγοί ΑΠΕ
ΥΠΕΚΑ
Εργολαβικές αναθέσεις ...συνεχούς ροής
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Αντικίνητρο οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές
Χρηματιστήριο Αθηνών
Βουτιά του Χ.Α. με ανάδυση στο... 2001
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Μετά το Road Show, ξεπούλημα 14% στο Χ.Α.
ΤΧΣ
Αλλαγή σχεδίων από το ΤΧΣ για το «νέο Τ.Τ.»
Εθνική Τράπεζα,
Η Εθνική επιλέγει τους επενδυτές του 1,1 δισ.