Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΟΙ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ

Φιλολαϊκοί μέσα, φιλοτροϊκανοί έξω

Για τα μάτια των ψηφοφόρων διαγκωνίζονται για το ποιος είναι ο πιο φιλολαϊκός, απέναντι στους εταίρους όμως θέλουν να δείξουν πως παραμένουν μεταρρυθμιστές, με την ελπίδα ότι τελικά θα καταφέρουν να παζαρέψουν μερικές διαθεσιμότητες λίγο πριν από την κάλπη.

Οι κυβερνητικοί εταίροι λειτουργούν με γνώμονα το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών εφ' όσον δεν προκύψει προεδρική πλειοψηφία, και οι δεσμεύσεις τους απέναντι στην τρόικα για 7.000 οριστικές απολύσεις από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του έτους, τους έχουν γίνει ήδη προεκλογικός βραχνάς.

Μετά την κατάληξη της πρώτης ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης με αφορμή τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ, είναι σαφές πως το Μαξίμου δεν έχει καμία διάθεση να αφήσει το ΠΑΣΟΚ να κλέψει τη δόξα της κοινωνικής ευαισθησίας από τη Νέα Δημοκρατία. Το πρωθυπουργικό επιτελείο επιθυμεί αυτή τη στιγμή να κλείσει τη συζήτηση περί συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα, η οποία όπως είναι λογικό δημιουργεί εκνευρισμό στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, και να δείξει «μεταρρυθμιστική αποφασιστικότητα». Εχει και εκείνο όμως τη δική του προεκλογική ατζέντα.

Προτεραιότητα για το Μαξίμου αποτελούν κυρίως οι διορθωτικές κινήσεις στη φορολογική πολιτική, οι οποίες όμως για να ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο θα πρέπει να περάσουν από την αξιολόγηση της τρόικας. Προκύπτει επίσης πλέον ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο επιθυμεί σε αυτή τη φάση να προχωρήσει χωρίς αλλαγές το πρόγραμμα διαθεσιμοτήτων, ώστε όταν επιστρέψει η τρόικα το φθινόπωρο η ελληνική πλευρά να βρίσκεται αριθμητικά κοντά στο στόχο των απολύσεων του 2014 και σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση, όσον αφορά για παράδειγμα το συνυπολογισμό των συμβασιούχων.

Με δεδομένο επίσης ότι το δημοσιονομικό όφελος από τη μείωση του Δημοσίου για την περίοδο 2012-2018 δεν ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι τα χρήματα αυτά μπορούν να εξοικονομηθούν από άλλες πηγές.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος χθες στη διάσκεψη των επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κινήθηκε στη γραμμή «είμαστε έτοιμοι για αλλαγές και για αναθεωρήσεις πολιτικών», πιθανόν να έχει σήμερα συνάντηση με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εάν οι δύο τους συμπέσουν στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Αλμπουφέιρα της Πορτογαλίας. Είναι προφανές πως σε μία συνάντηση θα συζητηθεί η εφαρμογή του προγράμματος και τα προεκλογικά αιτήματα της Αθήνας.

«Δεν αρνούμαστε τις μνημονιακές υποχρεώσεις που έχουμε υπογράψει έως σήμερα, αλλά παράλληλα οφείλουμε να βελτιώνουμε την πορεία των πραγμάτων εκεί που δεν αποδίδουν», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας χθες στα πράσινα κυβερνητικά στελέχη και κινούμενος σε αντίστοιχο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η διαθεσιμότητα μπαίνει στο γενικότερο πλαίσιο διαπραγμάτευσης με την τρόικα, που αφορά και στη βιωσιμότητα του χρέους, τα δημοσιονομικά, και άλλα ζητήματα που τίθενται εκ νέου, όπως το πετρέλαιο θέρμανσης.

Εν τω μεταξύ, το παράδειγμα του Ανδρέα Λοβέρδου ετοιμάζονται να ακολουθήσουν και άλλοι υπουργοί, διεκδικώντας έστω μερικές εξαιρέσεις και στο δικό τους τομέα ευθύνης. Ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε χθες ότι η διαδικασία των απολύσεων και διαθεσιμοτήτων δεν είναι μονόδρομος και ανέφερε ότι ο ΟΑΣΑ χρειάζεται αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 300 οδηγούς.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε πάντως, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, δύσκολα υλοποιήσιμη μια επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα για τις 7.000 απολύσεις του 2014, υπενθυμίζοντας ότι «κάθε φορά που είχαμε ακολουθήσει στρατηγική να πετάμε το μπαλάκι στο μέλλον βρισκόμασταν προ τετελεσμένων και υποχρεωνόμασταν σε σκληρές οριζόντιες αποφάσεις».

Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΑΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ 12 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

«Σκάσε και κολύμπα» λένε οι δανειστές

Εμμεση απάντηση στις ενδοκυβερνητικές «κορόνες», περί αθέτησης των συμφωνηθέντων και επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα, έδωσε από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Στο Eurogroup της 19ης Ιουνίου, Λαγκάρντ και Σία θα αξιολογήσουν την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων Στο Eurogroup της 19ης Ιουνίου, Λαγκάρντ και Σία θα αξιολογήσουν την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων Σύμφωνα με όσα είπε σε δημοσιογράφους ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει εντός του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος τις 12 προαπαιτούμενες δράσεις, οι οποίες συνδέονται με την εκταμίευση των δύο υποδόσεων συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, τονίζοντας παράλληλα ότι η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας, η οποία, όπως είπε, συνδέεται με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, «δεν θα ξεκινήσει, αν προηγουμένως η Ελλάδα δεν έχει ικανοποιήσει τα δώδεκα προαπαιτούμενα».

«Περιμένουμε να ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα του Μαΐου. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πριν από το τέλος του Ιουνίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι οι συζητήσεις στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης θα είναι εύκολες και θα κυλήσουν ομαλά και γρήγορα και ανέφερε ότι τον Ιούλιο θα μεταβεί στην Αθήνα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί προδιαγράφει ότι το Eurogroup της 19ης Ιουνίου θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για το νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, καθώς στην πρώτη συνάντηση που θα έχει με τους ομολόγους του αναμένεται να δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο μέτωπο των προαπαιτουμένων.

Οπως σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, στο Eurogroup, που θα συνεδριάσει παρουσία της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο νέος Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει τις πολιτικές προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το Eurogroup αναμένει με «ανυπομονησία» να δει τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου υπουργού.

Παράλληλα σημείωσε ότι το Eurogroup έχει ήδη εκφράσει την ικανοποίησή του για το αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής οικονομίας που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην απελευθέρωση της ελληνικής οικονομίας.

Αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους, τους χαρακτήρισε ως επιτεύξιμους, τονίζοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά. «Πλησιάζουμε στο τέλος του δεύτερου προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Υπάρχουν διάφορες πιθανότητες για το πώς μπορούμε να συνεχίσουμε, αλλά αυτό δεν θα αποφασιστεί πριν από το καλοκαίρι».

Εξάλλου, αναφορικά με την παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, ο αξιωματούχος τόνισε ότι το θέμα συζητήθηκε στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EuroWorking Group). «Συζητήσαμε γι' αυτό το ζήτημα και αρκετοί συνάδελφοι ζητούσαν να μάθουν λεπτομέρειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι ο κ. Θεοχάρης παραιτήθηκε εθελοντικά και ότι η διαδικασία επιλογής του διαδόχου του θα γίνει με ανοιχτό και διαφανή τρόπο», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι στη διαδικασία επιλογής του νέου γ.γ. Δημοσίων Εσόδων της Ελλάδας θα λάβουν μέρος ένας ή περισσότεροι ξένοι εμπειρογνώμονες. «Η παραίτηση του κ. Θεοχάρη δεν ήρθε την κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Τρόικα
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Ο Βενιζέλος έθεσε ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης
«Σκάσε και κολύμπα» λένε οι δανειστές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κατασχέσεις
Πράσινο φως από το ΣτΕ για κατασχέσεις-εξπρές
Δικαιοσύνη
«Τελεσίδικη η απόφαση για τους στρατιωτικούς»
Κυβέρνηση
Φιλολαϊκοί μέσα, φιλοτροϊκανοί έξω
Ο Βενιζέλος έθεσε ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης
«Σκάσε και κολύμπα» λένε οι δανειστές
ΣΥΡΙΖΑ
Ο ιός της Κεντροαριστεράς χτυπά και τον ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΣΦΑ
Σιγή ασυρμάτου για το γάμο ΔΕΣΦΑ - Socar
Δικαστικό ρεπορτάζ
Εξω με περιοριστικούς όρους για τον «Ηλεκτρονικό Πόλεμο» ο Θ. Λιακουνάκος
Βουλή
«Στα κάγκελα» Κωνσταντοπούλου-Κανέλλη
Υπουργείο Οικονομικών
Υπερφορολόγηση με τη βούλα
Ο Γκίκας ψάχνει επιτελείο
Πολύ κακό για το τίποτα η «μεταρρύθμιση» στο Δημόσιο
Άλλες ειδήσεις
KATAΣXEΣEIΣ επί δικαίους και αδίκους