Έντυπη Έκδοση

ΝΕΑ ΙΔΕΑ ΤΗΣ GOOGLE, ΠΟΥ ΠΙΑΝΕΙ... ΣΤΡΑΤΟΣΦΑΙΡΑ

«Η σύνδεσή σας προωθείται μέσω... αεροστάτου»

Σήμα κινητής τηλεφωνίας και σύνδεση Ιντερνετ μέσω αεροστάτου! Είναι η νέα ιδέα που δοκιμάζει η Google σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ιντερνετική πρόσβαση σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου.

Το πείραμα περιλαμβάνει προς το παρόν 30 αερόστατα που θα αιωρούνται στη στρατόσφαιρα, σε απόσταση 12 μιλίων από τη Γη, και ειδικότερα πάνω από τη Νέα Ζηλανδία, και θα δίνουν σήμα κινητής τηλεφωνίας και Ιντερνετ σε 50 εθελοντές στο έδαφος. Η βασική αρχή του συστήματος είναι ότι το σήμα θα μεταφέρεται από αερόστατο σε αερόστατο και, τελικά, στον παγκόσμιο ιστό πίσω στη Γη. Οι ενδιαφερόμενοι θα συνδέονται με το «ιπτάμενο» δίκτυο των αεροστάτων μέσω μιας ειδικής κεραίας που θα είναι εγκατεστημένη στο σπίτι ή το κτήριο όπου ζουν κι εργάζονται. «Πιστεύουμε ότι θα ήταν πράγματι εφικτό», εξηγεί ο επικεφαλής του προγράμματος, Μάικ Κάσιντι, «να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο από αερόστατα που θα πετούν πάνω από τη Γη με τη βοήθεια των στρατοσφαιρικών ανέμων, το οποίο θα παρέχει ιντερνετική πρόσβαση σε περιοχές στο έδαφος. Είναι ακόμη πολύ νωρίς, αλλά έχουμε φτιάξει ένα τέτοιο σύστημα, με αερόστατα που πετούν δύο φορές πιο ψηλά από τα αεροπλάνα, για να στέλνει σήμα στη Γη με ταχύτητες παρόμοιες με εκείνες των δικτύων 3G ή και μεγαλύτερες. Ελπίζουμε, έτσι, ότι τα αερόστατα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εναλλακτική επιλογή για τη σύνδεση απομακρυσμένων, αγροτικών και μη προνομιούχων περιοχών και για τη διευκόλυνση των τηλεπικοινωνιών έπειτα από μεγάλες φυσικές καταστροφές».

Η Google έχει αναπτύξει κι ένα σύστημα για να ελέγχει την πορεία των αεροστάτων -αλλάζει το ύψος στο οποίο βρίσκονται τα αερόστατα, ώστε να χρησιμοποιούν τους ανέμους που πνέουν προς την επιθυμητή κατεύθυνση-, ενώ μετά τη Νέα Ζηλανδία σχεδιάζει να επεκτείνει το πείραμα και σε άλλες χώρες, όπως η Νότια Αφρική, η Ουρουγουάη, η Αυστραλία και η Χιλή. Υπάρχουν, βεβαίως, αρκετά φυσικά εμπόδια για την ιντερνετική συνδεσιμότητα -όπως ζούγκλες και βουνά-, αλλά και προκλήσεις που συνδέονται με το κόστος, ωστόσο οι ερευνητές είναι αποφασισμένοι να κυνηγήσουν το όραμα.

(Πηγές: www.guardian.co.uk-www.liberation.fr)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Social Media
Ερευνες & μελέτες
Πληροφορική και διαδίκτυο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Τουρκία
«Τρομοκράτης όποιος τολμήσει να πάει στην πλατεία Ταξίμ»
Αμέτρητοι οι τραυματισμοί και οι προσαγωγές
«Και στην Ελλάδα γίνονται επεισόδια, αλλά τους δίνετε δισεκατομμύρια»
Ιράν
Μετριοπαθής ο νέος πρόεδρος
Ολοι -πλην Ισραήλ- δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν με τον Ρουχάνι
Διαδίκτυο
«Η σύνδεσή σας προωθείται μέσω... αεροστάτου»
Γερμανία
Μεθαμφεταμίνη, η αγαπημένη των πιλότων της Λουφτβάφε
«Τύφλα» οι Γερμανοί ποδηλάτες
Κεντρική Αμερική
Στη Μινεάπολη ζει ακόμη ναζί μακελάρης
Κύπρος
«Συμμαχία πολιτών» υπό τον Γ. Λιλλήκα