Έντυπη Έκδοση

ΙΡΑΝ: Ο ΧΑΣΑΝ ΡΟΥΧΑΝΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ

Μετριοπαθής ο νέος πρόεδρος

Ο μετριοπαθής κληρικός Χασάν Ρουχάνι αναδείχθηκε από τον πρώτο γύρο νέος πρόεδρος του Ιράν, με την υποστήριξη των μεταρρυθμιστών και μια διάχυτη ελπίδα για μία έστω και... μετρημένη αλλαγή, μετά τα 8 χρόνια της συγκρουσιακής προεδρίας του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Αμέσως μετά την εκλογή του, ο Χασάν Ρουχάνι (δεύτερος από δεξιά) πήγε με τον εγγονό τού Αγιατολάχ Χομεϊνί, Χασάν (πρώτος από δεξιά), να επισκεφθεί τον τάφο του Ιρανού ηγέτη... Αμέσως μετά την εκλογή του, ο Χασάν Ρουχάνι (δεύτερος από δεξιά) πήγε με τον εγγονό τού Αγιατολάχ Χομεϊνί, Χασάν (πρώτος από δεξιά), να επισκεφθεί τον τάφο του Ιρανού ηγέτη... Η νίκη Ρουχάνι ικανοποίησε τους μεταρρυθμιστές, που πάλεψαν απεγνωσμένα να ξαναμπούν με κάποιο τρόπο στο πολιτικό παιχνίδι, και, αν μη τι άλλο, ενισχύει το ηθικό ενός έθνους που δοκιμάζεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση της τελευταίας εικοσαετίας, η οποία οφείλεται εν πολλοίς στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη για τη διαμάχη σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Πεπειραμένος»

Ο Χασάν Ρουχάνι τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής ανοίγματος και διαλόγου, όποιος και αν είναι ο συνομιλητής, επιθυμεί την αποκατάσταση σχέσεων με τη Δύση και θεωρείται πιθανό να καταπραΰνει τις εντάσεις. Δυτικοί αξιωματούχοι τον περιγράφουν ως «πεπειραμένο διπλωμάτη και πολιτικό» με τον οποίο μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί.

Προεκλογικά κατάφερνε με ευκολία να συγκεντρώνει τα πλήθη, είτε μιλούσε για μεταρρυθμίσεις είτε υποσχόταν την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, τη διασφάλιση πολιτικών ελευθεριών και την επιστροφή «της αξιοπρέπειας του ιρανικού έθνους».

Στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του έθιξε επανειλημμένως θέματα-ταμπού, όπως το αδιέξοδο στις συνομιλίες για την ανάπτυξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, τις επαχθείς κυρώσεις, τη φριχτή οικονομική κατάσταση και την απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα.

Επίσης παρότρυνε τους Ιρανούς να προσέλθουν στις κάλπες, διατυμπανίζοντας ότι οι σκληροπυρηνικοί «θα ήθελαν να νικήσουν αδιαφιλονίκητα».

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν, Μουσταφά Μοχάμεντ-Νατζάρ, ανακοίνωσε μέσω της κρατικής τηλεόρασης ότι ψήφισε το 72% των 50 εκατομμυρίων Ιρανών ψηφοφόρων και ο Ρουχάνι εξασφάλισε ποσοστό μόλις πάνω από το 50%, ικανό για να του δώσει τη νίκη από τον πρώτο γύρο. Μέσα σε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση χιλιάδες υποστηρικτές του κατέκλυσαν τους δρόμους σε ολόκληρο το Ιράν. Η ισοτιμία του ιρανικού νομίσματος έναντι του δολαρίου ανέβηκε κατά 6% το Σάββατο. Απευθύνοντας το πρώτο μήνυμά του, ο νέος πρόεδρος μίλησε για μια «νέα εποχή αλληλεγγύης» μετά το αποτέλεσμα που φέρνει «τον ορθολογισμό και τη μετριοπάθεια», αλλά και «την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ελπίδα».

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μαζί με τον Αχμαντινετζάντ συνεχάρησαν τον Ρουχάνι. Ο δήμαρχος της Τεχεράνης, Μοχάμεντ Μπακέρ Καλιμπάφ, παραδέχθηκε την ήττα του, στέλνοντας συγχαρητήριο μήνυμα στον νεοεκλεγέντα αντίπαλό του.

«Κλειδί»

Ο Χασάν Ρουχάνι θεωρείται πρόσωπο-κλειδί στην ιρανική πολιτική σκηνή, έχοντας περάσει από σημαντικές θέσεις, όπως αντιπρόεδρος της Βουλής, αλλά και εκπρόσωπος του Χαμενεΐ στο Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Υπήρξε επίσης διαπραγματευτής για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα υπό τον Χατάμι και επικεφαλής πρόσφατα του Συμβουλίου που αποτελεί το ανώτατο συμβουλευτικό σώμα για τον Ιρανό θρησκευτικό ηγέτη.

Είχε ανοιχτά σταθεί επικριτικός έναντι του απερχόμενου προέδρου Αχμαντινετζάντ και παρά το γεγονός ότι στηρίχθηκε από τους μεταρρυθμιστές, έκανε λόγο για «νίκη των μετριοπαθών δυνάμεων έναντι του εξτρεμισμού». Ταυτόχρονα έτεινε χείρα συνεργασίας στο κατεστημένο του Ιράν, δεσμευόμενος να εργαστεί από κοινού με το Κοινοβούλιο, όπου επικρατούν οι συντηρητικοί. Η συμφιλιωτική διάθεσή του θα κριθεί βέβαια σε ακανθώδη θέματα, όπως η οικονομία, το πυρηνικό πρόγραμμα και η Συρία.

(ΠΗΓΕΣ: BBC-GUARDIAN-ASS. PRESS)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράν
Σχετικά θέματα: Ιράν
Ολοι -πλην Ισραήλ- δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν με τον Ρουχάνι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Τουρκία
«Τρομοκράτης όποιος τολμήσει να πάει στην πλατεία Ταξίμ»
Αμέτρητοι οι τραυματισμοί και οι προσαγωγές
«Και στην Ελλάδα γίνονται επεισόδια, αλλά τους δίνετε δισεκατομμύρια»
Ιράν
Μετριοπαθής ο νέος πρόεδρος
Ολοι -πλην Ισραήλ- δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν με τον Ρουχάνι
Διαδίκτυο
«Η σύνδεσή σας προωθείται μέσω... αεροστάτου»
Γερμανία
Μεθαμφεταμίνη, η αγαπημένη των πιλότων της Λουφτβάφε
«Τύφλα» οι Γερμανοί ποδηλάτες
Κεντρική Αμερική
Στη Μινεάπολη ζει ακόμη ναζί μακελάρης
Κύπρος
«Συμμαχία πολιτών» υπό τον Γ. Λιλλήκα