Έντυπη Έκδοση

Η Εθνική επιλέγει τους επενδυτές του 1,1 δισ.

Οι μικροεπενδυτές κάλυψαν περί τα 350 εκατ. Το τελικό ποσοστό των ιδιωτών θα διαμορφωθεί στο 11% (κάθε 1 μετοχή, 1 warrant)

Περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ συγκέντρωσε η Εθνική, με την έκπληξη να γίνεται από τους μικροεπενδυτές, οι οποίοι κάλυψαν περί τα 350 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από ιδιώτες ξεπέρασαν τον πήχη και η διοίκηση της Εθνικής απέκτησε τον ευχάριστο «πονοκέφαλο» της επιλογής επενδυτών στη διαδικασία της κατανομής.

Κύκλοι της διοίκησης της τράπεζας εκτιμούσαν πως το τελικό ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών θα διαμορφωθεί στο 11% (κεφάλαια περίπου 1,07 - 1,1 δισ. ευρώ) και ως εκ τούτου οι επενδυτές θα δικαιούνται για κάθε 1 νέα μετοχή 1 warrant, που θα ενσωματώνει το δικαίωμα αγοράς περίπου 8 - 8,1 μετοχών Εθνικής, κυριότητας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μέσα στα επόμενα 4,5 έτη.

Κύριο συστατικό της επιτυχούς εξέλιξης ήταν η μεγάλη συμμετοχή των εγχώριων επενδυτών. Σε αυτούς απευθύνθηκε εξαρχής η Εθνική, κινητοποιώντας τις παραδοσιακές της σχέσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, την ευρεία μετοχική της βάση και το τεράστιο δίκτυο του ομίλου. Η «εθνική πανστρατιά», όπως ονομάστηκε από τον Αλέξανδρο Τουρκολιά, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, αποδείχθηκε καταλυτική, καθώς το σύνολο των 1,07 δισ. ευρώ προέρχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από Ελληνες. Η Εθνική άλλωστε επέλεξε να μην προχωρήσει σε σύμβαση εγγύησης κάλυψης τυχόν αδιάθετων μετοχών με κοινοπραξία ξένων τραπεζών, ούτε χρησιμοποίησε ξένες τράπεζες για ιδιωτική τοποθέτηση αδιάθετων τίτλων. Στην πράξη, η διοίκηση της Εθνικής πέτυχε κάτι που πριν από δύο-δυόμισι μήνες φάνταζε ακατόρθωτο, να συγκεντρώσει τουλάχιστον 900-950 εκατ. ευρώ. Αποτελούσε άλλωστε κοινό μυστικό στην τραπεζική πιάτσα, πως μέλη της τρόικας δεν θα δυσαρεστούνταν εάν δεν πετύχαινε η α.μ.κ. της Εθνικής, ενώ αρκετές ήταν οι αναφορές για πιέσεις των δανειστών προς το Μαξίμου για τον διευθύνοντα σύμβουλο και φίλο (και προσωπική επιλογή) του ίδιου του πρωθυπουργού. Την ίδια περίοδο πολλές ήταν οι αναφορές για πιέσεις προς την Εθνική να πουλήσει μέρος ή όλη τη Finansbank, να εκχωρήσει δηλαδή το κυριότερο κερδοφόρο περιουσιακό της στοιχείο, αυτό που κρατά τον όμιλο τα τελευταία δύο χρόνια. Μάλιστα οι πιέσεις και τα δημοσιεύματα προέρχονταν τόσο από αναλυτές και ΜΜΕ του εξωτερικού (κυρίως από την Τουρκία) όσο και από την εγχώρια αγορά.

Η ουσία είναι πως ο όμιλος της Εθνικής διαβαίνει τον... Ρουβίκωνα με λιγότερες απώλειες απ' ό,τι ανέμεναν οι άσπονδοι φίλοι της και με τη θυγατρική της Finansbank να αποδεικνύεται ανθεκτική στην τουρκική κρίση. Επιπλέον φαίνεται πως ξανακερδίζει την ευρεία μικροεπενδυτική της βάση, το κοινό που τη στήριξε και χρηματιστηριακά όλα αυτά τα χρόνια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εθνική Τράπεζα
Επενδυτικά κεφάλαια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικά ταμεία
Πάνε για νέα σφαγή συντάξεων
«Κουτσουρεμένο» ΕΚΑΣ από τον Ιούλιο
ΟΦΑΕ
Με λεφτά ΟΑΕΔ... οδηγοί σε «βουλγαρικά» φορτηγά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Και τον Μάιο πάνω πληθωρισμός, κάτω απασχόληση
Συγκοινωνίες
Λεωφορεία-τρόλεϊ: ανανέωση στόλου και ρύθμιση οφειλών
ΑΠΕ
Εως και 70 εκατ. θα εισέπρατταν φέτος απ' την ΕΡΤ οι παραγωγοί ΑΠΕ
ΥΠΕΚΑ
Εργολαβικές αναθέσεις ...συνεχούς ροής
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Αντικίνητρο οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές
Χρηματιστήριο Αθηνών
Βουτιά του Χ.Α. με ανάδυση στο... 2001
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Μετά το Road Show, ξεπούλημα 14% στο Χ.Α.
ΤΧΣ
Αλλαγή σχεδίων από το ΤΧΣ για το «νέο Τ.Τ.»
Εθνική Τράπεζα,
Η Εθνική επιλέγει τους επενδυτές του 1,1 δισ.