Έντυπη Έκδοση

«Τελεσίδικη η απόφαση για τους στρατιωτικούς»

«Δημιουργείται συνταγματική υποχρέωση της διοίκησης προς συμμόρφωση με το σκεπτικό και διατακτικό της απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ», επισημαίνει ο δικηγόρος Γ. Αντωνακόπουλος, ο οποίος ανέλαβε την εκπροσώπηση των στρατιωτικών κατά των μειώσεων στις αποδοχές τους.

Σε ενημερωτικό σημείωμα του ιδίου προς τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών αναφέρεται ότι η απόφαση που εκδόθηκε δεν υπόκειται σε κανένα ένδικο μέσο και σε πρακτικό επίπεδο «κατ' ελάχιστον περιλαμβάνει»:

- Υποχρέωση άμεσης εξάλειψης από την έννομη τάξη των διατάξεων του μεσοπρόθεσμου (ν. 4093/2012), οι οποίες κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές και επαναφορά για το μέλλον του μισθολογίου, που ίσχυε πριν από την ψήφιση αυτού του νόμου. Ο ίδιος, πάντως, σημειώνει ότι εναλλακτικά δίδεται η δυνατότητα μισθολογίου, που «θα σέβεται τις ιδιαίτερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος των στρατιωτικών και τον εκ του Συντάγματος ρόλο τους».

- Υποχρέωση επιστροφής της διαφοράς των αποδοχών για το χρονικό διάστημα από 1-8-2012 έως την έκδοση της απόφασης, αλλά και για κάθε μήνα που η διοίκηση συνεχίζει να εφαρμόζει τις περικοπές, που κρίθηκαν παράνομες.

Με την 2193/2014 απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ έγινε δεκτή η αίτηση ακυρώσεως Περιφερειακών Ενώσεων Στρατιωτικών και εν ενεργεία στρατιωτικών, που προσέφυγαν ζητώντας την ακύρωση της υπ' αριθμ. οικ. 2/83408/0022/14-11-2012 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Η ολομέλεια του ΣτΕ το δέχθηκε με το σκεπτικό ότι οι μειώσεις των αποδοχών που επιβλήθηκαν μέσω της έγκρισης του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» στο ειδικό μισθολόγιο (και) των στρατιωτικών είναι αντίθετες στο Σύνταγμα. Οι επίμαχες περικοπές, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, επιβλήθηκαν επί τη βάση ενός αριθμητικού κριτηρίου και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες εκτέλεσης των καθηκόντων των στρατιωτικών, ούτε φύση της αποστολής τους και, κατά συνέπεια, έρχονται σε αντίθεση με την αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών.

Αποτέλεσμα είναι για όλο το διάστημα από 1-8-2012 έως και σήμερα -όπως και για όσο παραμένει σε ισχύ ο κριθείς ως αντισυνταγματικός νόμος- ως νόμιμες αποδοχές των στρατιωτικών πρέπει να θεωρηθούν εκείνες που ίσχυαν κατά την 31η-7-2012. ΠΑΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαιοσύνη
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
Μισθοί/συντάξεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κατασχέσεις
Πράσινο φως από το ΣτΕ για κατασχέσεις-εξπρές
Δικαιοσύνη
«Τελεσίδικη η απόφαση για τους στρατιωτικούς»
Κυβέρνηση
Φιλολαϊκοί μέσα, φιλοτροϊκανοί έξω
Ο Βενιζέλος έθεσε ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης
«Σκάσε και κολύμπα» λένε οι δανειστές
ΣΥΡΙΖΑ
Ο ιός της Κεντροαριστεράς χτυπά και τον ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΣΦΑ
Σιγή ασυρμάτου για το γάμο ΔΕΣΦΑ - Socar
Δικαστικό ρεπορτάζ
Εξω με περιοριστικούς όρους για τον «Ηλεκτρονικό Πόλεμο» ο Θ. Λιακουνάκος
Βουλή
«Στα κάγκελα» Κωνσταντοπούλου-Κανέλλη
Υπουργείο Οικονομικών
Υπερφορολόγηση με τη βούλα
Ο Γκίκας ψάχνει επιτελείο
Πολύ κακό για το τίποτα η «μεταρρύθμιση» στο Δημόσιο
Άλλες ειδήσεις
KATAΣXEΣEIΣ επί δικαίους και αδίκους