Έντυπη Έκδοση

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

Απτόητη η Κύπρος κάνει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ

ΗΛευκωσία συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τις διαδικασίες για έρευνες και γεωτρήσεις στην ΑΟΖ, αποσυνδέοντας τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες της τουρκικής πλευράς. Καμία διάθεση μείωσης του ρυθμού των ερευνών δεν φαίνεται να έχουν και οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς θεωρούν ως άνευ σημασίας τις τουρκικές θέσεις.

Η κοινοπραξία της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ και της νοτοκορεάτικης Kogas προγραμματίζει τουλάχιστον τέσσερις γεωτρήσεις στα θαλάσσια «οικόπεδα» 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ. Οι γεωτρήσεις θα διαρκέσουν περίπου ένα με ενάμιση χρόνο και θα ξεκινήσουν μέσα στον Αύγουστο, παρά το ότι είχε προγραμματιστεί έναρξή τους το φθινόπωρο. Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως βρίσκεται σε διαβούλευση με την κοινοπραξία ώστε σε περίπτωση εντοπισμού κοιτάσματος να προχωρήσει άμεσα η επιβεβαιωτική γεώτρηση και να μην υπάρχει αναμονή για ολοκλήρωση των ερευνών σε όλα τα «οικόπεδα».

Πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι η αμερικανική εταιρεία Noble, που δραστηριοποιείται στο «οικόπεδο» 12, εκτός από το επιβεβαιωμένο κοίτασμα αναζητεί και άλλα κοιτάσματα στον ίδιο χώρο με πολύ καλές πιθανότητες. Στα «οικόπεδα» 10 και 11 δραστηριοποιείται η γαλλική εταιρεία TOTAL, και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Οπως εξήγησε ο κ. Λακκοτρύπης, η επεξεργασία των δεδομένων σε αυτή την περιοχή (κοντά στην αιγυπτιακή ΑΟΖ) χρειάζεται περισσότερο χρόνο διότι δεν υπήρχαν ανακαλύψεις στην περιοχή του Δέλτα του Νείλου.

Τουρκική επιμονή

Η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί πως τα κοιτάσματα θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τρόπο που θα επωφελούνται και οι Τουρκοκύπριοι, είτε λυθεί το Κυπριακό είτε όχι. Μάλιστα καλούν την κυπριακή κυβέρνηση να παγώσει τις διαδικασίες όσο διαρκούν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Θεωρούν επίσης ότι ο πλέον αποδοτικός τρόπος αξιοποίησης του αερίου είναι η μεταφορά του με αγωγό στην Τουρκία, κάτι που η Λευκωσία αποκλείει. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο μετά τη λύση του Κυπριακού και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς συνεχίζονται, με τον κ. Ερογλου να αρνείται να συζητήσει σημαντικά θέματα, όπως αυτό των εδαφικών αναπροσαρμογών, των εποίκων και της ασφάλειας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
ΑΟΖ
Γεωτρήσεις
Τουρκία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Διαφθορά
Δύο δήμαρχοι Καλαμαριάς διώκονται για αναθέσεις
Εξοπλιστικά
«Δεν είχα ιδέα ποιους πλήρωνε ο Ευσταθίου»
ΤΑΙΠΕΔ
Τίποτα ΔΕΘ τους σταματά
ΕΟΠΥΥ
Γιατροί - ΕΟΠΥΥ στην πλάτη των ασφαλισμένων
Αττικό Μετρό Α.Ε.
Ο «Ιππόδαμος» πάει Κορυδαλλό
Συγκοινωνίες-Μεταφορές
Ενιαίο εισιτήριο 1,2 ευρώ για τα πάντα όλα από τον Σεπτέμβριο
WWF
«Η τρόικα να αναλάβει οικολογικές ευθύνες»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Υποπτοι οι χωριανοί επειδή συνευρέθησαν στο... χωριό τους
Αρθρα/Σχολιασμοί
Οταν κυβερνιόμαστε με όρους παλαιοκομματικούς
Ανθρώπινα
«Ανυπομονούμε να «ακουμπήσουμε» τον Ηλιο»
Παιδικά παιχνίδια
Δημοτική μουσική
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας/Διαθεσιμότητα
«Επικίνδυνες για το... γενικό συμφέρον»
Κύπρος
Απτόητη η Κύπρος κάνει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Αθώος ο Γκλέτσος για τις μπάρες
Άλλες ειδήσεις
Στον ανασχηματισμό της κοινωνίας κρίθηκαν όλοι ανίκανοι