Έντυπη Έκδοση

Μεθαμφεταμίνη, η αγαπημένη των πιλότων της Λουφτβάφε

Η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη είναι γνωστό ότι αποτελεί κατεξοχήν εθιστική ψυχοτρόπο ουσία, που αφανίζει ολόκληρες κοινωνίες. Εκείνο που είναι ίσως λιγότερο γνωστό είναι πως έγινε ευρέως γνωστή στη ναζιστική Γερμανία, όταν χρησιμοποιούνταν κατά κόρον σε πιλότους μαχητικών αεροσκαφών και στρατιώτες στα πεδία της μάχης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», στη σημερινή Γερμανία, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, την τελευταία χρονιά καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που έκαναν πρώτη φορά χρήση αυτής της ουσίας. Αύξηση στη χρήση παρατηρείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να μπαίνουν στη χώρα από τη γειτονική Τσεχία. Η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική και σε πολλές άλλες χώρες, και επιδεινώνεται από το γεγονός της χαμηλής τιμής πώλησης της ουσίας.

Ωστόσο, ήταν στη Γερμανία που το ναρκωτικό αυτό έγινε πρώτη φορά δημοφιλές, όταν η φαρμακευτική Temmler Werke, που εκείνη την εποχή είχε την έδρα της στο Βερολίνο, έβγαλε στην αγορά το δικό της σκεύασμα μεθαμφεταμίνης το 1938. Ο τότε γιατρός του στρατού, Οτο Ράνκε, το αντιμετώπισε ως το θαυματουργό «φάρμακο» που μπορούσε να κρατήσει σε εγρήγορση τους κουρασμένους πιλότους και σε ευφορία έναν ολόκληρο στρατό. Ηταν, κατ' εκτίμηση, το ιδανικό ναρκωτικό τού πολέμου. Τον Σεπτέμβριο του 1939 ο Ράνκε έκανε δοκιμές χρήσης κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης σε φοιτητές πανεπιστημίων, οι οποίοι ξαφνικά ξεπέρασαν κάθε όριο επιδόσεων, χωρίς να έχουν καμία ανάγκη ύπνου.

Από εκείνη τη στιγμή ο γερμανικός στρατός διένειμε εκατομμύρια ταμπλέτες σε στρατιώτες στο μέτωπο, που μεγιστοποίησαν τη δική τους απόδοση. Βρετανικές εφημερίδες ανέφεραν ότι οι Γερμανοί στρατιώτες έκαναν χρήση ενός «θαυματουργού χαπιού». Για πολλούς όμως θα αποδεικνυόταν, προοδευτικά, ότι το θαύμα θα τους οδηγούσε στον εφιάλτη. Μαζί με τον εθισμό που επήλθε ταχύτατα, ήρθαν και οι φριχτές παρενέργειες. Πολύ γρήγορα αυξήθηκε και ο αριθμός των στρατιωτών που πέθαιναν από καρδιακή προσβολή ή και εκείνων που αυτοκτονούσαν σε ψυχωτικές εξάρσεις. Οταν οι υπεύθυνοι Υγείας του Τρίτου Ράιχ, όπως ο Λεονάρντο Κόντι, επιχείρησαν να περιορίσουν τη χρήση του ναρκωτικού, απλώς απέτυχαν.

(Πηγή: Der Spiegel)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Σχετικά θέματα: Γερμανία
«Τύφλα» οι Γερμανοί ποδηλάτες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Τουρκία
«Τρομοκράτης όποιος τολμήσει να πάει στην πλατεία Ταξίμ»
Αμέτρητοι οι τραυματισμοί και οι προσαγωγές
«Και στην Ελλάδα γίνονται επεισόδια, αλλά τους δίνετε δισεκατομμύρια»
Ιράν
Μετριοπαθής ο νέος πρόεδρος
Ολοι -πλην Ισραήλ- δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν με τον Ρουχάνι
Διαδίκτυο
«Η σύνδεσή σας προωθείται μέσω... αεροστάτου»
Γερμανία
Μεθαμφεταμίνη, η αγαπημένη των πιλότων της Λουφτβάφε
«Τύφλα» οι Γερμανοί ποδηλάτες
Κεντρική Αμερική
Στη Μινεάπολη ζει ακόμη ναζί μακελάρης
Κύπρος
«Συμμαχία πολιτών» υπό τον Γ. Λιλλήκα