Έντυπη Έκδοση

Ολοι -πλην Ισραήλ- δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν με τον Ρουχάνι

Με την ελπίδα μιας κάποιας αλλαγής στην ιρανική εξωτερική πολιτική υποδέχτηκε η διεθνής κοινότητα την εκλογή του Χασάν Ρουχάνι στην προεδρία του Ιράν. Ανεξαρτήτως εάν πιστεύουν ή όχι στην προβεβλημένη μετριοπάθεια του νεοεκλεγέντος, οι περισσότερες δυτικές χώρες επιδίωξαν να αξιοποιήσουν το διαφαινόμενο καλό κλίμα, δηλώνοντας έτοιμες να συνεργαστούν με τη νέα ιρανική ηγεσία.

Οπαδοί του Ρουχάνι βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν τη νίκη του εκλεκτού τους Οπαδοί του Ρουχάνι βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν τη νίκη του εκλεκτού τους Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι «παραμένουν πρόθυμες να συνεργαστούν απευθείας με την Τεχεράνη» πάνω στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, με στόχο την εξεύρεση «μιας διπλωματικής λύσης που θα κατεύναζε τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας». Αντίστοιχη ήταν η δήλωση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, ενώ η Γαλλία εξέφρασε την επιθυμία να συνεργαστεί με τον κ. Ρουχάνι τόσο στο πυρηνικό όσο και στο συριακό ζήτημα.

«Να οδηγήσει το Ιράν σε ένα νέο δρόμο» κάλεσε τον Ρουχάνι η Βρετανία, δίνοντας έμφαση στον εποικοδομητικό διάλογο με τη διεθνή κοινότητα, αλλά και στη βελτίωση της πολιτικής κατάστασης και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της χώρας. Για την ευκαιρία μιας νέας περιόδου στις σχέσεις της Τεχεράνης με τον υπόλοιπο κόσμο έκανε λόγο η Ιταλίδα ΥΠΕΞ Εμα Μπονίνο, ενώ ο Γερμανός ομόλογός της, Γκίντο Βεστερβέλε, χαιρέτισε το εκλογικό αποτέλεσμα ως «ψήφο των Ιρανών υπέρ των μεταρρυθμίσεων και μιας εποικοδομητικής εξωτερικής πολιτικής».

Συγχαρητήριο μήνυμα έστειλε στον Χ. Ρουχάνι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι ο νέος πρόεδρος θα εργαστεί για την ευημερία του Ιράν, αλλά και για τη σύσφιγξη των διμερών σχέσεων.

Η συριακή αντιπολίτευση κάλεσε από την πλευρά της το νέο πρόεδρο να αναθεωρήσει τη θέση της Τεχεράνης, που ώς τώρα στηρίζει σταθερά το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Η μόνη χώρα που διαφοροποιήθηκε, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι δεν περιμένει τίποτα από τη νέα ιρανική ηγεσία, ήταν το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε, αντιθέτως, ότι η διεθνής πίεση στο Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν πρέπει να χαλαρώσει και ότι το πρόγραμμα αυτό πρέπει να σταματήσει «με οποιονδήποτε τρόπο». Προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να μην παρασυρθεί από «ευσεβείς πόθους» για στροφή στην ιρανική πολιτική και να κρίνει την Τεχεράνη από τις πράξεις της.

(ΠΗΓΕΣ: AFP, ASS. PRESS, WWW.LIBERATION.FR, WWW.BBC.CO.UK)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράν
Σχετικά θέματα: Ιράν
Μετριοπαθής ο νέος πρόεδρος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Τουρκία
«Τρομοκράτης όποιος τολμήσει να πάει στην πλατεία Ταξίμ»
Αμέτρητοι οι τραυματισμοί και οι προσαγωγές
«Και στην Ελλάδα γίνονται επεισόδια, αλλά τους δίνετε δισεκατομμύρια»
Ιράν
Μετριοπαθής ο νέος πρόεδρος
Ολοι -πλην Ισραήλ- δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν με τον Ρουχάνι
Διαδίκτυο
«Η σύνδεσή σας προωθείται μέσω... αεροστάτου»
Γερμανία
Μεθαμφεταμίνη, η αγαπημένη των πιλότων της Λουφτβάφε
«Τύφλα» οι Γερμανοί ποδηλάτες
Κεντρική Αμερική
Στη Μινεάπολη ζει ακόμη ναζί μακελάρης
Κύπρος
«Συμμαχία πολιτών» υπό τον Γ. Λιλλήκα