Έντυπη Έκδοση

Δύο δήμαρχοι Καλαμαριάς διώκονται για αναθέσεις

Για αναθέσεις έργων χωρίς διαγωνισμούς κατηγορούνται ο πρώην και ο νυν δήμαρχος Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, Χριστόδουλος Οικονομίδης και Θεοδόσης Μπακογλίδης.

Υστερα από σχετική έρευνα, ο εισαγγελέας Διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος ζήτησε να κινηθεί η ποινική διαδικασία εις βάρος 21 προσώπων, που διατέλεσαν στελέχη της διοίκησης, μέλη επιτροπών και υπάλληλοι τεχνικών υπηρεσιών του δήμου, τη χρονική περίοδο 2005-2012.

Η εισαγγελική παραγγελία διαβιβάστηκε στον επίκουρο εισαγγελέα Διαφθοράς Λάμπρο Τσόγκα που άσκησε ποινική δίωξη για το αδίκημα της «απιστίας», σε βαθμό κακουργήματος -χωρίς τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 (περί καταχραστών δημοσίου χρήματος)- και σε βαθμό πλημμελήματος, κατά περίπτωση. Η υπόθεση αφορά 21 έργα συνολικού προϋπολογισμού 14.144.533 ευρώ, με ζημιά ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για το δήμο.

Με ανώνυμη καταγγελία κινητοποιήθηκαν οι διωκτικές αρχές. Εγινε έλεγχος από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων και προκαταρκτική εξέταση από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Οπως προέκυψε, το επίδικο χρονικό διάστημα δαπανήθηκαν περισσότερα χρήματα και ανατέθηκαν έργα χωρίς διαγωνισμούς που ο δήμος εκτελούσε με επιβάρυνση του επόμενου προϋπολογισμού, αναμένοντας τις επιχορηγήσεις του επόμενου έτους.

Στη δικογραφία αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι, κατά παράβαση της νομοθεσίας και των διατάξεων περί δημοσίων έργων, δεν πραγματοποίησαν ανοικτούς διαγωνισμούς αλλά προχώρησαν σε απ' ευθείας αναθέσεις 21 έργων, από το 2005 έως το 2012. Επί πλέον φέρονται ότι δεν κήρυξαν έκπτωτους του εργολάβους αλλά τους πλήρωναν για έργα που δεν είχαν εκτελεστεί. Μετά το δημοσιονομικό έλεγχο, έγινε και καταλογισμός του ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε έναν κατηγορούμενο. Ολοι οι εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν την κατηγορία, σύμφωνα με την κατάθεσή τους σε πταισματοδίκη.

Ο σημερινός δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης κατηγορείται, σε βαθμό πλημμελήματος, για την εμπλοκή του σε δύο έργα, μεταξύ των οποίων και η απομάκρυνση φυκιών από την παραλία, συνολικού κόστους 20.000 ευρώ, τη χρονική περίοδο 2011-2012. Στα έργα περιλαμβάνονται: Ασφαλτοστρώσεις οδών του Δήμου Καλαμαριάς, του 2005, χρωματισμός αιθουσών, συντήρηση ανελκυστήρων, κατασκευή οδών, συντήρηση νησίδων, διαμόρφωση πάρκων κ.ά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Θεσσαλονίκη
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Εισαγγελία Διαφθοράς
Αναθέσεις έργων
Διαφθορά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Διαφθορά
Δύο δήμαρχοι Καλαμαριάς διώκονται για αναθέσεις
Εξοπλιστικά
«Δεν είχα ιδέα ποιους πλήρωνε ο Ευσταθίου»
ΤΑΙΠΕΔ
Τίποτα ΔΕΘ τους σταματά
ΕΟΠΥΥ
Γιατροί - ΕΟΠΥΥ στην πλάτη των ασφαλισμένων
Αττικό Μετρό Α.Ε.
Ο «Ιππόδαμος» πάει Κορυδαλλό
Συγκοινωνίες-Μεταφορές
Ενιαίο εισιτήριο 1,2 ευρώ για τα πάντα όλα από τον Σεπτέμβριο
WWF
«Η τρόικα να αναλάβει οικολογικές ευθύνες»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Υποπτοι οι χωριανοί επειδή συνευρέθησαν στο... χωριό τους
Αρθρα/Σχολιασμοί
Οταν κυβερνιόμαστε με όρους παλαιοκομματικούς
Ανθρώπινα
«Ανυπομονούμε να «ακουμπήσουμε» τον Ηλιο»
Παιδικά παιχνίδια
Δημοτική μουσική
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας/Διαθεσιμότητα
«Επικίνδυνες για το... γενικό συμφέρον»
Κύπρος
Απτόητη η Κύπρος κάνει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Αθώος ο Γκλέτσος για τις μπάρες
Άλλες ειδήσεις
Στον ανασχηματισμό της κοινωνίας κρίθηκαν όλοι ανίκανοι