Έντυπη Έκδοση

Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΕΦΕΡΕ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ

Μετά το Road Show, ξεπούλημα 14% στο Χ.Α.

Αμέσως μετά το Road Show των Ελληνικών Χρηματιστηρίων στη Νέα Υόρκη και τον πανηγυρικό τόνο που έδωσαν οι 12 εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου υποχωρούσε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο μηνών, χάνοντας ποσοστό 14%.

Επρεπε να υποχωρήσει έως τα χαμηλά της Πέμπτης για να αντιδράσει το Χ.Α. με συντονισμένο «μάζεμα» συγκεκριμένων «ισχυρών χεριών».

Από τα επίπεδα των 285 μονάδων για τον FTSE Large Cap (σημαντική περιοχή στήριξης για τους αναλυτές) ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς, με αφορμή την είδηση πως οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι θα συναντούνταν στις αμέσως επόμενες ημέρες (σ.σ. απόγευμα Δευτέρας). Σε μία βραχυπρόθεσμη κίνηση προεξόφλησης πολιτικής διεξόδου, το Χ.Α. αντέδρασε ανοδικά μέχρι και το κλείσιμο της Παρασκευής.

Με αιχμή τις τράπεζες

Πάνω από τις 910 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, υψηλότερα των 305 ο FTSE Large Cap, με αιχμή τις τράπεζες και αφορμή την υπερκάλυψη του στόχου από την Εθνική και την αναθεώρηση του πήχη για την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς. Ωστόσο είχαν προηγηθεί κινήσεις που «έριξαν» το Χρηματιστήριο.

Οι υπεύθυνοι του Χ.Α. δεν φρόντισαν να αφαιρέσουν εγκαίρως τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου από τους δείκτες με αποτέλεσμα η αναγκαστική έξοδός της να οδηγήσει σε πτώση την αγορά. Ακολούθησε το... φιάσκο με τη ΔΕΠΑ και η κυβερνητική κρίση με αφορμή την ΕΡΤ (στη συνεδρίαση της Τρίτης). Τα αρνητικά ολοκληρώθηκαν με την υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας στις αναδυόμενες αγορές από τον οίκο MSCI.

Μάλιστα στη συνεδρίαση της Τετάρτης υπήρξαν ενδείξεις «μαζικών πωλήσεων» (sell off) και μικροπανικού μετά την καθοδική διάσπαση του εκθετικού Κινητού Μέσου Ορου των 200 ημερών στις 910 μονάδες και του απλού ΚΜΟ των 200 ημερών στις 891 μονάδες, ενεργοποιώντας πωλήσεις από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με αποκλειστικό γνώμονα τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Η βραχυπρόθεσμη τάση από τη συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου είχε γυρίσει πτωτική, ενώ για το Γενικό Δείκτη μέχρι και τα χαμηλά τής 13ης/6 εξανεμίστηκαν όλα τα κέρδη του 2013. Είναι ενδεικτικό πως στις πρώτες οκτώ συνεδριάσεις του Ιουνίου ο Γενικός Δείκτης μέτρησε απώλειες 14,53%, ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης 27% μέχρι και τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Χαμηλά Απριλίου

Ειδικότερα η υποβάθμιση της αγοράς στις αναδυόμενες, από την κατηγορία των αναπτυγμένων, πυροδότησε ένα τελευταίο κύμα ρευστοποιήσεων ξένων και εγχώριων χαρτοφυλακίων που είχαν τοποθετηθεί από τα χαμηλά του Απριλίου.

Ούτως ή άλλως οι ξένοι, στην πλειονότητά τους, φέρεται να επικεντρώνονται σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, ενώ μέχρι τα μέσα της εβδομάδας J.Ρ. Morgan, UBS και Citi κατοχύρωναν θέσεις τους σε τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Ξένοι πωλητές φέρεται να ρευστοποιούσαν μέρος των θέσεών τους σε μετοχές των Μυτιληναίου, Motor Oil, CCHBC αλλά και Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν κ.ά.

Η NBG Securities χαρακτηρίζει αναμενόμενη την απόφαση του MSCI να υποβαθμίσει το ελληνικό χρηματιστήριο, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Coca Cola Hellenic να μεταφέρει το primary listing της στο Λονδίνο, αφήνοντας την Αθήνα σε δεύτερη μοίρα.

Η έκθεση της Ελλάδας στις αναπτυγμένες αγορές ήταν οριακή και την αντιπροσώπευαν στον MSCI Global μόνο δύο μετοχές, αυτές του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ. Και οι δύο (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ) θα βγουν από το δείκτη MSCI Global μετά την τελευταία υποβάθμιση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικά ταμεία
Πάνε για νέα σφαγή συντάξεων
«Κουτσουρεμένο» ΕΚΑΣ από τον Ιούλιο
ΟΦΑΕ
Με λεφτά ΟΑΕΔ... οδηγοί σε «βουλγαρικά» φορτηγά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Και τον Μάιο πάνω πληθωρισμός, κάτω απασχόληση
Συγκοινωνίες
Λεωφορεία-τρόλεϊ: ανανέωση στόλου και ρύθμιση οφειλών
ΑΠΕ
Εως και 70 εκατ. θα εισέπρατταν φέτος απ' την ΕΡΤ οι παραγωγοί ΑΠΕ
ΥΠΕΚΑ
Εργολαβικές αναθέσεις ...συνεχούς ροής
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Αντικίνητρο οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές
Χρηματιστήριο Αθηνών
Βουτιά του Χ.Α. με ανάδυση στο... 2001
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Μετά το Road Show, ξεπούλημα 14% στο Χ.Α.
ΤΧΣ
Αλλαγή σχεδίων από το ΤΧΣ για το «νέο Τ.Τ.»
Εθνική Τράπεζα,
Η Εθνική επιλέγει τους επενδυτές του 1,1 δισ.