Έντυπη Έκδοση

Η απεργία στα ΜΜΕ και η εξαίρεση μερικών εφημερίδων

Σάββατο και Κυριακή αρκετές εφημερίδες κυκλοφόρησαν απεργοσπαστικά φύλλα παρά την απόφαση των Συνεργαζόμενων Ενώσεων Εργαζόμενων στον Τύπο, στα ηλεκτρονικά και διαδικτυακά ΜΜΕ για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Η πρώτη σελίδα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», που δεν κυκλοφόρησε τελικά Η πρώτη σελίδα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», που δεν κυκλοφόρησε τελικά Η «Ε», η «Κ.Ε.» και όλοι οι εργαζόμενοί τους όλων των ειδικοτήτων σεβάστηκαν τις αποφάσεις των σωματείων παρά τις αντιρρήσεις τους, που εκφράζονται αναλυτικά στο ψήφισμα της συνέλευσης των εργαζομένων που παρατίθεται. Χθες το Διασωματειακό των Ενώσεων αποφάσισε ότι 4 ημερήσιες εφημερίδες, μεταξύ των οποίων βεβαίως η «Ελευθεροτυπία», και 6 εβδομαδιαίες, που δεν κυκλοφόρησαν απεργοσπαστικά φύλλα, κυκλοφορούν κανονικά. Παραθέτουμε τα κύρια σημεία της ανακοίνωσης του Διασωματειακού:

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ενώσεων του Τύπου συνεδρίασε σήμερα Κυριακή 16/6/2013 και επαναβεβαίωσε την απόφασή της για την απεργιακή κινητοποίηση κατά του πραξικοπηματικού λουκέτου στην ΕΡΤ σε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, η οποία συνεχίζεται.

Καταγγέλλει την εκστρατεία εκφοβισμού και εκβιασμού των εργαζομένων και τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που έστησαν εκδότες και καναλάρχες, οι οποίοι συντάσσονται με τον τρόπο αυτό με την προκλητική, αντιδημοκρατική στάση της κυβέρνησης Σαμαρά.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ενώσεων του Τύπου χαιρετίζει την αγωνιστική συμμετοχή όλων των συναδέλφων που, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των εργοδοτών, έδειξαν την αλληλεγγύη προς τους συναδέλφους της ΕΡΤ. Χαιρετίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι δέκα εφημερίδες δεν κυκλοφόρησαν, σεβόμενες το δικαίωμα στην απεργία και τις αποφάσεις των σωματείων.

Για το λόγο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να δώσει σήμερα στους συναδέλφους που εργάζονται στις εφημερίδες οι οποίες σεβάστηκαν το δικαίωμα στην απεργία την άδεια να εργαστούν για την έκδοση εν δυνάμει απεργιακών φύλλων. Η απόφαση αυτή αφορά τις εφημερίδες, με αλφαβητική σειρά: «Αυγή», «Δρόμος της Αριστεράς», «Ελευθεροτυπία», «Ελλάδα Αύριο», «Εποχή», «Εφημερίδα των Συντακτών», «Κέρδος», «Ναυτεμπορική», «Πριν», «Ριζοσπάστης», «Το Χωνί».

Η απεργία σε όλα τα άλλα μέσα, έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά, συνεχίζεται σύμφωνα με τους όρους που έχει κηρυχθεί από τη Συντονιστική Επιτροπή για τα ηλεκτρονικά μέσα, και από τις τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ) για τις εφημερίδες, μέχρι να υπάρξει νεότερη απόφαση. (...)

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ και στο πλαίσιο του παραπάνω σκεπτικού, η συγκεκριμένη απόφαση επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα από τις ενώσεις-μέλη της ΠΟΕΣΥ.

Γιατί δεν κυκλοφόρησαν Σαββατιάτικη και Κυριακάτικη «Ε»

Παραθέτουμε το κείμενο που αναρτήθηκε στο enet και ενημέρωνε τους αναγνώστες γιατί δεν θα κυκλοφορήσουν οι εκδόσεις του Σαββάτου και της Κυριακής. «Αυτό θα ήταν το πρωτοσέλιδο της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» ΑΝ κυκλοφορούσε. Δεν κυκλοφόρησε όμως. Εμείς οι εργαζόμενοι στην «Ε», την «Κ.Ε.» και το enet πειθαρχούμε στην απόφαση των πρωτοβάθμιων σωματείων και απεργούμε, «ζητώντας να ματαιωθεί η πραξικοπηματική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει η ΕΡΤ», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση για τη συνέχιση της απεργίας.

