Έντυπη Έκδοση

Οι άνθρωποι του πολιτισμού είναι οργισμένοι με το μαύρο

«Η ΕΡΤ είναι η φωνή μας, το τραγούδι μας»

Η σφράγιση της ΕΡΤ προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις στα καλλιτεχνικά σωματεία, που με μια φωνή μίλησαν για πραξικόπημα. Υπάρχουν και μονάδες από το χώρο των τεχνών που δεν εκφράζουν στην «Ε» απλώς έκπληξη, αλλά και αγανάκτηση. «Ακόμα και η χούντα δεν μπόρεσε να μας ρίξει μαύρο», λέει ο ηθοποιός Γιώργος Μιχαλακόπουλος.

«Είναι πρόκληση και για τη διεθνή αίσθηση της Δημοκρατίας», προσθέτει ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός. «Νέο πλήγμα στη Δημοκρατία» χαρακτηρίζει το λουκέτο σε ανακοίνωσή του και ο διεθνής Ελληνας σκηνογράφος και σκηνοθέτης Γιάννης Κόκκος. «Υποκρισία! Αυτοί που δημιούργησαν το μέγα πρόβλημα έρχονται ένα βράδυ ως λυτρωτές», διαπιστώνει σαρκαστικά ο στιχουργός Θοδωρής Γκόνης.

Η πιο πολιτικοποιημένη θεατρική ομάδα μας, η Ομάδα Κανιγκούντα, και ο επικεφαλής της, Γιάννης Λεοντάρης, κοινοποίησαν επιστολή με την οποία μιλάνε καθαρά για «εκτροπή από τις δημοκρατικές διαδικασίες»: «Τα πράγματα έχουν αγριέψει», σημειώνουν. «Δεν περιμέναμε ότι σήμερα θα ζούσαμε σε τέτοιο βαθμό τον αυταρχισμό και την απαξίωση Συντάγματος και Κοινοβουλίου. Με την ΕΡΤ κλειστή, τα κρατικά θέατρα σε τροχιά προδιαγεγραμμένης καλλιτεχνικής παρακμής, το καταργημένο υπουργείο Πολιτισμού στα χέρια των πολιτευτών τού (κατά τα άλλα συμπαθούς) Νομού Ηλείας, φαίνεται ότι μια απλή συλλογή υπογραφών δεν αρκεί πλέον».

Θοδωρής Γκόνης, (στιχουργός, σκηνοθέτης)

«Νομίζω πως όλοι μας πρέπει να κοιταχτούμε στον καθρέφτη με θάρρος. Να δούμε τα λάθη μας και να τα διορθώσουμε, αν θέλουμε η πατρίδα μας επιτέλους να βρει το ρυθμό της. Ομως δεν είναι τρόπος αυτός. Και κυρίως ενοχλεί η υποκρισία. Αυτοί που δημιούργησαν το μέγα πρόβλημα έρχονται ένα βράδυ ως λυτρωτές. Οχι. Η ΕΡΤ δεν είναι κανενός κόμματος, καμιάς παράταξης, κανενός συνδικάτου. Είναι το τραγούδι μας και κανείς δεν μπορεί να μας κλείσει το στόμα».

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, (συνθέτης)

«Αυτό που συνέβη αποτυπώνεται από μία εικόνα: σπάει ξαφνικά η πόρτα του σπιτιού σου και σκάει μέσα μια μπότα. Γιατί αυτό έγινε προχθές. Ξαφνικά σταμάτησε ο κόσμος και έγινε μια μαυρίλα. Μέσα στο σπίτι σου! Είναι κάτι που κάνει την αξιοπρέπειά σου κουρέλι».

Φοίβος Δεληβοριάς, (τραγουδοποιός)

«Το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτυπώνει τη μικροπολιτική, τον κυνισμό, την ακροδεξιά φιλελεύθερη σκέψη. Κανένας δεν πιστεύει πως ό,τι γίνεται συμβαίνει για την εξυγίανση.

