Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΑΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΑ ΧΡΕΗ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΑΠΟ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΕΝΟΙΚΙΑ

Πράσινο φως από το ΣτΕ για κατασχέσεις-εξπρές

Στροφή 180 μοιρών κάνει το Συμβούλιο της Επικρατείας αναγνωρίζοντας στο Δημόσιο το δικαίωμα να προχωρεί απροειδοποίητα σε κατασχέσεις-εξπρές μισθών, συντάξεων και ενοικίων προκειμένου να εισπράξει χρέη οφειλετών του.

Ανατρέποντας προηγούμενη απόφασή του το Στ' Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου με αυξημένη σύνθεση επτά μελών, έκρινε ότι είναι συνταγματική η διάταξη του ΚΕΔΕ (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων) για την επιβολή από το Δημόσιο του μέτρου της αναγκαστικής κατάσχεσης στα χέρια τρίτων -τραπεζών, ασφαλιστικών φορέων κλπ.- των χρημάτων οφειλετών του, χωρίς να τους στέλνει προηγουμένως κατασχετήριο έγγραφο.

Το ζήτημα αφορά χιλιάδες πολίτες, αφού πλέον νομιμοποιούνται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να επιβάλλουν κατασχέσεις σε καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια κ.λπ., χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωσή τους, ακόμη κι αν καθυστερήσουν για λίγες μέρες να πληρώσουν εμπρόθεσμα τους υπέρογκους φόρους.

Μάλιστα, η απόφαση που εκδόθηκε με το θεσμό της πιλοτικής δίκης, ανατρέπει προηγούμενη απόφαση του ίδιου τμήματος που είχε αποφανθεί ότι το μέτρο παραβιάζει το Σύνταγμα και συγκεκριμένα το άρθρο 20 που κατοχυρώνει την προηγούμενη ακρόαση των πολιτών και τη δικαστική προστασία τους.

Οι δικαστές αναφέρουν στην απόφασή τους (2080/2014) πως το γεγονός ότι δεν κοινοποιείται στον οφειλέτη το κατασχετήριο έγγραφο, οφείλεται στον προφανή λόγο ότι, αν αυτός πληροφορείτο την επικείμενη λήψη του μέτρου, δηλαδή την κατάσχεση, θα έσπευδε να εισπράξει από τον τρίτο τα οφειλόμενα σ' αυτόν χρήματα ή απαιτήσεις ή θα αναλάμβανε τα εις χείρας τρίτου κινητά του, με συνέπεια, βεβαίως, να καθίσταται αδύνατη η εξ αυτών ικανοποίηση της αξιώσεως του Δημοσίου».

Σε αυτή την περίπτωση τονίζουν ότι ο οφειλέτης δεν παραμένει απροστάτευτος αφού μπορεί έστω και εκ των υστέρων να ασκήσει ανακοπή κατά της κατάσχεσης. Κρίθηκε δηλαδή ότι μπορεί να αμυνθεί με ένδικα μέσα κατά της κατάσχεσης, επιδιώκοντας την αναστολή της και επομένως έχει πλήρη και αποτελεσματική προσωρινή προστασία από τα δικαστήρια.

«Το όλο αυτό σύστημα», αναφέρεται στην απόφαση, «διατηρεί μία δίκαιη ισορροπία ανάμεσα στην αξίωση του Δημοσίου να μπορεί να εισπράττει τα οφειλόμενα σε αυτό ποσά με αποτελεσματικό τρόπο και στην αξίωση του οφειλέτη για παροχή έγκαιρης και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, τόσο πριν όσο και μετά την κατάσχεση των οφειλομένων εις χείρας τρίτου». Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η μη πρόβλεψη στο νόμο και πρόσθετης υποχρεώσεως για μία τρίτη, ενδιάμεση, κοινοποίηση προς τον οφειλέτη πριν από την ενεργοποίηση του δικαιώματος του Δημοσίου να λάβει εις βάρος του μέτρα αναγκαστικής εκτελέσεως, δεν παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις (άρθρο 20 παρ. 2)».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κατασχέσεις
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Υπουργείο Οικονομικών
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
Μισθοί/συντάξεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κατασχέσεις
Πράσινο φως από το ΣτΕ για κατασχέσεις-εξπρές
Δικαιοσύνη
«Τελεσίδικη η απόφαση για τους στρατιωτικούς»
Κυβέρνηση
Φιλολαϊκοί μέσα, φιλοτροϊκανοί έξω
Ο Βενιζέλος έθεσε ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης
«Σκάσε και κολύμπα» λένε οι δανειστές
ΣΥΡΙΖΑ
Ο ιός της Κεντροαριστεράς χτυπά και τον ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΣΦΑ
Σιγή ασυρμάτου για το γάμο ΔΕΣΦΑ - Socar
Δικαστικό ρεπορτάζ
Εξω με περιοριστικούς όρους για τον «Ηλεκτρονικό Πόλεμο» ο Θ. Λιακουνάκος
Βουλή
«Στα κάγκελα» Κωνσταντοπούλου-Κανέλλη
Υπουργείο Οικονομικών
Υπερφορολόγηση με τη βούλα
Ο Γκίκας ψάχνει επιτελείο
Πολύ κακό για το τίποτα η «μεταρρύθμιση» στο Δημόσιο
Άλλες ειδήσεις
KATAΣXEΣEIΣ επί δικαίους και αδίκους