Έντυπη Έκδοση

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ: ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ 550 ΕΚΑΤ., ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ 3,1 ΔΙΣ.;

Βουτιά του Χ.Α. με ανάδυση στο... 2001

Ράλι, λόγω αναβάθμισης, στα χρηματιστήρια του Κατάρ και του Αμπου Ντάμπι

Την προηγούμενη εβδομάδα ο οίκος MSCI Inc., ο οποίος διαχειρίζεται τους ομώνυμους χρηματιστηριακούς δείκτες και εκτιμά ότι τους ακολουθούν κεφάλαια 7 τρισ. δολαρίων, υποβάθμισε το ελληνικό χρηματιστήριο και το τοποθέτησε στις αναδυόμενες αγορές, από τις αναπτυγμένες όπου το είχε κατατάξει προηγουμένως.

Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο από το 1987, όταν συστάθηκε ο δείκτης των αναδυόμενων αγορών, και είναι η δεύτερη φορά φέτος που ένας οίκος υποβαθμίζει το ελληνικό χρηματιστήριο μετά τη Roussell Investments τον περασμένο Μάρτιο.

Στην πράξη, πρόκειται για επιβεβαίωση της πρόβλεψης των επενδυτών, οι οποίοι πίστευαν από την αρχή ότι τα πακέτα βοήθειας όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν τις χώρες να ανακάμψουν, αλλά θα τις οδηγήσουν σε βαθιά ύφεση, αφαιρώντας από το ΑΕΠ και διατηρώντας το δημόσιο χρέος σε δυσθεώρητα ύψη.

Ο οίκος στην ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι η Ελλάδα απέτυχε να παραμείνει στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών βάσει διαφόρων κριτηρίων, τα βασικότερα των οποίων είναι το μέγεθος της αγοράς και η ευκολία διενέργειας συναλλαγών από τους διαχειριστές κεφαλαίων.

Η στάθμιση

Πρακτικά, η υποβάθμιση θα τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Νοέμβριο, όταν το Χ.Α. θα ενταχθεί στο δείκτη MSCI Emerging Markets, τον οποίο ακολουθούν κεφάλαια 1,4 τρισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας που διαχειρίζεται το δείκτη, Remy Briand, η στάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου θα είναι 0,3%. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα προσελκύσει κεφάλαια της τάξης των 3,1 δισ. ευρώ.

Μέχρι τώρα η στάθμιση στο δείκτη των αναδυόμενων αγορών ήταν 0,01% και είχε υποχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, από 0,16% τον Μάρτιο του 2010. Αυτό στα χαρτιά σημαίνει ότι μόνο 550 εκατ. ευρώ θα φύγουν. Μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη, δεδομένου ότι, όταν είχε γίνει το αντίθετο το 2001, υπήρχαν και πάλι μεγάλες προσδοκίες για εισροές ξένων κεφαλαίων.

Η Ελλάδα ουσιαστικά χάνει 12 χρόνια και επιστρέφει εκεί που ήταν μέχρι τον Μάιο του 2001: στις αναδυόμενες αγορές.

Για την ιστορία, τότε, το 2001, έλεγαν ό,τι και τώρα: ότι θα έρθουν περισσότερα κεφάλαια από αυτά που φεύγουν. Ομως αυτό συνέβη αρκετά χρόνια αργότερα - από το 2005 και μετά.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις των αλλαγών του MSCI σε άλλες χώρες, ορισμένες προβιβάστηκαν, όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίες εντάχθηκαν στην κατηγορία των αναδυόμενων από την κατηγορία των περιφερειακών αγορών.

Η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν θα παραμείνουν στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών. Και οι δύο αγορές ήταν υπό παρακολούθηση από το 2008 και 2009 αντίστοιχα.

Τέλος, η MSCI κατέταξε το Μαρόκο στις περιφερειακές αγορές και ανέφερε ότι θα ξεκινήσει συζητήσεις με επενδυτές, προκειμένου να κρίνει εάν η Αίγυπτος θα έπρεπε να εξαιρεθεί από την κατηγορία των αναδυόμενων λόγω της απουσίας ξένων κεφαλαίων από τη χώρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικά ταμεία
Πάνε για νέα σφαγή συντάξεων
«Κουτσουρεμένο» ΕΚΑΣ από τον Ιούλιο
ΟΦΑΕ
Με λεφτά ΟΑΕΔ... οδηγοί σε «βουλγαρικά» φορτηγά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Και τον Μάιο πάνω πληθωρισμός, κάτω απασχόληση
Συγκοινωνίες
Λεωφορεία-τρόλεϊ: ανανέωση στόλου και ρύθμιση οφειλών
ΑΠΕ
Εως και 70 εκατ. θα εισέπρατταν φέτος απ' την ΕΡΤ οι παραγωγοί ΑΠΕ
ΥΠΕΚΑ
Εργολαβικές αναθέσεις ...συνεχούς ροής
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Αντικίνητρο οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές
Χρηματιστήριο Αθηνών
Βουτιά του Χ.Α. με ανάδυση στο... 2001
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Μετά το Road Show, ξεπούλημα 14% στο Χ.Α.
ΤΧΣ
Αλλαγή σχεδίων από το ΤΧΣ για το «νέο Τ.Τ.»
Εθνική Τράπεζα,
Η Εθνική επιλέγει τους επενδυτές του 1,1 δισ.