Έντυπη Έκδοση

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΤ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ

Η εξυγίανση ήταν μεγάλα λόγια...

Την ΕΡΤ πολλοί εμίσησαν, την εξυγίανσή της ουδείς! Εξ ου και οι ουκ ολίγες απόπειρες για να μπει σε δρόμο, τα τελευταία 40 χρόνια. Με πρώτη βεβαίως και πλέον προβεβλημένη, εκείνη του σερ Χιου Γκριν, φημισμένου πρώην διευθυντή του BBC. Του ανέθεσε η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή να γράψει μια έκθεση για την Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση κι εκείνος ρίχτηκε στη δουλειά.

Εργαζόμενοι της ΕΡΑ Τρίπολης διαδήλωσαν στο Ναύπλιο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Εργαζόμενοι της ΕΡΑ Τρίπολης διαδήλωσαν στο Ναύπλιο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Είδε, σημείωσε, κατέγραψε, κατέληξε. Και πρότεινε να συνεννοούνται η εκάστοτε κυβέρνηση με την εκάστοτε αντιπολίτευση για το διορισμό και τη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου και το Διοικητικό Συμβούλιο να διορίζει και να ελέγχει τον επικεφαλής του οργανισμού. Κι ακόμη καλύτερα υπογράμμισε ότι πρέπει να συγκροτηθεί ένα σώμα συμβουλευτικό, όπου θα εκπροσωπούνταν κοινωνικοί, πολιτικοί και κυβερνητικοί φορείς.

Μετ' επαίνων

Το αποτέλεσμα; Αγνοήθηκε μετ' επαίνων η πρόταση του σερ Χιου Γκριν, όπως και οι ανάλογες εκθέσεις που είχαν ζητηθεί και παρεδόθησαν στην κυβέρνηση από στελέχη της βρετανικής και γερμανικής τηλεόρασης. Γιατί καλές είναι οι συμβουλές, αρκεί να μη μας χαλάνε τη μανέστρα. Και αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, όταν συνέβαιναν όλα τα ανωτέρω, υπήρχε η πολιτική βούληση να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις στο Ραδιομέγαρο, αλλά υπήρχε και το καουμποϊλίκι τού κάθε κυβερνητικού παράγοντα, που έβλεπε ως τσιφλίκι του τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Κι άντε, τρέχα να τον ελέγξεις εσύ μετά...

Μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια ήταν εκείνη του αείμνηστου Αναστάσιου Πεπονή, στα μέσα της δεκαετίας του '80. Είχε αναλάβει τότε ως υπουργός τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση και προσπάθησε να περάσει μια σειρά από αλλαγές. Παρ' ότι ήταν «πράσινος» ώς το κόκαλο και διέθετε την έξωθεν καλή μαρτυρία από τους αγώνες του για τη δημοκρατία, κατηγορήθηκε τότε για «δεξιά στροφή»! Το αμάρτημά του; Ηθελε να βάλει μια τάξη στο Ραδιομέγαρο και να ξωπετάξει τα τρωκτικά (αυτά τα αιώνια τρωκτικά...) που λυμαίνονταν την ΕΡΤ.

Ας δούμε τι έλεγε ο ίδιος λίγες μέρες πριν από την παραίτησή του, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό «Αντί»: «Επειδή κατάλαβαν ότι αμέσως μετά τις εκλογές αυτό το οποίο ξεκίνησε στην ΕΡΤ 2 -το οποίο ανάμεσα στα άλλα συνεπάγεται ότι επιτέλους θα αποκατασταθεί ένας μηχανισμός ελέγχου του περίφημου κόστους των εξωτερικών παραγωγών- θα γίνει και στην ΕΡΤ 1 και θα μπουν και σ' αυτήν αντιπρόσωποι κάποιων φορέων και ότι θα γίνουν κάποια βήματα, ακριβώς γι' αυτό πιστεύω ότι προαναγγέλθηκε από εφημερίδα ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα τεθεί θέμα υπουργού. Και αυτό αφορά οποιοδήποτε πρόσωπο υποψιάζονται ότι θα προσπαθήσει να υποβοηθήσει και να συμβάλει σε κάποια άλλη κατάσταση, σε κάποια άλλη αντίληψη για την ελληνική τηλεόραση».

Κι έχει και συνέχεια: «Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αφορούσε, πρώτον, τη μετατροπή της ΕΡΤ 2 σε ένα πρωτότυπο για την Ελλάδα ραδιοτηλεοπτικό φορέα με συγκεκριμένη ενεργή συμμετοχή λαϊκών δυνάμεων στην παραγωγή του προγράμματος. Και δεύτερον, την ίδρυση ενός συλλογικού οργάνου με κανονιστικές αρμοδιότητες, διότι στην Ελλάδα η τηλεόραση κινείται χωρίς κανόνες, με αυτοσχεδιασμούς των εκάστοτε ιθυνόντων, άλλοτε επιτυχείς και άλλοτε όχι».

