Έντυπη Έκδοση

Ανησυχούν και στην Ισπανία μήπως έχουν την τύχη της ΕΡΤ

Το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ, πέρα από τις αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη, προκάλεσε και ανησυχία, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η παύση της κρατικής τηλεόρασης στην Ελλάδα σηματοδοτεί μια γενικότερη στροφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στόχο έχει τη συρρίκνωση της δημόσιας τηλεόρασης.

Ανησυχίες στη δημόσια ισπανική τηλεόραση RTVE, ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική συρρίκνωσης της δημόσιας τηλεόρασης στην Ε.Ε Ανησυχίες στη δημόσια ισπανική τηλεόραση RTVE, ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική συρρίκνωσης της δημόσιας τηλεόρασης στην Ε.Ε Πέραν αυτού, το ζήτημα της ΕΡΤ εγείρει και άλλους προβληματισμούς, το αν τελικά είναι χρήσιμα τα δημόσια κανάλια και τι ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν στις σύγχρονες κοινωνίες.

Στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία (αλλά και σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία) η δημόσια τηλεόραση χαίρει σεβασμού και εκτίμησης από τους πολίτες, καθώς φιλοξενεί προγράμματα ποιότητας, που έχουν επίσης θεαματικότητα.

Στην Ισπανία, ο Χοάν Φερές, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πομπέου Φάμπρα, ερωτηθείς για το κλείσιμο της ΕΡΤ στην Ελλάδα σχολιάζει: «Ενας λαός δεν μπορεί να φτάσει στη δημοκρατική του ολοκλήρωση χωρίς δημόσια τηλεόραση. Η δημόσια τηλεόραση πρέπει να τοποθετείται στο ίδιο επίπεδο με την υγεία και την παιδεία. Είναι υπηρεσίες», προσθέτει, «που δεν μπορούν να διέπονται από τους νόμους της αγοράς».

Για να καταλήξει: «Οι οργανισμοί αυτοί υποχρεούνται να προσφέρουν αντικειμενική πληροφόρηση, που δεν εξυπηρετεί τα εκάστοτε κυβερνητικά σχήματα και την ίδια στιγμή να ενθαρρύνουν τον πολιτικό, κοινωνικό, γλωσσικό, πολιτισμικό και θρησκευτικό πλουραλισμό. Μόνο μια δημόσια τηλεόραση μπορεί να ενδιαφερθεί για τον πολιτισμό, αυτό όμως δεν συνεπάγεται κατ' ανάγκη βαρετά προγράμματα ή εκπομπές που απευθύνονται σε συγκεκριμένες μειονότητες».

Θα μπορούσε όμως το κλείσιμο της ΕΡΤ να μεταδοθεί, σαν ιός, και στην Ισπανία; Τα μεγαλύτερα ισπανικά κόμματα φαίνεται να αποκλείουν κάτι τέτοιο. Παρ' όλ' αυτά υπάρχει πάντα περιθώριο για πεσιμισμό.

Ο Λουίς Αβερεθ Πούσα, καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, εκτιμά ότι κυβερνήσεις και ιδιώτες καναλάρχες έχουν ενωθεί με στόχο να πλήξουν τη δημόσια τηλεόραση στην Ευρώπη. «Το RTVE, με περικοπές της τάξης των 250 εκατ. ευρώ και με τη μείωση των διαφημίσεων, απειλείται με οικονομικό μαρασμό. Αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση, η τρόικα θα έχει την ιδανική δικαιολογία για την κατάργησή του», συμπληρώνει.

Από την άλλη, η είδηση ότι ο πανίσχυρος διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ θα εκλέγεται απ' ευθείας από το εκάστοτε υπουργείο αρμόδιο για θέματα Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης θύμισε την απόφαση του Μαριάνο Ραχόι και του Λαϊκού Κόμματος στην Ισπανία το 2012, να αλλάξει το νόμο, ώστε να μην καθίσταται αναγκαία η ευρύτερη πολιτική συναίνεση, προκειμένου για την εκλογή του αντίστοιχου διευθύνοντος συμβούλου, άρα αυτή να προκύπτει αποκλειστικά και μόνο από το κυβερνών κόμμα.

Η επαναφορά στη λογική του Καιάδα δεν είναι λύση. Η δημόσια τηλεόραση πρέπει να υπάρχει. Να διέπεται από σοβαρότητα, να μην αποτελεί φερέφωνο της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας, να προωθεί ουσιαστικά τον πολιτισμό, να προάγει, με το παράδειγμά της, την αξιοκρατία. Για το καινούργιο σχήμα περιμένουμε μία από τα ίδια. Οχι επειδή είμαστε Κασσάνδρες. Απλά εμπιστευόμαστε περισσότερο όσους ασχολούνται με τον ασθενή από κείνους που τον πετάνε σ' ένα βάραθρο...

(ΠΗΓΕΣ: EFE, EL PAIS, LAINFORMACION.COM, EUROPAPRESS)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Στη στήλη
Η εφημερίδα του νότου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Τουρκία
«Τρομοκράτης όποιος τολμήσει να πάει στην πλατεία Ταξίμ»
Αμέτρητοι οι τραυματισμοί και οι προσαγωγές
«Και στην Ελλάδα γίνονται επεισόδια, αλλά τους δίνετε δισεκατομμύρια»
Ιράν
Μετριοπαθής ο νέος πρόεδρος
Ολοι -πλην Ισραήλ- δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν με τον Ρουχάνι
Διαδίκτυο
«Η σύνδεσή σας προωθείται μέσω... αεροστάτου»
Γερμανία
Μεθαμφεταμίνη, η αγαπημένη των πιλότων της Λουφτβάφε
«Τύφλα» οι Γερμανοί ποδηλάτες
Κεντρική Αμερική
Στη Μινεάπολη ζει ακόμη ναζί μακελάρης
Κύπρος
«Συμμαχία πολιτών» υπό τον Γ. Λιλλήκα