Έντυπη Έκδοση

Ο Βενιζέλος έθεσε ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης

«Η κυβέρνηση θέλει να δώσει ανάσες αλλά δεν μπορεί να βάλει σε κίνδυνο το πρόγραμμα»

Την ολοκλήρωση του δημοσιονομικού προγράμματος και της τετραετίας, δηλαδή την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, παρουσίασε ως στρατηγικό στόχο του ΠΑΣΟΚ και εθνική προτεραιότητα της χώρας ο Ευ. Βενιζέλος σε χθεσινή σύσκεψη με τη συμμετοχή των κυβερνητικών στελεχών του κόμματος.

«Θα πιέσουμε τα κόμματα για να δοθεί θεσμική λύση», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παίρνοντας το νήμα από την προεκλογική περίοδο και παρουσιάζοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών ως ανωμαλία που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας για την έξοδο από την κρίση και υποστηρίζοντας ότι «παρά τις μέχρι τώρα επιτυχίες και τα θετικά μηνύματα, τίποτε δεν έχει διασφαλιστεί και δεν θα έχει διασφαλιστεί ώς το τέλος του προγράμματος, δηλαδή ώς το 2016».

Απαντώντας στα περί «Τσιριμώκων» που είπε ο κ. Τσίπρας για όποιους βουλευτές ενδεχομένως στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση για τον αντικαταστάτη του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «θεσμική πρόκληση» την οποία παρομοίασε με τη στάση Μητσοτάκη το 1985, ο οποίος ως πρόεδρος της Ν.Δ. είχε αμφισβητήσει τον Χρ. Σαρτζετάκη.

Σε αυτή τη γραμμή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν συνάντησε αντιρρήσεις ή διαφωνίες από τους υπουργούς και υφυπουργούς που έχει το ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση (πλην της Φώφης Γεννηματά που απουσίαζε στο εξωτερικό) και τους Δημ. Καρύδη, Τ. Ρήγα και Χρ. Πρωτόπαπα. Παρεμπιπτόντως, οι δύο τελευταίοι μάλιστα ανέλαβαν να συντονίσουν μέσα από τακτικές συναντήσεις με τους Δημ. Σταμάτη και Στ. Παπασταύρου τις κινήσεις των δύο ενδοκυβερνητικών πλευρών, κάνοντας ήδη μία τέτοια συνάντηση χθες το απόγευμα στο Μαξίμου.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟκ ζήτησε από τα στελέχη του να συμβάλουν ώστε να αναδειχθούν οι διαφορές με τη Ν.Δ., να υπάρξει διαφορετικό πολιτικό στίγμα εντός των ορίων της κυβερνητικής λειτουργίας, ενώ έθεσε ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με την τρόικα. «Πρέπει να τεθεί με καθαρούς όρους στους εταίρους μας το πλαίσιο στο οποίο βαδίζει η χώρα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα μηνύματα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», είπε, αναφέροντας ως άξονες την πραγματική οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την αντιμετώπιση της ανεργίας. «Σε αυτό το πλαίσιο θα κληθούν τα κόμματα να εκφράσουν καθαρά τη θέση τους και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί πίεση από την κυβέρνηση να συμμετάσχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για το χρέος», είπε χαρακτηριστικά και επανέφερε την πρόταση που είχε καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τα πέντε σημεία πάνω στα οποία θα μπορούσε να στηριχθεί η προσπάθεια για εθνική συναίνεση.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης και των προαπαιτούμενων που φέρεται να θέτει κεντρικά το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να είπε ότι «το ζήτημα είναι περίπλοκο, χρειάζεται προσεκτική προετοιμασία, η κυβέρνηση θέλει να δώσει ανάσες αλλά δεν μπορεί να βάλει σε κίνδυνο το πρόγραμμα που έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει».

Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας για το θέμα της διαθεσιμότητας, είπε ότι στον τομέα του έχουν γίνει περίπου 200 απολύσεις και πάνω από 1.000 μετακινήσεις και ότι είναι πολύ δύσκολο να κάνει και άλλες.

Ο Π. Κουκουλόπουλος έθεσε το θέμα της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας σε 3-4 κρίσιμα σημεία και ως παράδειγμα έφερε την ιδιωτικοποίηση του νερού και τη μικρή ΔΕΗ, που, όπως είπε, «πρέπει να τα ξαναδούμε».

Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναδείξει θετικές πρωτοβουλίες που έγιναν κατόπιν δικής του πίεσης, αναφέροντας τη δωρεάν υγιειονομική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Φιλολαϊκοί μέσα, φιλοτροϊκανοί έξω
«Σκάσε και κολύμπα» λένε οι δανειστές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κατασχέσεις
Πράσινο φως από το ΣτΕ για κατασχέσεις-εξπρές
Δικαιοσύνη
«Τελεσίδικη η απόφαση για τους στρατιωτικούς»
Κυβέρνηση
Φιλολαϊκοί μέσα, φιλοτροϊκανοί έξω
Ο Βενιζέλος έθεσε ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης
«Σκάσε και κολύμπα» λένε οι δανειστές
ΣΥΡΙΖΑ
Ο ιός της Κεντροαριστεράς χτυπά και τον ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΣΦΑ
Σιγή ασυρμάτου για το γάμο ΔΕΣΦΑ - Socar
Δικαστικό ρεπορτάζ
Εξω με περιοριστικούς όρους για τον «Ηλεκτρονικό Πόλεμο» ο Θ. Λιακουνάκος
Βουλή
«Στα κάγκελα» Κωνσταντοπούλου-Κανέλλη
Υπουργείο Οικονομικών
Υπερφορολόγηση με τη βούλα
Ο Γκίκας ψάχνει επιτελείο
Πολύ κακό για το τίποτα η «μεταρρύθμιση» στο Δημόσιο
Άλλες ειδήσεις
KATAΣXEΣEIΣ επί δικαίους και αδίκους