Έντυπη Έκδοση

ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΡΙΤ * ΑΠΟ 130 ΣΕ 70 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ Η ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τρία κανάλια, τρία ραδιόφωνα, άντε και... 250 δημοσιογράφοι

Αυστηρώς με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να λειτουργήσει, μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, η νέα ΕΡΤ, διατηρώντας και τις τρεις συχνότητες στις οποίες εξέπεμπαν μέχρι πριν από λίγες ημέρες η ΕΤ1, η ΝΕΤ και η ΕΤ3. Μπορεί ακόμη να μην έχει ετοιμαστεί ο νέος κανονισμός λειτουργίας της, ωστόσο έχουν λίγο-πολύ προδιαγραφεί το κόστος λειτουργίας της, το προσωπικό που θα απασχολεί, οι δαπάνες, αλλά και το μέγεθος του προγράμματος που σκοπεύει να βγάλει στον αέρα.

Μεγάλη προβλέπεται η μείωση της δαπάνης για το προσωπικό, το οποίο δεν θα ξεπερνά τους 1.000-1.200 Μεγάλη προβλέπεται η μείωση της δαπάνης για το προσωπικό, το οποίο δεν θα ξεπερνά τους 1.000-1.200 Κατ' αρχάς σχεδιάζεται να παραμείνουν τα τρία πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια, τα οποία όμως θα αλλάξουν ονομασία και μάλιστα ένα από τα οποία μελετάται να έχει -όπως ίσχυε- έδρα τη Θεσσαλονίκη, με ειδήσεις και πρόγραμμα που θα έχει ως κέντρο ενδιαφέροντος τη βόρεια Ελλάδα.

Από τους 19 περιφερειακούς σταθμούς θα διατηρηθούν το πολύ 5 και κυρίως αυτοί που έχουν έδρα ακριτικές περιοχές, όπως τη Θράκη και το Αιγαίο, κυρίως για εθνικούς λόγους. Το μεγάλο μαχαίρι θα πέσει κυρίως στην κλίμακα των δαπανών, που σήμερα μόνο για το πρόγραμμα αγγίζουν τα 130 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι τα έξοδα για το πρόγραμμα στα υπό σύσταση κανάλια και ραδιόφωνα (τα τελευταία δεν θα ξεπερνούν τα τρία, εκ των οποίων το πρώτο ενημερωτικό, το δεύτερο αθλητικό και το τρίτο μουσικό) να μην ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ.

Μείωση μισθών

Μεγάλη προβλέπεται να είναι και η μείωση της μισθολογικής δαπάνης για το προσωπικό, το οποίο δεν θα ξεπερνά τους 1.000-1.200 υπαλλήλους, αρκετοί εκ των οποίων θα απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και έργου. Μέχρι χθες η μισθολογική δαπάνη για το προσωπικό (2.902 υπάλληλοι, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα με συμβάσεις αορίστου χρόνου) άγγιζε τα 95 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τώρα σχεδιάζεται να περικοπεί μέχρι και 70%, φτάνοντας τα 25 εκατ. ευρώ.

Οι περίπου 250 δημοσιογράφοι (αντί 700 μέχρι χθες) που θα απασχοληθούν στη νέα ΕΡΤ θα προσληφθούν με συμβάσεις έργου (κοινώς με μπλοκάκια) και ο μέσος όρος των αμοιβών δεν θα ξεπερνά τα 1.500 ευρώ το μήνα. Θα είναι όμως ασφαλισμένοι στο Ταμείο τους, στο οποίο θα καταβάλλουν και τις αναλογούσες κρατήσεις, και όχι στον ΟΑΕΕ.

Ολοι όμως οι δημοσιογράφοι θα έχουν υποχρέωση να παραδίδουν το έργο τους σε όποιο μέσο τους ζητηθεί, είτε πρόκειται για τηλεόραση είτε για ραδιόφωνο είτε για Διαδίκτυο. Παράλληλα καταργείται κάθε πρόσθετη αμοιβή που λάμβαναν μέχρι πρόσφατα ορισμένοι, οι οποίοι παρείχαν έργο ταυτόχρονα σε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Ετσι ενώ ήταν οργανικά ενταγμένοι στην τηλεόραση, ελάμβαναν πρόσθετη αμοιβή ακόμη και υπερωρίες εάν έκαναν εκπομπή στο ραδιόφωνο.