Δεν μπορούμε όμως να μην καταγγείλουμε τις αρνητικές συνέπειες για τους εργαζομένους στην ΕΡΤ, αλλά και σε όλους τους κλάδους εργαζομένων στα ΜΜΕ, από την κυριαρχία στο Διαδίκτυο δήθεν απεργιακών, στην ουσία όμως απεργοσπαστικών, δελτίων, όπως και από την κυκλοφορία σχεδόν όλων των σαββατιάτικων και κυριακάτικων εκδόσεων.

Σε μια εποχή όπου θεμελιώδη δικαιώματα καταπατούνται, όπου οι αγώνες ποινικοποιούνται και λοιδορούνται, είναι καθήκον μας να υπερασπίσουμε τις συλλογικότητές μας.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παραβλέπουμε τις ευθύνες των συνδικαλιστικών μας σωματείων, όταν:

* απέναντι στη λογοκρισία της κυβέρνησης, που κλείνει την ΕΡΤ, φιμώνουν διά της απεργίας κανάλια, ραδιόφωνα και Τύπο, εμποδίζοντας πληθώρα κριτικών φωνών να ακουστούν,

* κάνουν τα στραβά μάτια όταν, σε ολόκληρη τη διάρκεια της εβδομάδας, στήνονται σε εφημερίδες απεργοσπαστικοί μηχανισμοί που ετοιμάζουν σαββατιάτικα και κυριακάτικα φύλλα, παρά την απεργία,

* "νουθετούν" τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις αποφάσεις των σωματείων, επιβάλλοντας ποινές διαγραφής τριών μηνών από τις ενώσεις, μη τολμώντας να πιέσουν για άμεσο κλείσιμό τους στη διάρκεια της απεργίας,

* εθελοτυφλούν μπροστά στην πραγματικότητα, που δείχνει πως τα μόνα μέσα που θα σεβαστούν την απεργία είναι αυτά που έχουν διαφορετική φωνή, αφήνοντας τους αναγνώστες, θεατές και ακροατές να γίνονται βορά συστημικών απόψεων, χωρίς καμιά αντιπαράθεση.

Ο αγώνας της ΕΡΤ είναι και δικός μας. Για την υπεράσπιση της πολυφωνίας, της ελευθεροτυπίας, της δημοκρατίας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Ελευθεροτυπία
Σχετικά θέματα: Ελευθεροτυπία
Γιατί δεν κυκλοφόρησαν Σαββατιάτικη και Κυριακάτικη «Ε»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ενδοκυβερνητικό μπρα ντε φερ
Θεσμικά και εκλογικά σενάρια
Δίμηνες συμβάσεις για... πολύμηνη κυβέρνηση
ΕΡΤ
Ακύρωση γίνεται μόνο από τη Βουλή
Ραντεβού βαθύτερης ανάγκης για ανατροπή στην ΕΡΤ
Η εξυγίανση ήταν μεγάλα λόγια...
ΝΕΡΙΤ
Τρία κανάλια, τρία ραδιόφωνα, άντε και... 250 δημοσιογράφοι
Ελευθεροτυπία
Η απεργία στα ΜΜΕ και η εξαίρεση μερικών εφημερίδων
Γιατί δεν κυκλοφόρησαν Σαββατιάτικη και Κυριακάτικη «Ε»
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Ανένδοτος ΣΥΡΙΖΑ
Συλλαλητήριο ΚΚΕ στην Αγία Παρασκευή
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις
Αποκρατικοποιήσεις
Η επιλογή της... Ιφιγένειας
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)
Οι απολύσεις στην ΕΡΤ είναι μόνο η αρχή
Ασφαλιστικά ταμεία
Χάνουν 73,5 εκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία
ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Αλλο μεταρρύθμιση, άλλο τσαπατσουλιές
ΔΗΜΑΡ
Η ΔΗΜΑΡ βλέπει εκλογές
ΑμεΑ
Η Ομοσπονδία Τυφλών υπέρ της ΕΡΤ
EBU
Ολη η Ευρώπη τη θέλει ανοιχτή
Τρόικα
Πόντιοι Πιλάτοι με τις 2.000 απολύσεις στο πιάτο