Έντυπη Έκδοση

Η ΜΟΣΧΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΙΣ ΣΤΡΟΦΙΓΓΕΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΙΕΒΟ, ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΖΗΤΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Οταν χρωστάς, δεν μπορείς να απαιτείς...

Την στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς το Κίεβο σφράγισε η Μόσχα μετά την πλήρη αποτυχία των διμερών διαπραγματεύσεων, στις οποίες η ρωσική πλευρά προτάσσει την αδυναμία αποπληρωμής του ουκρανικού χρέους στην Gazprom, και η ουκρανική «το ρωσικό σχέδιο αφανισμού της Ουκρανίας», κλιμακώνοντας τις ανησυχίες για τα πολλαπλά μέτωπα της κρίσης, ανάμεσά τους και προβλήματα στην τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.

Ο Ουκρανός αναπληρωτής πρωθυπουργός (δεξιά) με τον υπουργό Εσωτερικών εξετάζουν χάρτη πριν από τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και Αμυνας. Τώρα ζητούν εκεχειρία... Ο Ουκρανός αναπληρωτής πρωθυπουργός (δεξιά) με τον υπουργό Εσωτερικών εξετάζουν χάρτη πριν από τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και Αμυνας. Τώρα ζητούν εκεχειρία... Σε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για την επίτευξη λύσης καλεί Μόσχα και Κίεβο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ποροσένκο ζητά εκεχειρία στις ανατολικές περιοχές της χώρας, ώστε να καταρτιστεί σχέδιο ειρήνευσης, ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά ότι στη χώρα οι εκτοπισμένοι λόγω των συγκρούσεων ξεπερνούν τους 34.000.

Οι άλλοι Ευρωπαίοι

Οι εγγυήσεις της Μόσχας, ότι μπορεί να διακόπτει όλες τις προμήθειες φυσικού αερίου προς το Κίεβο, όμως η ροή του θα συνεχισθεί προς τους Ευρωπαίους πελάτες της Gazprom, οι οποίοι λαμβάνουν τις ποσότητες που εισάγουν μέσω αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία, δεν μοιάζουν να καθησυχάζουν Ευρωπαίους πολιτικούς, αναλυτές και ειδικούς σε θέματα ενέργειας. Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει συγκεντρώσει περίπου τα 2/3 των αποθεμάτων της σε φυσικό αέριο, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ενωση Ευρωπαϊκών Εταιρειών Μεταφοράς του Φυσικού Αερίου (GIE), δεν σβήνει τις ανησυχίες για ενεργειακές ελλείψεις καθώς χώρες όπως η Ουγγαρία, η Γαλλία, η Κροατία έχουν χαμηλότερα αποθέματα. Ελλείψεις για την Ε.Ε. «βλέπει» και ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ ειδικά στην περίπτωση που το Κίεβο αντλήσει φυσικό αέριο από τα αποθέματα που είναι αποθηκευμένα σε ουκρανικό έδαφος. Λίγο νωρίτερα, και μετά το ναυάγιο των διμερών διαπραγματεύσεων, ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωνε: «Οσον αφορά στους κινδύνους της διαμετακόμισης (προς την Ε.Ε.), υπάρχουν και δεν είναι ασήμαντοι».

Το χρέος

Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου αξιώνει από την Ουκρανία να εξοφλήσει το χρέος της για το φυσικό αέριο που της έχει παραδοθεί, το οποίο ανέρχεται σε σχεδόν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, και να αρχίσει να προπληρώνει προτού ξαναρχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στο Κίεβο. Η ουκρανική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz ανακοίνωσε πως προσέφυγε στο διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης για να προσπαθήσει να ανακτήσει 6 δισεκ. δολάρια (4,4 δισ. ευρώ) που υποστηρίζει πως κατέβαλε αχρεωστήτως το 2010 στη ρωσική εξαγωγική εταιρεία αερίου Gazprom. Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ επέρριψε στη Ρωσία την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Το θέμα δεν είναι το αέριο. Η Μόσχα έχει σχέδιο καταστροφής της Ουκρανίας».

Από την πλευρά του ο Αλεξέι Μίλερ κατηγορεί το Κίεβο για «μη επικοδομητική στάση» και για «εκβιασμούς προκειμένου να εξασφαλίσει νέα κατά πολύ χαμηλότερη τιμή». Μετά το κάλεσμα Μπαρόζο, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες με το Κίεβο με προϋπόθεση την πλήρη διευθέτηση του χρέους.

(Πηγές: BBC, CNN, ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Μόσχα
Φυσικό αέριο
Ουκρανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράκ
Δεν ξέρουν πού να στοχεύσουν οι Αμερικανοί
ΙΚΙΛ, για θερμοκέφαλους νέους
Αδειάζουν οι ξένες πρεσβείες στη Βαγδάτη
Παλαιστίνη
«Κακώς έγινε η απαγωγή -αν έγινε- αλλά και οι ισραηλινές παραβιάσεις»
Πακιστάν
Επιχείρηση κατά των ισλαμιστών ανταρτών από τον πακιστανικό στρατό
Φυσικό αέριο
Οταν χρωστάς, δεν μπορείς να απαιτείς...
Ματιές στον κόσμο
Και η Βρετανία ποινικοποιεί τους αναγκαστικούς γάμους
Εσφαξε σύζυγο και ανήλικα παιδιά και πήγε να δει ποδόσφαιρο
Η Αριστερά απενοχοποιεί την αγάπη της για την μπάλα
Απαγόρευση της επαιτείας συζητάει η Νορβηγία
Ισλαμιστές της Σεμπάμπ κατέσφαξαν Κενυάτες
Με βαρύ οπλισμό και τεθωρακισμένα τα «Ζωνιανά» της Αλβανίας