Μέσω ΑΣΕΠ

Διαφορετικό καθεστώς προσλήψεων θα ισχύσει για τους τεχνικούς και διοικητικούς, οι οποίοι θα προσληφθούν έπειτα από προκήρυξη που θα εκδώσει η νέα ΕΡΤ στα μέσα Ιουλίου και η όλη διαγωνιστική διαδικασία θα είναι υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ. Συνολικά αναμένεται να προσληφθούν με τον τρόπο αυτό περίπου 700 υπάλληλοι, οι οποίοι θα υπογράψουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, χωρίς όμως να ληφθεί υπ' όψιν οποιαδήποτε προϋπηρεσία εντός της παλαιάς ΕΡΤ (καθώς θα λάβουν αποζημίωση απόλυσης) για όσους από τους επιτυχόντες ανήκαν μέχρι χθες στο δυναμικό της.

Εκτός της διαγωνιστικής αυτής διαδικασίας ίσως βρεθούν όσοι τεχνικοί (ηχολήπτες και οπερατέρ) είχαν προσληφθεί τα τελευταία χρόνια στην ΕΡΤ μέσω του ΑΣΕΠ. Ειδικά γι' αυτούς εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραμείνουν και στη νέα ΕΡΤ και να υπολογιστεί στον καθορισμό της αμοιβής τους η μέχρι τώρα προϋπηρεσία τους στην ΕΡΤ. Οσον αφορά τα ψηφιακά κανάλια, που άρχισαν να εκπέμπουν τα τελευταία χρόνια, πιθανότατα δεν θα επαναλειτουργήσουν, παρ' ότι το κόστος τους είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Στον κάλαθο των αχρήστων φαίνεται πως οδηγείται και το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», καθώς λόγω της χαμηλής κυκλοφορίας του κρίνεται ασύμφορη η επανέκδοσή του.

** Παράλληλα ανοίγουν όλοι οι φάκελοι για αναθέσεις εξωτερικών παραγωγών οι οποίες δεν παραδόθηκαν ποτέ, αλλά κοστολογήθηκαν ιδιαίτερα ακριβά. Υπό έλεγχο την τελευταία δεκαετία μπαίνουν και οι συμβάσεις εξωτερικών παραγωγών που συνάφθηκαν με απ' ευθείας αναθέσεις στο ραδιόφωνο. Η όλη έρευνα σχεδιάζεται να ανατεθεί σε εισαγγελέα, έτσι ώστε να αποδοθούν ενδεχόμενες ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα διαδοχικών διοικήσεων -και όχι μόνο- για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΡΤ
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Νεα Ελληνική Ραδιοφωνία Ιντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ενδοκυβερνητικό μπρα ντε φερ
Θεσμικά και εκλογικά σενάρια
Δίμηνες συμβάσεις για... πολύμηνη κυβέρνηση
ΕΡΤ
Ακύρωση γίνεται μόνο από τη Βουλή
Ραντεβού βαθύτερης ανάγκης για ανατροπή στην ΕΡΤ
Η εξυγίανση ήταν μεγάλα λόγια...
ΝΕΡΙΤ
Τρία κανάλια, τρία ραδιόφωνα, άντε και... 250 δημοσιογράφοι
Ελευθεροτυπία
Η απεργία στα ΜΜΕ και η εξαίρεση μερικών εφημερίδων
Γιατί δεν κυκλοφόρησαν Σαββατιάτικη και Κυριακάτικη «Ε»
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Ανένδοτος ΣΥΡΙΖΑ
Συλλαλητήριο ΚΚΕ στην Αγία Παρασκευή
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις
Αποκρατικοποιήσεις
Η επιλογή της... Ιφιγένειας
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)
Οι απολύσεις στην ΕΡΤ είναι μόνο η αρχή
Ασφαλιστικά ταμεία
Χάνουν 73,5 εκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία
ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Αλλο μεταρρύθμιση, άλλο τσαπατσουλιές
ΔΗΜΑΡ
Η ΔΗΜΑΡ βλέπει εκλογές
ΑμεΑ
Η Ομοσπονδία Τυφλών υπέρ της ΕΡΤ
EBU
Ολη η Ευρώπη τη θέλει ανοιχτή
Τρόικα
Πόντιοι Πιλάτοι με τις 2.000 απολύσεις στο πιάτο