Έντυπη Έκδοση

ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΗΣ

Ο ιός της Κεντροαριστεράς χτυπά και τον ΣΥΡΙΖΑ

Με πρώτη πράξη στην αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε ρυθμούς πυκνών εσωτερικών ζυμώσεων, με αρκετές απόψεις σε σειρά θεμάτων να πέφτουν στο τραπέζι εν όψει και της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.

Σε θέση άμυνας, ο Α. Τσίπρας στην αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα θέσει το θέμα των συνεργασιών Σε θέση άμυνας, ο Α. Τσίπρας στην αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα θέσει το θέμα των συνεργασιών Επί της ουσίας η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εισέλθει σε φάση μετεκλογικής ενδοσκόπησης όσο και εάν καταβάλλονται προσπάθειες στις συνεχείς συσκέψεις που πραγματοποιούνται να μη λάβει διαστάσεις παρατεταμένης εσωστρέφειας και να υπάρξει συγκερασμός των πολλών προτάσεων που εκφράζονται και ξεπερνούν τις υπάρχουσες, γνωστές κομματικές διαχωριστικές. Η εικόνα αυτή τη φορά είναι αρκετά σύνθετη έως ιδιόμορφη, καθώς ενστάσεις και διαφωνίες κατά της ηγετικής ομάδας καταγράφονται πλέον και από στελέχη της πλειοψηφίας με ανοιχτές αντιρρήσεις για κάθε μορφής άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά και δυσαρέσκεια για φαινόμενα αυτονόμησης του ηγετικού επιτελείου και στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα πέραν του κομματικού προσκηνίου.

Για τον Πρόεδρο

Η νέα ενδοΣΥΡΙΖΑϊκή συζήτηση έρχεται σε μια πολιτική συγκυρία που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και το επιτελείο του εκτιμούν ως ιδιαίτερα κρίσιμη, λόγω των υπόγειων πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η κυβερνητική πλευρά στοχεύοντας να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 180 βουλευτών ώστε να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ενδεχόμενο που οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ αποτιμούν ως πολύ σοβαρό, που αν πραγματωθεί - όπως λένε- τότε ο Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και πιθανόν θα μπορεί κατά τα φαινόμενα να εξαντλήσει τη θητεία του. Αξιοποιώντας παράλληλα κατά το δοκούν την εκλογή νέου Προέδρου και ερμηνεύοντας στο επικοινωναιακό πεδίο με τη βοήθεια μιντιακών κέντρων την εξέλιξη ως ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχίσει η κυβέρνηση την πολιτική της.

Στην Πολιτική Γραμματεία ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει αυτές τις ανησυχίες προκειμένου να υποστηρίξει ότι εκ των πραγμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια αλλά να πάρει δικές του πρωτοβουλίες αναπτύσσοντας διαύλους συνεννόησης ειδικά με βουλευτές από τη ΔΗΜΑΡ αλλά και την ομάδα των ανεξάρτητων εντός του Κοινοβουλίου με στόχο να ακυρωθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να προσεταιριστεί πρόσωπα από αυτούς τους χώρους και να εξασφαλίσει την «προεδρική πλειοψηφία». Πάντως, η συγκεκριμένη επισήμανση που θα θέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συναντήσει σθεναρή αμφισβήτηση εντός της Π.Γ., από την πλευρά ης Αριστερής Πλατφόρμας, και των συνιστωσών της ΑΝΑΣΑ και της ΔΕΑ.

Αυτές οι δύο συνιστώσες εκφράζουν παράλληλες αντιδράσεις απέναντι στην πατριωτική ρητορική που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας συχνές αναφορές στην ανάγκη «πατριωτικής συμμαχίας» σαν προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση.

Σε αυτό το πλαίσιο καταγράφεται αυξημένη κινητικότητα εντός του ΣΥΡΙΖΑ με συνεχείς συσκέψεις σε όλες τις κομματικές πτέρυγες και ενώ περισσότερα από σαράντα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής προερχόμενα από την πλευρά της πλειοψηφίας, ανάμεσά τους οι Τάσος Κορωνάκης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος κ.ά., έχουν συντάξει ξεχωριστό κείμενο συμβολής το οποίο παρέδωσαν ήδη στο γραμματέα της Κ.Ε. Δημήτρη Βίτσα με το οποίο θέτουν διαφωνίες προς την ηγεσία για τη στροφή στο κέντρο και ζητήματα που αφορούν την καλύτερη λειτουργία των οργάνων και των κομματικών γραμμών.

Εκφράζεται ωστόσο η εκτίμηση ότι το σχετικό κείμενο και έπειτα από τις συνεχείς επαφές που πραγματοποιούνται, δεν θα φθάσει στην Κεντρική Επιτροπή καθώς, όπως εκτιμούν επιτελικά στελέχη, οι αποκλίσεις δεν είναι μεγάλες και θα γίνει δυνατή η ενσωμάτωση αρκετών προτάσεων στην τελική εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας όπως λ.χ. σχετικά με την καλύτερη λειτουργία των κομματικών οργάνων και πιο προσεκτικές διατυπώσεις στο θέμα των συμμαχιών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κατασχέσεις
Πράσινο φως από το ΣτΕ για κατασχέσεις-εξπρές
Δικαιοσύνη
«Τελεσίδικη η απόφαση για τους στρατιωτικούς»
Κυβέρνηση
Φιλολαϊκοί μέσα, φιλοτροϊκανοί έξω
Ο Βενιζέλος έθεσε ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης
«Σκάσε και κολύμπα» λένε οι δανειστές
ΣΥΡΙΖΑ
Ο ιός της Κεντροαριστεράς χτυπά και τον ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΣΦΑ
Σιγή ασυρμάτου για το γάμο ΔΕΣΦΑ - Socar
Δικαστικό ρεπορτάζ
Εξω με περιοριστικούς όρους για τον «Ηλεκτρονικό Πόλεμο» ο Θ. Λιακουνάκος
Βουλή
«Στα κάγκελα» Κωνσταντοπούλου-Κανέλλη
Υπουργείο Οικονομικών
Υπερφορολόγηση με τη βούλα
Ο Γκίκας ψάχνει επιτελείο
Πολύ κακό για το τίποτα η «μεταρρύθμιση» στο Δημόσιο
Άλλες ειδήσεις
KATAΣXEΣEIΣ επί δικαίους και αδίκους