Έντυπη Έκδοση

ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εργολαβικές αναθέσεις ...συνεχούς ροής

Στο βασικό έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχουν εργολαβικές διεκδικήσεις συνολικού ύψους άνω των 150 εκατ. ευρώ, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η νέα ρύθμιση, που ψηφίστηκε προσφάτως στη Βουλή, με πρωτοβουλία του υπουργείου Υποδομών, η οποία προβλέπει διαιτησία, με εξωδικαστικές διαδικασίες εξπρές, για την επίλυση οικονομικών διαφορών σε συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο όμιλος Μπόμπολα σε έργα 1,5 δισ. ευρώ για το βασικό έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης και την επέκταση προς Καλαμαριά Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο όμιλος Μπόμπολα σε έργα 1,5 δισ. ευρώ για το βασικό έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης και την επέκταση προς Καλαμαριά Μετά την είσοδο της Ακτωρ ΑΤΕ του ομίλου Μπόμπολα, μέσω εξαγοράς της χρεοκοπημένης ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική, στο σχήμα της αναδόχου κοινοπραξίας του βασικού έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για την επίλυση των οικονομικών διαφορών και της κατασκευής του έργου. Παράλληλα ετοιμάζεται η υπογραφή της σύμβασης για την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά, όπου επίσης είναι ανάδοχος η Ακτωρ ΑΤΕ του ομίλου Μπόμπολα.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, εν μέσω των απεργιακών εξελίξεων στα μέσα ενημέρωσης, δύο αναπληρωτές υπουργοί κινήθηκαν ταχύτατα. Ο Στ. Καλογιάννης του υπουργείου Υποδομών ενημέρωσε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ενώ ο Στ. Καλαφάτης του υπουργείου Περιβάλλοντος ενέταξε τη χρηματοδότηση του έργου, ύψους 400 εκατ. ευρώ, στο ειδικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για το Περιβάλλον, το λεγόμενο ΕΠΠΕΡΑΑ (με 382 εκατ. ευρώ για τις εργασίες και 18 εκατ. ευρώ για τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις). Ετσι μετά τον έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες η τελική υπογραφή της σύμβασης για την επέκταση του Μετρό προς Καλαμαριά.

Η παρουσία του ομίλου Μπόμπολα στα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης, συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, αποδεικνύεται κυρίαρχη και καθοριστική. Παράλληλα εκ των πραγμάτων και εκ του αποτελέσματος δικαιώνονται όσοι συνδύαζαν τη δημοπράτηση της επέκτασης προς Καλαμαριά με τις εργολαβικές εξελίξεις στο κύριο έργο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εργασίες στη βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης θα επιταχύνονται σταδιακά έως τον Σεπτέμβριο. Προς το παρόν ο ανάδοχος εκτελεί μάλλον υποτυπώδεις εργασίες στους σταθμούς Παπάφη και Πατρικίου.

Πέντε νέοι σταθμοί

Εξάλλου στο έργο της επέκτασης προς Καλαμαριά προβλέπονται 5 νέοι σταθμοί (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα) και κατασκευή 4,78 χλμ. υπόγειας γραμμής, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατασκευής τα 5 έτη.

Ο Σ. Καλογιάννης ενημέρωσε τη Βουλή ότι είναι έτοιμη η υπογραφή της σύμβασης ακόμη δύο σιδηροδρομικών έργων. Πρόκειται για τα έργα κατασκευής υποδομής νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Ροδοδάφνη - Ψαθόπυργος και σήραγγας Παναγοπούλας και κατασκευής της δεύτερης Λειτουργικής Φάσης Συγκροτήματος Θριασίου και του Σιδηροδρομικού Σταθμού Ζεφυρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Δημόσια Έργα
Αττικό Μετρό Α.Ε.
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικά ταμεία
Πάνε για νέα σφαγή συντάξεων
«Κουτσουρεμένο» ΕΚΑΣ από τον Ιούλιο
ΟΦΑΕ
Με λεφτά ΟΑΕΔ... οδηγοί σε «βουλγαρικά» φορτηγά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Και τον Μάιο πάνω πληθωρισμός, κάτω απασχόληση
Συγκοινωνίες
Λεωφορεία-τρόλεϊ: ανανέωση στόλου και ρύθμιση οφειλών
ΑΠΕ
Εως και 70 εκατ. θα εισέπρατταν φέτος απ' την ΕΡΤ οι παραγωγοί ΑΠΕ
ΥΠΕΚΑ
Εργολαβικές αναθέσεις ...συνεχούς ροής
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Αντικίνητρο οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές
Χρηματιστήριο Αθηνών
Βουτιά του Χ.Α. με ανάδυση στο... 2001
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Μετά το Road Show, ξεπούλημα 14% στο Χ.Α.
ΤΧΣ
Αλλαγή σχεδίων από το ΤΧΣ για το «νέο Τ.Τ.»
Εθνική Τράπεζα,
Η Εθνική επιλέγει τους επενδυτές του 1,1 δισ.