Έντυπη Έκδοση

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΛΙΕΦ ΜΕ ΠΑΠΟΥΛΙΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟ

Σιγή ασυρμάτου για το γάμο ΔΕΣΦΑ - Socar

Καμία ουσιαστική αναφορά δεν έγινε χθες κατά τις δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, και από ελληνικής πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, στην εξέλιξη της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου του ΔΕΣΦΑ στη Socar, η οποία λόγω των παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένει αδρανής εδώ και έξι μήνες.

Γενικόλογος ο Πρόεδρος κατά τη συνάντησή του με τον Αλίεφ Γενικόλογος ο Πρόεδρος κατά τη συνάντησή του με τον Αλίεφ Ωστόσο, στελέχη της κυβέρνησης εμφανίστηκαν αισιόδοξα ως προς την επίλυση των όποιων προβλημάτων έχουν ανακύψει, διευκρινίζοντας πως όλα βρίσκονται υπό έλεγχο. Την ίδια θέση υιοθέτησαν αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του αγωγού Trans-Adriatic Pipeline-ΤΑΡ, ο οποίος, μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας, θα τροφοδοτήσει από το 2018 την ευρωπαϊκή αγορά με αζερικό φυσικό αέριο, καθώς το έργο αντιμετωπίζει τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, λόγω της διέλευσής του από καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

«Η συνεργασία μας στον οικονομικό τομέα εμβαθύνεται, ιδιαίτερα μετά την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ, αλλά και την πλειοψηφική συμμετοχή της αζερικής Socar στη μετοχική σύνθεση του ΔΕΣΦΑ», επεσήμανε στο μεταξύ ο κ. Παπούλιας, ενώ ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «φυσικά μιλήσαμε για την προώθηση του ΤΑΡ, ώστε να διευκολυνθεί η κατασκευή του και μάλιστα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Αλβανία και στην Ιταλία».

Και πρόσθεσε ότι θέμα συζήτησης αποτέλεσαν οι «προοπτικές που έχει ο ΔΕΣΦΑ που, τώρα πια, θα συνεργάζεται με τη Socar, τη μεγάλη εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, γιατί το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει ο ΔΕΣΦΑ είναι η Ρεβυθούσα, ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου που είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για όλη την κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη».

«Οι σχέσεις Ελλάδος-Αζερμπαϊτζάν είναι στρατηγικής σημασίας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Αλίεφ, σημειώνοντας ότι «ο αγωγός ΤΑΡ δεν είναι μόνον ένα ενεργειακό εγχείρημα, αλλά ένας τρόπος για να ανέλθουν οι σχέσεις μας σε ανώτερο επίπεδο».

Οσον αφορά πάντως την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και την εξαγορά του από τη Socar, πράγματι υπήρξε μία εξέλιξη.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προχώρησε στην πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ ως ανεξάρτητου διαχειριστή, συνεπώς τα δύο επόμενα βήματα προϋποθέτουν την επικύρωση της πιστοποίησης από τις Βρυξέλλες και την έγγραφη αναγνώριση των ενεργειακών οδηγιών από το Μπακού.

Εάν η απάντηση όμως δεν ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες, όσο ώριμες και εάν κρίνει τις συνθήκες η ελληνική κυβέρνηση, δεν πρόκειται να δοθεί το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σε κάθε περίπτωση η απάντηση θα καθυστερήσει, εκτιμάται ότι μπορεί να έρθει μέσα στο φθινόπωρο.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος της Socar, Βιτάλι Μπαϊλαρμπάγιοφ, δήλωσε ότι «σε ένα με δύο μήνες από σήμερα, η Κομισιόν αναμένεται να δώσει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις για το deal του ΔΕΣΦΑ, πράγμα που σημαίνει ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων η μεταβίβαση στη Socar θα έχει κλείσει μέσα στο φθινόπωρο».

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβάλλει ενστάσεις ως προς τη νομιμότητα της μεταβίβασης του εθνικού διαχειριστή φυσικού αερίου μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε. σε χώρα τρίτη, εκτός Ε.Ε. και πως την ίδια στιγμή τηρεί ιδιαιτέρως αυστηρή στάση έναντι της Βουλγαρίας, η οποία επιδιώκει ανάλογη συνεργασία με τη ρωσική Gazprom, σε βάρος της οποίας υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά ενέργειας, διότι η Gazprom, όπως και η Socar, είναι ταυτόχρονα και εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου και μεταφορέας και προμηθευτής με έλεγχο σε υποδομές μεταφοράς.

Σημειώνεται τέλος ότι υπογράφτηκαν χθες στο προεδρικό μέγαρο τρία ξεχωριστά κείμενα.

Πρόκειται για το μνημόνιο Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν για ζητήματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη συμφωνία για τη διμερή συνεργασία στον αγροτικό τομέα και το μνημόνιο συνεργασίας σε ζητήματα νεότητας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Αποκρατικοποιήσεις
ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ
Φυσικό αέριο
ΔΕΣΦΑ
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Ιδιωτικοποιήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κατασχέσεις
Πράσινο φως από το ΣτΕ για κατασχέσεις-εξπρές
Δικαιοσύνη
«Τελεσίδικη η απόφαση για τους στρατιωτικούς»
Κυβέρνηση
Φιλολαϊκοί μέσα, φιλοτροϊκανοί έξω
Ο Βενιζέλος έθεσε ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης
«Σκάσε και κολύμπα» λένε οι δανειστές
ΣΥΡΙΖΑ
Ο ιός της Κεντροαριστεράς χτυπά και τον ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΣΦΑ
Σιγή ασυρμάτου για το γάμο ΔΕΣΦΑ - Socar
Δικαστικό ρεπορτάζ
Εξω με περιοριστικούς όρους για τον «Ηλεκτρονικό Πόλεμο» ο Θ. Λιακουνάκος
Βουλή
«Στα κάγκελα» Κωνσταντοπούλου-Κανέλλη
Υπουργείο Οικονομικών
Υπερφορολόγηση με τη βούλα
Ο Γκίκας ψάχνει επιτελείο
Πολύ κακό για το τίποτα η «μεταρρύθμιση» στο Δημόσιο
Άλλες ειδήσεις
KATAΣXEΣEIΣ επί δικαίους και αδίκους