Έντυπη Έκδοση

Εξω με περιοριστικούς όρους για τον «Ηλεκτρονικό Πόλεμο» ο Θ. Λιακουνάκος

Μετά τη σειρά προθεσμιών που έλαβε προκειμένου να απολογηθεί, τελικά ο επιχειρηματίας όπλων Θ. Λιακουνάκος πέρασε χθες το ανακριτικό κατώφλι για να δώσει εξηγήσεις γύρω από την περιβόητη υπόθεση του εξοπλιστικού προγράμματος «Ηλεκτρονικός Πόλεμος».

Εχει ανοιχτούς λογαριασμούς και με τα εξοπλιστικά Εχει ανοιχτούς λογαριασμούς και με τα εξοπλιστικά Εξήλθε λίγες ώρες αργότερα ελεύθερος, καθώς του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της καταβολής εγγύησης ύψους 300.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ο Θ. Λιακουνάκος είναι ένας από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους για την υπόθεση που αφορά στην προμήθεια παρεμβολέων και 11 κέντρων ακροάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς Κ. Σαργιώτη αρνήθηκε την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία κατά του Δημοσίου, που αντιμετωπίζει, όπως άλλωστε έχει πράξει και στο παρελθόν, επιρρίπτοντας ευθύνες στην πλευρά του Δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο επιχειρηματίας συνεχίζει να έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη, καθώς τον έχει επικαλεστεί και ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, Αντ. Κάντας, σε άλλη δικογραφία που αφορά σε εξοπλιστικά προγράμματα. Συγκεκριμένα ο προφυλακισμένος Αντ. Κάντας ανάμεσα σε άλλα, τον υπέδειξε ως το πρόσωπο που του άφησε στο γραφείο του στο Πεντάγωνο σακβουαγιάζ με 600.000 ευρώ για τα «Λέοπαρντ 2». Ο Θ. Λιακουνάκος πάντως, έχει διαψεύσει το περιεχόμενο της απολογίας Κάντα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η υπόθεση του «Ηλεκτρονικού Πολέμου», η οποία εξελίχθηκε σε βάθος χρόνου από το 2001 έως το 2009, προκάλεσε ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο που ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ ελέγχονται τα αδικήματα της απιστίας, σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, της ηθικής αυτουργίας και της άμεσης συνέργειας στο αδίκημα αυτό. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα δόθηκε προκαταβολή στην εταιρεία SONAK, ιδιοκτησίας του Θωμά Λιακουνάκου, χωρίς ωστόσο η Ελλάδα να παραλάβει το έργο. Το κόστος της επίμαχης σύμβασης ανήλθε -κατά την έρευνα- στα 72 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Αξιοσημείωτη είναι πάντως η απόφαση διαιτησίας, στην οποία κατέληξε η υπόθεση το 2007. Η πλευρά Λιακουνάκου υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως η SONAK ΑΕΒΕ δικαιώθηκε με την από 26/10/2012 απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, αφού το Δημόσιο, κατόπιν της ομόφωνης εισήγησης της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δεν άσκησε έφεση, οπότε κατέστη τελεσίδικα εκτελεστέα. Με τη διαιτητική απόφαση μάλιστα, επιδικάστηκε η επιστροφή των εγγυητικών προκαταβολής των 35.000.000 ευρώ και καταβολή στη SONAK ποσού περίπου 3.000.000 ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Αστυνομικές-Δικαστικές έρευνες
Δικαστικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κατασχέσεις
Πράσινο φως από το ΣτΕ για κατασχέσεις-εξπρές
Δικαιοσύνη
«Τελεσίδικη η απόφαση για τους στρατιωτικούς»
Κυβέρνηση
Φιλολαϊκοί μέσα, φιλοτροϊκανοί έξω
Ο Βενιζέλος έθεσε ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης
«Σκάσε και κολύμπα» λένε οι δανειστές
ΣΥΡΙΖΑ
Ο ιός της Κεντροαριστεράς χτυπά και τον ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΣΦΑ
Σιγή ασυρμάτου για το γάμο ΔΕΣΦΑ - Socar
Δικαστικό ρεπορτάζ
Εξω με περιοριστικούς όρους για τον «Ηλεκτρονικό Πόλεμο» ο Θ. Λιακουνάκος
Βουλή
«Στα κάγκελα» Κωνσταντοπούλου-Κανέλλη
Υπουργείο Οικονομικών
Υπερφορολόγηση με τη βούλα
Ο Γκίκας ψάχνει επιτελείο
Πολύ κακό για το τίποτα η «μεταρρύθμιση» στο Δημόσιο
Άλλες ειδήσεις
KATAΣXEΣEIΣ επί δικαίους και αδίκους