Επιτροπή

Και ακόμη ένα ενδιαφέρον σημείο: «Θεσμοθετήσαμε, επίσης, στην ΕΡΤ 2 επιτροπή προγράμματος, με ευρείες δικαιοδοσίες, μέχρι του σημείου ακόμη και μία πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου για το πρόγραμμα να πρέπει να περνάει από την Επιτροπή και μετά να επανέρχεται στο Δ.Σ. Παρακαλώ οιονδήποτε να μου πει αν η σύνθεσή της δείχνει -και κατ' ελάχιστο- ότι επιχειρήσαμε κομματικό έλεγχο. Σας λέω τα ονόματα: Διαμαντής Λεβεντάκος, Τατιάνα Μιλιέξ, Μάνος Ευστρατιάδης, Μυρτώ Κωνσταντινίδη, Κώστας Πάρλας, Μαραγκόπουλος, Καρύδης-Φουξ»

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1991, ο τότε πρόεδρος της ΕΡΤ, Δ. Κόρσος, κατέφυγε και πάλι στη λύση του BBC. Ζήτησε άλλη μια έκθεση και την έλαβε ακριβώς τη μέρα που παραιτήθηκε! Και τι έλεγε η έκθεση, παρακαλώ; Ναι, ναι, καλά το καταλάβατε, έλεγε ότι βλάπτουν σφόδρα την ΕΡΤ (και πολιτικά και οικονομικά) οι κυβερνητικές παρεμβάσεις. Κι επειδή τα έλεγε αυτά τα χυδαία πράγματα, μπήκε στο χρονοντούλαπο κι έκτοτε δεν την έχει ξαναδεί ανθρώπου μάτι. Ανάλογη έκθεση ζήτησε από την εταιρεία συμβούλων «Ernst & Young», το 1992, ο τότε πρόεδρος Βασίλης Συλιβρίδης και (ω του θαύματος!) αυτή τα ίδια πάνω-κάτω έγραφε. Αντίστοιχη ήταν φυσικά και η μοίρα της. Σε κάποιο συρτάρι κατέληξε, αν δεν έγινε προσάναμμα. Ολοι, βλέπετε, δήλωναν ότι θέλουν εξυγιάνσεις και αναδιατάξεις και ανασυγκροτήσεις, αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες απλώς ντιλάρανε με την εκάστοτε εξουσία...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεόραση
Κυβέρνηση
ΕΡΤ
Σχετικά θέματα: ΕΡΤ
Ακύρωση γίνεται μόνο από τη Βουλή
Ραντεβού βαθύτερης ανάγκης για ανατροπή στην ΕΡΤ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ενδοκυβερνητικό μπρα ντε φερ
Θεσμικά και εκλογικά σενάρια
Δίμηνες συμβάσεις για... πολύμηνη κυβέρνηση
ΕΡΤ
Ακύρωση γίνεται μόνο από τη Βουλή
Ραντεβού βαθύτερης ανάγκης για ανατροπή στην ΕΡΤ
Η εξυγίανση ήταν μεγάλα λόγια...
ΝΕΡΙΤ
Τρία κανάλια, τρία ραδιόφωνα, άντε και... 250 δημοσιογράφοι
Ελευθεροτυπία
Η απεργία στα ΜΜΕ και η εξαίρεση μερικών εφημερίδων
Γιατί δεν κυκλοφόρησαν Σαββατιάτικη και Κυριακάτικη «Ε»
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Ανένδοτος ΣΥΡΙΖΑ
Συλλαλητήριο ΚΚΕ στην Αγία Παρασκευή
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις
Αποκρατικοποιήσεις
Η επιλογή της... Ιφιγένειας
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)
Οι απολύσεις στην ΕΡΤ είναι μόνο η αρχή
Ασφαλιστικά ταμεία
Χάνουν 73,5 εκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία
ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Αλλο μεταρρύθμιση, άλλο τσαπατσουλιές
ΔΗΜΑΡ
Η ΔΗΜΑΡ βλέπει εκλογές
ΑμεΑ
Η Ομοσπονδία Τυφλών υπέρ της ΕΡΤ
EBU
Ολη η Ευρώπη τη θέλει ανοιχτή
Τρόικα
Πόντιοι Πιλάτοι με τις 2.000 απολύσεις στο πιάτο