Έντυπη Έκδοση

ΣΟΒΑΡΑΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΔΥΟ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ

«Τρομοκράτης όποιος τολμήσει να πάει στην πλατεία Ταξίμ»

Η εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στο πάρκο της πλατείας Ταξίμ, η διάλυση και εκδίωξη των διαδηλωτών από το χώρο και η άμετρη και αλόγιστη χρήση δακρυγόνων ήταν το βράδυ του Σαββάτου η κατάληξη της πολιορκίας της πλατείας, τη 19η μέρα των διαδηλώσεων.

Επίδειξη δύναμης από τον Ερντογάν στη συγκέντρωσή του στην Πόλη Επίδειξη δύναμης από τον Ερντογάν στη συγκέντρωσή του στην Πόλη Ακολούθησαν εκτεταμένα επεισόδια σχεδόν σε ολόκληρη την Κωνσταντινούπολη, που συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί της Κυριακής, ενώ, για πρώτη φορά, μαζί με τους αστυνομικούς έπαιξαν κατασταλτικό ρόλο και στρατιωτικές δυνάμεις.

Η εισβολή της αστυνομίας στο πάρκο Γκεζί έγινε λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ. Πεπιεσμένο νερό από τα αστυνομικά οχήματα, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες ήταν αυτά που σε μερικά λεπτά είχαν αποτέλεσμα να αδειάσει το πάρκο και να σκορπιστούν οι διαδηλωτές στους δρόμους γύρω από την πλατεία.

Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν βαριά δύο διαδηλωτές, ένας από πλαστική σφαίρα στο μάτι και άλλος ένας από βλήμα δακρυγόνου στο κεφάλι. Ο νομάρχης ανακοίνωσε ότι τραυματίστηκαν και δύο αστυνομικοί. Η αστυνομία επιχειρούσε έως το πρωί εναντίον των διαδηλωτών σε όλη την περιοχή του Ταξίμ και του Πέρα.

Ακραία περίπτωση ήταν οι εικόνες μπροστά από το ξενοδοχείο «Ντιβάν», που βρίσκεται πίσω από το πάρκο. Από την πρώτη μέρα των διαδηλώσεων, το ξενοδοχείο κρατά ανοιχτές τις πόρτες του στους διαδηλωτές, ενώ στο ισόγειο και στους πάνω ορόφους είχαν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι για πρώτες βοήθειες και περίθαλψη των τραυματιών διαδηλωτών.

Χθες το βράδυ ισχυρή αστυνομική δύναμη έφτασε μπροστά από το ξενοδοχείο, όπου έριξε δακρυγόνα στην είσοδο. Ο καπνός εισχώρησε εντός του ξενοδοχείου, όπου δημιουργήθηκε αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να εισβάλουν στο ξενοδοχείο, πράγμα που συνέβη μερικώς. Ενώ για αρκετή ώρα δεν επέτρεπαν να βγουν από το ξενοδοχείο τραυματίες για να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Παρόμοιες καταστάσεις συνέβησαν και στο ξενοδοχείο «Ραμάντα» στην περιοχή Οσμάνμπεϊ της Πόλης. Και στο ξενοδοχείο αυτό είχαν διαμορφωθεί χώροι περίθαλψης. Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές γιατρών, οι οποίοι ασχολούνταν με τους τραυματίες.

Ενας με πέντε είναι καλή αναλογία για θρασύδειλους... Ενας με πέντε είναι καλή αναλογία για θρασύδειλους... Καθώς τα επεισόδια συνεχίζονταν στην περιοχή γύρω από το Ταξίμ, χιλιάδες κόσμου άρχισαν να συγκεντρώνονται σε πολλές περιοχές. Μεγάλο πλήθος επιχείρησε να περάσει από την ασιατική πλευρά της Πόλης τη γέφυρα του Βοσπόρου, πράγμα που εμποδίστηκε με δακρυγόνα. Αλλο μεγάλο πλήθος έκλεισε το πρώτο περιφερειακό οδικό δίκτυο και άρχισε να προχωρά προς το κέντρο.

Η επέμβαση της αστυνομίας άρχισε περίπου μία ώρα μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης που πραγματοποίησε στην Αγκυρα το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με ομιλητή τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την ίδια ώρα ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωνε ότι «από εδώ και πέρα όποιος επιχειρήσει να βγει στην πλατεία Ταξίμ θα αντιμετωπίζεται σαν τρομοκράτης».

