Έντυπη Έκδοση

ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ Ο,ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ

Οι απολύσεις στην ΕΡΤ είναι μόνο η αρχή

Πρόβα τζενεράλε για μαζικές και «αυτόματες» απολύσεις στο Δημόσιο ήταν το «λουκέτο» στην ΕΡΤ. Σύμφωνα με τη νέα μέθοδο, δηλαδή τη συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, χρειάζονται μόλις τρεις υπογραφές για τον ξαφνικό θάνατο ενός οργανισμού: του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, καθώς και του υπουργού στον οποίο ανήκει ο φορέας που καταργείται.

Το νέο «μοντέλο» έχει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί ευρύτατα στο δημόσιο τομέα ως η βασική πλατφόρμα για να ανοίξει ο δρόμος των μαζικών απολύσεων, αφού με απλές αποφάσεις των υπουργών που εποπτεύουν τους φορείς στο εξής αυτοί θα μπορούν να καταργούνται ή να συγχωνεύονται. Μέχρι τώρα ο νόμος 3429 προέβλεπε ότι αποτελούσε ευθύνη και των διοικητικών συμβουλίων των οργανισμών η απόφαση για κατάργησή τους, όπως αποτελούσε χρόνια τώρα ευθύνη δική τους η αναδιοργάνωση οργανογραμμάτων και οι ρυθμίσεις για το προσωπικό. Οι νέες εξελίξεις δίνουν τον πρώτο και μοναδικό λόγο στον κύριο μέτοχο κάθε δημόσιου οργανισμού, που είναι το εποπτεύον υπουργείο, προκειμένου να αποφασίσει για καταργήσεις και απολύσεις. Μάλιστα με την ίδια υπογραφή του εποπτεύοντος υπουργού θα ρυθμίζονται και θέματα διάδοχης κατάστασης στον υπό κατάργηση οργανισμό, δηλαδή τη λύση των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων έργου, τις αποσπάσεις των υπαλλήλων, τη λήξη των οργάνων της διοίκησης.

Αντίστοιχα, οι υπουργικές αποφάσεις θα ρυθμίζουν τα της περιουσίας του κάθε οργανισμού που καταργείται ή συγχωνεύεται και φυσικά την τύχη και το μέλλον των εργαζομένων, ανάλογα με την ειδικότητά τους. Υπουργικές αποφάσεις, τέλος, ρυθμίζουν τα τεκταινόμενα στο νέο υπό ίδρυση οργανισμό και κυρίως πόσοι εργαζόμενοι και κάτω από ποιες διαδικασίες θα μεταφερθούν όσοι απολύθηκαν από τον προηγούμενο οργανισμό στο νέο, είτε αφορά κατάργηση είτε συγχώνευση.

Η ΕΡΤ θυσιάστηκε διότι δύο μεγάλα κυβερνητικά «πρότζεκτ» απέτυχαν και βυθίστηκαν στον ωκεανό της ανικανότητας των ιθυνόντων.

* Το πρώτο αφορούσε την κατάργηση των φορέων που ήταν «άχρηστοι», είτε γιατί δεν προσέφεραν έργο είτε γιατί το έργο που προσέφεραν καλυπτόταν από τις ενέργειες άλλου δημόσιου φορέα. Από το 2010 μιλούν στην Ελλάδα για αυτούς τους φορείς, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να τους εντοπίσει. Τον τελευταίο χρόνο έγινε πολύς λόγος, αλλά δεν υπήρξε αντίστοιχη δράση. Τους δύο τελευταίους μήνες υπήρξε η λίστα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η λίστα Σταμάτη από το μέγαρο Μαξίμου, όμως σε μια επίδειξη πυγμής από πλευράς Σαμαρά -που όμως αποδείχτηκε γροθιά στο μαχαίρι- επιλέχθηκε η «λύση» της ΕΡΤ.

* Το δεύτερο ήταν η επιχείρηση «επίορκοι» που απέτυχε παταγωδώς, αναδεικνύοντας ότι οι υπεύθυνοι ούτε καν να μετρήσουν μπορούσαν ούτε να υπολογίσουν σε βάθος χρόνου τη λειτουργία των Πειθαρχικών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η λίστα των επιόρκων από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι σήμερα περιλαμβάνει 99 υπαλλήλους και από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό επέβαλε την ποινή της οριστικής παύσης σε μόλις 18 υπαλλήλους.

Κάπως έτσι αποφασίστηκε η θυσία της «Ιφιγένειας», δηλαδή της ΕΡΤ, για να δοθούν τα 2.000 ονόματα απολυμένων στους τροϊκανούς. Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό που συνέβη, αλλά αυτό που έρχεται: δηλαδή άλλα 2.000 ονόματα μέχρι το τέλος του χρόνου και 11.000 απολύσεις μέσα στο 2014. Ταυτόχρονα αναζητούνται και οι 25.000 της διαθεσιμότητας, που για την τρόικα σημαίνουν σε ένα μεγάλο ποσοστό κι άλλες απολύσεις, ενώ για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνιστούν το ρεύμα της κινητικότητας στο Δημόσιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)
Δημόσιος Τομέας
ΕΡΤ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ενδοκυβερνητικό μπρα ντε φερ
Θεσμικά και εκλογικά σενάρια
Δίμηνες συμβάσεις για... πολύμηνη κυβέρνηση
ΕΡΤ
Ακύρωση γίνεται μόνο από τη Βουλή
Ραντεβού βαθύτερης ανάγκης για ανατροπή στην ΕΡΤ
Η εξυγίανση ήταν μεγάλα λόγια...
ΝΕΡΙΤ
Τρία κανάλια, τρία ραδιόφωνα, άντε και... 250 δημοσιογράφοι
Ελευθεροτυπία
Η απεργία στα ΜΜΕ και η εξαίρεση μερικών εφημερίδων
Γιατί δεν κυκλοφόρησαν Σαββατιάτικη και Κυριακάτικη «Ε»
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Ανένδοτος ΣΥΡΙΖΑ
Συλλαλητήριο ΚΚΕ στην Αγία Παρασκευή
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις
Αποκρατικοποιήσεις
Η επιλογή της... Ιφιγένειας
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)
Οι απολύσεις στην ΕΡΤ είναι μόνο η αρχή
Ασφαλιστικά ταμεία
Χάνουν 73,5 εκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία
ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Αλλο μεταρρύθμιση, άλλο τσαπατσουλιές
ΔΗΜΑΡ
Η ΔΗΜΑΡ βλέπει εκλογές
ΑμεΑ
Η Ομοσπονδία Τυφλών υπέρ της ΕΡΤ
EBU
Ολη η Ευρώπη τη θέλει ανοιχτή
Τρόικα
Πόντιοι Πιλάτοι με τις 2.000 απολύσεις στο πιάτο