Έντυπη Έκδοση

Η επιλογή της... Ιφιγένειας

Στον απόηχο του ναυαγίου της ΔΕΠΑ, που τινάζει στον αέρα το στόχο των 2,6 δισ. από αποκρατικοποιήσεις για το 2013, και ενώ η κυβέρνηση δεν είχε έτοιμη τη λίστα για τις απολύσεις στο Δημόσιο μέσα στον Ιούνιο, όπως είχε δεσμευτεί στην τρόικα, ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε την περασμένη Τρίτη τη θυσία της ΕΡΤ για δύο λόγους: πρώτον, θα διασφάλιζε πάνω από 2.000 απολύσεις και, δεύτερον, το μέγαρο Μαξίμου τη θεωρούσε «εχθρική» απέναντί του.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονταν βέβαιοι ότι ο κοινωνικός αυτοματισμός θα λειτουργούσε ακόμη μία φορά, πολλώ δε μάλλον που επρόκειτο για μια «αμαρτωλή» -όπως έλεγαν- ΔΕΚΟ, και ότι εάν οι κυβερνητικοί εταίροι δεν τρομάξουν μπροστά στην απειλή των πρόωρων εκλογών, πάλι ο κ. Σαμαράς θα έβγαινε κερδισμένος από την κάλπη.

Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν ακριβώς όπως τα υπολόγιζε το μέγαρο Μαξίμου. Οταν η κυβέρνηση τράβηξε την πρίζα «στον αέρα», ακόμη και πολίτες που διαμαρτύρονταν για τη σπάταλη ΕΡΤ ταράχτηκαν με τη μέθοδο βίαιης «θανάτωσής» της. Το μαύρο στην οθόνη έφερε μνήμες από άλλες εποχές και σε περιοχές της επαρχίας -όπου δεν πιάνουν άλλα κανάλια- ο κόσμος αναρωτιόταν «αν έγινε πραξικόπημα». Χάρη στις νέες τεχνολογίες, η ΕΡΤ συνέχισε να εκπέμπει πειρατικά μέσω Ιντερνετ και μέσω του «902», με την υποστήριξη μάλιστα της EBU. Ο αρχικός σχεδιασμός να επέμβουν τα ΜΑΤ για την απομάκρυνση των εργαζομένων αναθεωρήθηκε, αφού και οι πιο σκληροπυρηνικοί στο Μαξίμου κατάλαβαν τι συνειρμούς θα δημιουργούσε η εικόνα αυτή.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης προκάλεσαν νέο μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων στον ευρωπαϊκό Τύπο, έπειτα από μία περίοδο βελτίωσης του κλίματος για τη χώρα μας στην Ευρώπη.

Βρυξέλλες και Βερολίνο διαμήνυσαν πως μία κυβερνητική κρίση θα είχε αρνητικά αποτελέσματα στην εφαρμογή του προγράμματος, τα spreads εκτινάχθηκαν και το χρηματιστήριο αντέδρασε νευρικά. Στην Κομισιόν επικράτησε επίσης εντονότατη δυσφορία για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και πηγές από το περιβάλλον του Ολι Ρεν δήλωναν ότι ούτε ο επίτροπος ούτε η Κομισιόν ούτε η τρόικα γνώριζαν την κίνηση αυτή. Ο κ. Σαμαράς χθες από το Ναύπλιο προσπαθούσε να δικαιολογηθεί, λέγοντας «ότι δεν μας ζήτησε κανείς να το κάνουμε, αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή», όμως την ίδια ώρα πηγές του υπουργείου Οικονομικών άφηναν να διαρρεύσει ότι η τρόικα ζητεί να κλείσει η ΕΡΤ για να λάβει η χώρα μας την επόμενη δόση. Β. ΣΑΜ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Αποκρατικοποιήσεις
Δημόσιος Τομέας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ενδοκυβερνητικό μπρα ντε φερ
Θεσμικά και εκλογικά σενάρια
Δίμηνες συμβάσεις για... πολύμηνη κυβέρνηση
ΕΡΤ
Ακύρωση γίνεται μόνο από τη Βουλή
Ραντεβού βαθύτερης ανάγκης για ανατροπή στην ΕΡΤ
Η εξυγίανση ήταν μεγάλα λόγια...
ΝΕΡΙΤ
Τρία κανάλια, τρία ραδιόφωνα, άντε και... 250 δημοσιογράφοι
Ελευθεροτυπία
Η απεργία στα ΜΜΕ και η εξαίρεση μερικών εφημερίδων
Γιατί δεν κυκλοφόρησαν Σαββατιάτικη και Κυριακάτικη «Ε»
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Ανένδοτος ΣΥΡΙΖΑ
Συλλαλητήριο ΚΚΕ στην Αγία Παρασκευή
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις
Αποκρατικοποιήσεις
Η επιλογή της... Ιφιγένειας
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)
Οι απολύσεις στην ΕΡΤ είναι μόνο η αρχή
Ασφαλιστικά ταμεία
Χάνουν 73,5 εκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία
ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Αλλο μεταρρύθμιση, άλλο τσαπατσουλιές
ΔΗΜΑΡ
Η ΔΗΜΑΡ βλέπει εκλογές
ΑμεΑ
Η Ομοσπονδία Τυφλών υπέρ της ΕΡΤ
EBU
Ολη η Ευρώπη τη θέλει ανοιχτή
Τρόικα
Πόντιοι Πιλάτοι με τις 2.000 απολύσεις στο πιάτο