Έντυπη Έκδοση

Στην Ιταλία το βασίλειο δημόσιας τηλεθέασης

Ηνομοθεσία, που απαιτεί τη μετάδοση «προστατευμένων» διοργανώσεων από κανάλια ελεύθερης τηλεθέασης με εμβέλεια μεγαλύτερη του 90%, είναι ο καλύτερος σύμμαχος της δημόσιας τηλεόρασης ανά την Ευρώπη σε ό,τι αφορά τα αθλητικά γεγονότα. Κάπως έτσι, άλλωστε, επέπλευσε και η ΕΡΤ στον ανταγωνισμό με τους ιδιωτικούς και τους συνδρομητικούς σταθμούς...

Τέτοιες διοργανώσεις «εθνικού ενδιαφέροντος» είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, τα παιχνίδια της Εθνικής ομάδας, ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ και του εγχώριου Κυπέλλου και μερικά ακόμη. Η λίστα διαφέρει από χώρα σε χώρα, ανάλογα με τους δείκτες δημοφιλίας διαφορετικών αθλημάτων σε κάθε χώρα. Οι Βρετανοί «προστατεύουν» τις κορυφαίες ιπποδρομίες και το Ουίμπλεντον, οι Γάλλοι τον Ποδηλατικό Γύρο της χώρας και πάει λέγοντας. Διευκρινίζεται ότι ο νόμος μιλάει για «ελεύθερα» κανάλια και όχι απαραίτητα για κρατικά.

Επειτα από μία γρήγορη έρευνα στα τηλεοπτικά δεδομένα 5 μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, βρήκαμε ότι το βασίλειο της δημόσιας αθλητικής τηλεθέασης είναι η Ιταλία, όπου προβάλλονται από τη RAI όλες οι μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, οι αγώνες της «σκουάντρα ατζούρα», οι Ολυμπιάδες, τα μηχανοκίνητα, η ποδηλασία και άλλα καλούδια.

* Η γερμανική κρατική τηλεόραση δείχνει αγώνες της Εθνικής ποδοσφαίρου, εκτεταμένα στιγμιότυπα της Μπουντεσλίγκα, τον τελικό Κυπέλλου, Μουντιάλ και Euro, ενώ μοιράζεται το τέννις και το ποδήλατο με ιδιωτικά και συνδρομητικά κανάλια.

* Η γαλλική έχει τα δικαιώματα του Ρολάν Γκαρός και του Γύρου Γαλλίας, αλλά όχι του Τσάμπιονς Λιγκ ούτε των αγώνων της Εθνικής ποδοσφαίρου.

* Η ισπανική TVE δεν μεταδίδει ποδόσφαιρο, εκτός των αγώνων της Εθνικής ομάδας. Εχει τένις, ποδηλασία και φυσικά Ολυμπιάδες.

* Το βρετανικό BBC μοιράζεται με ιδιωτικά κανάλια τα Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, ενώ δείχνει Φόρμουλα 1 και λίγο γκολφ.

Οι Ολυμπιακοί

Τους Ολυμπιακούς Αγώνες τους δείχνουν ανά την Ευρώπη δημόσια κανάλια, Θερινούς και Χειμερινούς. Το εγχώριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου είναι στις περισσότερες χώρες «κλειδωμένο» σε συνδρομητικές ή έστω ιδιωτικές συχνότητες, με εξαίρεση τα απαραίτητα χαϊλάιτς. Σοσιαλιστικές και ψευδοσοσιαλιστικές χώρες, όπως η Κίνα, στριμώχνουν τα πάντα στην αγκάλη των κρατικών καναλιών, ενώ στις ΗΠΑ είναι αδιανόητη η έννοια «δημόσια τηλεόραση».

Εξυπακούεται ότι το μοναδικό κρατικό κανάλι που παίζει το ρόλο φιλανθρωπικού ιδρύματος, φιλαθλητικού σωματείου και φιλόπτωχου ταμείου και σκορπίζει (δικό μας) χρήμα δίχως να υπακούει στοιχειωδώς στους νόμους της αγοράς είναι η πολύπλαγκτος ΕΡΤ. Μόνο στην αμίμητη Ελλάδα εξαρτάται η επιβίωση του εκτός ποδοσφαίρου αθλητισμού από τις διαθέσεις -ή την επιβίωση- της δημόσιας τηλεόρασης...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΡΤ
Τηλεόραση
Τηλεοπτικά δικαιώματα
Σχετικά θέματα: Τηλεόραση
Πάντα πιστή στα μεγάλα αθλητικά ραντεβού
Σύννεφα και πάνω από το πρωτάθλημα μπάσκετ
Παγιωμένο καθεστώς η κατασπατάληση χρημάτων για δικαιώματα αθλητικών διοργανώσεων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Αθλητισμός της έντυπης έκδοσης
Ποδόσφαιρο
Τελευταία «πράσινη» ζαριά
Γκολ και ξύλο...
Η Ιταλία 2-1
Χάινκες: Οριστικά λέω αντίο στους πάγκους
Πένθος
Επεσε
Δίνει απάντηση
Γκαλέτι για τον ΟΦΗ!
Τουρκικά παραμύθια
Ροπαλιά στην κορυφή έριξε ο Ηρακλής
Υπογραφές, μετεγγραφές
ΕΠΟ
Γ.Σ. η ΕΠΟ στις 14/7
Τηλεόραση
Πάντα πιστή στα μεγάλα αθλητικά ραντεβού
Σύννεφα και πάνω από το πρωτάθλημα μπάσκετ
Παγιωμένο καθεστώς η κατασπατάληση χρημάτων για δικαιώματα αθλητικών διοργανώσεων
Στην Ιταλία το βασίλειο δημόσιας τηλεθέασης
Χάντμπολ
Πρόκριση της Εθνικής χάντμπολ ανδρών
Στίβος
Πιάστηκε ντοπέ η Βερόνικα Κάμπελ-Μπράουν
Πρωτιά για Τσάτουμα
Κανόε καγιάκ
Αποχαιρετούν τον Κιλιγκαρίδη σήμερα στο Ωραιόκαστρο
Μπάσκετ,
Ο τίτλος φέρνει πιο κοντά