Έντυπη Έκδοση

Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΑΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ 12 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

«Σκάσε και κολύμπα» λένε οι δανειστές

Εμμεση απάντηση στις ενδοκυβερνητικές «κορόνες», περί αθέτησης των συμφωνηθέντων και επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα, έδωσε από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Στο Eurogroup της 19ης Ιουνίου, Λαγκάρντ και Σία θα αξιολογήσουν την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων Στο Eurogroup της 19ης Ιουνίου, Λαγκάρντ και Σία θα αξιολογήσουν την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων Σύμφωνα με όσα είπε σε δημοσιογράφους ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει εντός του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος τις 12 προαπαιτούμενες δράσεις, οι οποίες συνδέονται με την εκταμίευση των δύο υποδόσεων συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, τονίζοντας παράλληλα ότι η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας, η οποία, όπως είπε, συνδέεται με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, «δεν θα ξεκινήσει, αν προηγουμένως η Ελλάδα δεν έχει ικανοποιήσει τα δώδεκα προαπαιτούμενα».

«Περιμένουμε να ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα του Μαΐου. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πριν από το τέλος του Ιουνίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι οι συζητήσεις στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης θα είναι εύκολες και θα κυλήσουν ομαλά και γρήγορα και ανέφερε ότι τον Ιούλιο θα μεταβεί στην Αθήνα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί προδιαγράφει ότι το Eurogroup της 19ης Ιουνίου θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για το νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, καθώς στην πρώτη συνάντηση που θα έχει με τους ομολόγους του αναμένεται να δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο μέτωπο των προαπαιτουμένων.

Οπως σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, στο Eurogroup, που θα συνεδριάσει παρουσία της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο νέος Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει τις πολιτικές προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το Eurogroup αναμένει με «ανυπομονησία» να δει τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου υπουργού.

Παράλληλα σημείωσε ότι το Eurogroup έχει ήδη εκφράσει την ικανοποίησή του για το αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής οικονομίας που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην απελευθέρωση της ελληνικής οικονομίας.

Αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους, τους χαρακτήρισε ως επιτεύξιμους, τονίζοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά. «Πλησιάζουμε στο τέλος του δεύτερου προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Υπάρχουν διάφορες πιθανότητες για το πώς μπορούμε να συνεχίσουμε, αλλά αυτό δεν θα αποφασιστεί πριν από το καλοκαίρι».

Εξάλλου, αναφορικά με την παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, ο αξιωματούχος τόνισε ότι το θέμα συζητήθηκε στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EuroWorking Group). «Συζητήσαμε γι' αυτό το ζήτημα και αρκετοί συνάδελφοι ζητούσαν να μάθουν λεπτομέρειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι ο κ. Θεοχάρης παραιτήθηκε εθελοντικά και ότι η διαδικασία επιλογής του διαδόχου του θα γίνει με ανοιχτό και διαφανή τρόπο», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι στη διαδικασία επιλογής του νέου γ.γ. Δημοσίων Εσόδων της Ελλάδας θα λάβουν μέρος ένας ή περισσότεροι ξένοι εμπειρογνώμονες. «Η παραίτηση του κ. Θεοχάρη δεν ήρθε την κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Ευρωζώνη
Κυβέρνηση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Τρόικα
Eurogroup
Κύριο θέμα
Φιλολαϊκοί μέσα, φιλοτροϊκανοί έξω
Σχετικά θέματα: Κυβέρνηση
Φιλολαϊκοί μέσα, φιλοτροϊκανοί έξω
Ο Βενιζέλος έθεσε ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κατασχέσεις
Πράσινο φως από το ΣτΕ για κατασχέσεις-εξπρές
Δικαιοσύνη
«Τελεσίδικη η απόφαση για τους στρατιωτικούς»
Κυβέρνηση
Φιλολαϊκοί μέσα, φιλοτροϊκανοί έξω
Ο Βενιζέλος έθεσε ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης
«Σκάσε και κολύμπα» λένε οι δανειστές
ΣΥΡΙΖΑ
Ο ιός της Κεντροαριστεράς χτυπά και τον ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΣΦΑ
Σιγή ασυρμάτου για το γάμο ΔΕΣΦΑ - Socar
Δικαστικό ρεπορτάζ
Εξω με περιοριστικούς όρους για τον «Ηλεκτρονικό Πόλεμο» ο Θ. Λιακουνάκος
Βουλή
«Στα κάγκελα» Κωνσταντοπούλου-Κανέλλη
Υπουργείο Οικονομικών
Υπερφορολόγηση με τη βούλα
Ο Γκίκας ψάχνει επιτελείο
Πολύ κακό για το τίποτα η «μεταρρύθμιση» στο Δημόσιο
Άλλες ειδήσεις
KATAΣXEΣEIΣ επί δικαίους και αδίκους