Έντυπη Έκδοση

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Ανένδοτος ΣΥΡΙΖΑ

Θέτοντας κεντρικά ως βασικό σύνθημα τη Δημοκρατία και την προάσπιση των θεσμών, η αποψινή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Συντάγματος -με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα- αποκτά βαρύνουσα σημασία καθώς οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζονται για κάθε εξέλιξη και βεβαίως για πρόωρες εκλογές.

«Το μεγάλο ζητούμενο σήμερα είναι η Δημοκρατία», διεμήνυσε από τη Βουλή ο κ. Τσίπρας, αποτυπώνοντας το πολιτικό στίγμα των ημερών. Εξ ου και η δήλωση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ από το προαύλιο του ραδιομεγάρου της Αγ. Παρασκευής περί «νέου ανένδοτου».

Σε αυτό το κλίμα, το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ αναβλήθηκε και μετατίθεται για την πρώτη ημέρα των εργασιών του ιδρυτικού συνεδρίου, τον Ιούλιο, εάν φυσικά μέχρι τότε δεν έχουν επαληθευτεί τα σενάρια που ακούγονται και θέλουν διεξαγωγή εκλογών τον ίδιο μήνα.

Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μετά την απόφαση για την ΕΡΤ δεν δικαιώνουν τον Αντώνη Σαμαρά, αντιθέτως, έχουν οδηγήσει τον πρωθυπουργό σε «πολιτική απομόνωση». Και αυτό όχι τόσο λόγω των τριγμών που υφίσταται η τρικομματική από πλευράς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και των ενστάσεών τους, αλλά εξαιτίας της πολύ μεγάλης έκτασης που έχουν λάβει οι κοινωνικές διαμαρτυρίες στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Τα στελέχη της Κουμουνδούρου δεν έκρυβαν, μάλιστα, την έκπληξή τους για τις μεγάλες, πράγματι, κινητοποιήσεις που σημειώθηκαν και συνεχίζουν να σημειώνονται καθημερινά και ιδιαίτερα στην περιφέρεια, εκεί δηλαδή όπου το συμβολικό φορτίο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αποδείχτηκε απρόσμενα ισχυρό.

«Ο πρωθυπουργός δεν υπολόγισε ότι κλείσιμο της ΕΡΤ θα ενεργοποιούσε δημοκρατικά αντανακλαστικά μιας ολόκληρης κοινωνίας και αυτό φάνηκε στις μεγάλες συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν και στην αυθόρμητη, μαζική συμμετοχή των πολιτών», τονίζουν στα κεντρικά γραφεία της πλατείας Κουμουνδούρου. Τα ίδια στελέχη σημείωναν ότι η πολιτική απομόνωση του πρωθυπουργού είναι τόσο μεγάλη, ώστε μόνον μια απόφαση του ΣτΕ που θα «πάγωνε» το κλείσιμο της ΕΡΤ θα τον έβγαζε από την αδιέξοδη θέση στην οποία έχει περιέλθει.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στη Βουλή, χαρακτήρισε τους χειρισμούς της κυβέρνησης «πυροτέχνημα», που έσκασε όμως στα χέρια της, και προειδοποίησε ότι οι υπεύθυνοι της μεγάλης αυτής αυθαιρεσίας θα λογοδοτήσουν. Σε αυτή τη συνεδρίαση ο κ. Τσίπρας σε ιδιαίτερα έντονο ύφος απευθύνθηκε προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, επισημαίνοντας τα πολλαπλά προβλήματα που προκαλεί η αιφνιδιαστική πτώση του σήματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τα μείζονα εθνικά ζητήματα που αυτόματα προκύπτουν. «Αποφασίσατε και διατάξατε να σιγήσει η εκπομπή της ΕΡΤ, πλήττοντας τη Δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου και θέτοντας σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα. Διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι στις ακριτικές περιοχές της χώρας γίνεται μάχη για το ποιο σήμα θα επικρατήσει: το ελληνικό σήμα ή τα σήματα που εκπέμπουν ξένοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί; Σιγήσατε τη φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό, τη φωνή της Ελλάδας στην ομογένεια».

Την Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας σε ανοιχτή συγκέντρωση στον Βόλο, που έλαβε χαρακτήρα προεκλογικής ομιλίας, αφού εξαπέλυσε νέες αιχμές κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας ότι κυβέρνηση και τρόικα τον έχουν μετατρέψει σε κλητήρα που θυροκολλεί απολύσεις, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό θέτοντας πάλι κεντρικά το θέμα της Δημοκρατίας. Οπως τόνισε ο κ. Τσίπρας στον Βόλο, ο Αντώνης Σαμαράς πυροβόλησε τη Δημοκρατία και ξύπνησε την αξιοπρέπεια ενός λαού, που συσσωρεύει προσβολές εδώ και τρία χρόνια. «Ενός λαού που του χρέωσαν τις αμαρτίες του δικομματισμού και τη διαφθορά της διαπλοκής τους. Ενός λαού που χάνει την εργασία του, που μεταναστεύει, που χάνει την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, που βλέπει τη Δημοκρατία να σβήνει στον τόπο που γεννήθηκε. Που του φόρτωσαν τη χρεοκοπία, συκοφαντώντας τον με την ευγενική χορηγία των μηχανισμών προπαγάνδας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις
ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά θέματα: Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Συλλαλητήριο ΚΚΕ στην Αγία Παρασκευή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ενδοκυβερνητικό μπρα ντε φερ
Θεσμικά και εκλογικά σενάρια
Δίμηνες συμβάσεις για... πολύμηνη κυβέρνηση
ΕΡΤ
Ακύρωση γίνεται μόνο από τη Βουλή
Ραντεβού βαθύτερης ανάγκης για ανατροπή στην ΕΡΤ
Η εξυγίανση ήταν μεγάλα λόγια...
ΝΕΡΙΤ
Τρία κανάλια, τρία ραδιόφωνα, άντε και... 250 δημοσιογράφοι
Ελευθεροτυπία
Η απεργία στα ΜΜΕ και η εξαίρεση μερικών εφημερίδων
Γιατί δεν κυκλοφόρησαν Σαββατιάτικη και Κυριακάτικη «Ε»
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Ανένδοτος ΣΥΡΙΖΑ
Συλλαλητήριο ΚΚΕ στην Αγία Παρασκευή
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις
Αποκρατικοποιήσεις
Η επιλογή της... Ιφιγένειας
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)
Οι απολύσεις στην ΕΡΤ είναι μόνο η αρχή
Ασφαλιστικά ταμεία
Χάνουν 73,5 εκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία
ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Αλλο μεταρρύθμιση, άλλο τσαπατσουλιές
ΔΗΜΑΡ
Η ΔΗΜΑΡ βλέπει εκλογές
ΑμεΑ
Η Ομοσπονδία Τυφλών υπέρ της ΕΡΤ
EBU
Ολη η Ευρώπη τη θέλει ανοιχτή
Τρόικα
Πόντιοι Πιλάτοι με τις 2.000 απολύσεις στο πιάτο