Αργά τη νύχτα του Σαββάτου, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι «με βάση τους διεθνείς κανόνες, είναι έγκλημα η εφαρμογή των παράνομων οδηγιών ενός πρωθυπουργού, ο οποίος φάνηκε πλέον ότι για τα δικά του συμφέροντα είναι σε θέση να οδηγήσει το λαό σε εμφύλιο πόλεμο».

Αμέτρητοι οι τραυματισμοί και οι προσαγωγές

Κορυφώνεται η ένταση στην Τουρκία με τα επεισόδια που συνεχίζονται από το βράδυ του Σαββάτου. Εχει σχεδόν χαθεί ο λογαριασμός στις επεμβάσεις της αστυνομίας και στον αριθμό των τραυματιών και των προσαγωγών, ενώ πέντε συνομοσπονδίες-ενώσεις έχουν κηρύξει απεργία και το ανώτατο σώμα των Τούρκων δικηγόρων καλεί το Συμβούλιο της Ευρώπης να προχωρήσει σε «επείγουσα επέμβαση».

«Ενισχυμένο» με χημικά που προκαλούν εγκαύματα και συμπτώματα αλλεργίας ήταν το πεπιεσμένο υγρό που έριχνε η αστυνομία, καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος «Ενισχυμένο» με χημικά που προκαλούν εγκαύματα και συμπτώματα αλλεργίας ήταν το πεπιεσμένο υγρό που έριχνε η αστυνομία, καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος  

Συνεχίζονται οι βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας, αφού από προχθές τη νύχτα χιλιάδες πολίτες σε διάφορες περιοχές συγκεντρώνονται, προσπαθώντας να προχωρήσουν προς το κέντρο. Η νομαρχία κάνει λόγο για 44 τραυματίες, ενώ ο φορέας «Αλληλεγγύη Ταξίμ», που θεωρείται η οργανωτική επιτροπή των διαδηλώσεων, χθες το απόγευμα έκανε λόγο για 151 τραυματίες. Ωστόσο οι αριθμοί είναι συνεχώς προσωρινοί, αφού τα επεισόδια συνεχίζονται. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις σοβαρού τραυματισμού.

Ο φορέας «Αλληλεγγύη Ταξίμ» σε χθεσινή του ανακοίνωση χαρακτήρισε τη στάση της κυβέρνησης «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και κάλεσε τον τουρκικό λαό και τη διεθνή κοινότητα «να σταθούν αλληλέγγυοι, για να δοθεί τέλος στη βία».

Η αστυνομία προχωρά σε προσαγωγές, ο αριθμός των οποίων είναι πλέον άγνωστος.

Η εργατική συνομοσπονδία ΝΤΙΣΚ, η συνομοσπονδία δημοσίων υπαλλήλων ΚΕΣΚ, η Ενωση Ιατρικών Συλλόγων Τουρκίας, η Ενωση Οδοντιάτρων Τουρκίας και η Ενωση Μηχανικών Τουρκίας με κοινή ανακοίνωσή τους κάλεσαν τα μέλη τους να πάνε αύριο στις δουλειές τους, αλλά στη συνέχεια να αποχωρήσουν και να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις.

Η Ενωση Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Ευρώπης προκειμένου να ζητήσει «επείγουσα επέμβαση» από πλευράς Συμβουλίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Σχετικά θέματα: Τουρκία
Αμέτρητοι οι τραυματισμοί και οι προσαγωγές
«Και στην Ελλάδα γίνονται επεισόδια, αλλά τους δίνετε δισεκατομμύρια»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Τουρκία
«Τρομοκράτης όποιος τολμήσει να πάει στην πλατεία Ταξίμ»
Αμέτρητοι οι τραυματισμοί και οι προσαγωγές
«Και στην Ελλάδα γίνονται επεισόδια, αλλά τους δίνετε δισεκατομμύρια»
Ιράν
Μετριοπαθής ο νέος πρόεδρος
Ολοι -πλην Ισραήλ- δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν με τον Ρουχάνι
Διαδίκτυο
«Η σύνδεσή σας προωθείται μέσω... αεροστάτου»
Γερμανία
Μεθαμφεταμίνη, η αγαπημένη των πιλότων της Λουφτβάφε
«Τύφλα» οι Γερμανοί ποδηλάτες
Κεντρική Αμερική
Στη Μινεάπολη ζει ακόμη ναζί μακελάρης
Κύπρος
«Συμμαχία πολιτών» υπό τον Γ. Λιλλήκα