»Ολοι γνωρίζουμε τι είναι ο Κεδίκογλου και ο Σαμαράς. Και είμαι σίγουρος ότι όχι μόνο δεν θα γίνει εξυγίανση, αλλά η ΝΕΡΙΤ θα είναι χειρότερο κακέκτυπο όλων των ελαττωμάτων της ΕΡΤ».

Νίκος Κούνδουρος, (σκηνοθέτης)

«Την ύπουλη κίνηση του Σαμαρά δεν θα τη συγχωρήσουμε εύκολα. Η ΕΡΤ, κατά κάποιον τρόπο, δεν είναι ιδιοκτησία ούτε του κράτους ούτε της κυβέρνησης. Η ΕΡΤ είναι ιδιοκτησία του ελληνικού λαού αναφαίρετη. Εχω την εντυπώση ότι οι κυβερνώντες θα επανορθώσουν μια γκάφα που έκαναν και η οποία θα στοιχίσει πολύ περισσότερο απ' ό,τι υπολογίζουν οι συμβουλάτορες του Σαμαρά. Τα πεζοδρόμια περιμένουν!»

Γιώργος Κουρουπός, (συνθέτης)

«Δεν βοηθά αυτό που συνέβη ούτε στην εμπέδωση της Δημοκρατίας ούτε καν στην πολιτική που θέλει ο πρωθυπουργός να περάσει. Είναι προκλητικό και ως εικόνα για τη διεθνή αίσθηση της Δημοκρατίας. Είναι εξαιρετικά θλιβερό να αδρανοποιηθεί ύπουλα ακόμη ένας κρίκος σε μια αλυσίδα σφραγίσεων φορέων του πολιτισμού. Είναι βαρύ πλήγμα για τον εγχώριο πολιτισμό. Και κανείς δεν ξέρει τελικά τι θα γίνει με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ».

Δήμος Αβδελιώδης, (σκηνοθέτης)

«Ηταν ένα μεγάλο σοκ, γιατί πρόκειται για προσβολή απέναντι στον ελληνικό λαό και ταυτόχρονα για ταπείνωση του ελληνικού έθνους ενώπιον του παγκόσμιου κοινού. Είναι κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί με λογικά κριτήρια. Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν σκοτεινά σχέδια και κίνητρα. Αλλά αποτυπώνεται καθαρά το φοβικό σύνδρομο των ηγητόρων μας, που είναι ανέτοιμοι και ανώριμοι να διαχειριστούν μια εξαιρετικά δύσκολη κρίση».

Γιώργος Μιχαλακόπουλος, (ηθοποιός)

«Αυτό που συνέβη συνιστά κυρίως μια τεράστια πολιτιστική κρίση.Είναι μία αυταρχική πράξη από τη μεριά της κυβέρνησης και των συνεταίρων της, γιατί τους θεωρώ συνένοχους. Το μαύρο πέρασε και μέσα στην ψυχή μας. Ακόμα και στη χούντα δεν μπόρεσαν να μας φιμώσουνε, δεν μπορούσαν να μας ρίξουν μαύρο. Θεωρώ, εκτός από απεχθέστατο, και εντελώς παρανοϊκό αυτό που έγινε. Είμαι εξοργισμένος. Δεν μπορείς να φανταστείς ότι υπάρχει τέτοια κυβερνητική παράνοια».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
ΕΡΤ
Σχετικά θέματα: ΕΡΤ
ΟΧΙ στο «λουκέτο» της ΕΡΤ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
ΕΡΤ
«Η ΕΡΤ είναι η φωνή μας, το τραγούδι μας»
ΟΧΙ στο «λουκέτο» της ΕΡΤ
Μουσική
Λουκιανός σαν άλλοτε
ΚΘΒΕ
Από τον Ψωμιάδη στο ΚΘΒΕ
Κριτική θεάτρου
Ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις με εχθρό το χρόνο
ΚΩΘ
Εξωση στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
Αρχαιολογία
Εφυγε ο Σπ. Ιακωβίδης
Άλλες ειδήσεις
Από τον κοινό μύθο, στον κενό μύθο