Έντυπη Έκδοση

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ * ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ

Δεν λέει «όχι» αλλά δεν λέει και «πότε» για επίσκεψη στην Αγκυρα

Υπό την πίεση των συνεχών τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, η Ντόρα Μπακογιάννη αποφεύγει να ξεκαθαρίσει αν και πότε θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψή της στην Αγκυρα. Την ίδια στιγμή, ο Γιώργος Παπανδρέου καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι δεν έχει συνεπή και αποτελεσματική πολιτική απέναντι στη γειτονική χώρα.

Ντ. Μπακογιάννη Ντ. Μπακογιάννη Η υπουργός Εξωτερικών δεν επιβεβαίωσε τη «διαρροή» που είχε γίνει προ ημερών από το υπουργείο της, δηλαδή ότι, υπό τις σημερινές συνθήκες, έχει προκρίνει να μην πραγματοποιήσει το ταξίδι στην Τουρκία. Και περιορίστηκε να πει ότι έχει μεν αποδεχθεί την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου της αλλά δεν έχει ορίσει ακόμη την ημερομηνία. «Για να μιλήσεις για αναβολή πρέπει να έχεις ορίσει και ημερομηνία. Και αυτή δεν έχει οριστεί», είπε σε συνέντευξή της στο Μέγκα.

Η κ. Μπακογιάννη πήγε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο και ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Κατά την έξοδό της ρωτήθηκε για τη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας περί «συνεταιρισμού» στο Αιγαίο και απάντησε: «Είναι γνωστό ότι συζητάμε για το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και ότι η βάση της οποιασδήποτε συζήτησης είναι το διεθνές δίκαιο και οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί. Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι το πιο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσει η Αγκυρα ότι έχει υποχρεώσεις, που πρέπει να τηρήσει».

Γιώργος: Πού πάει;

Από τη Σκιάθο ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «έχει κρίση στρατηγικής στα εθνικά θέματα» και έδειξε να διαφωνεί με επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα. «Οταν πηγαίνεις στην Τουρκία, πρέπει να ξέρεις πού θέλεις να πας. Αλλά η κυβέρνηση δεν ξέρει. Αντίθετα, οι Τούρκοι ξέρουν πού θέλουν να πάνε», είπε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση ότι «αντιμετωπίζει αντιφατικά τα ελληνοτουρκικά θέματα». Και επικαλέστηκε το γεγονός ότι εγκατέλειψε την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Δικαστήριο της Χάγης, όπως αναφερόταν στη συμφωνία του Ελσίνκι. «Πρόσφατα η κυβέρνηση ανακάλυψε ξανά τη Χάγη. Ομως, έτσι δεν μπορείς να έχεις καμία αξιοπιστία απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς, την ίδια την Τουρκία και της Ευρωπαϊκή Ενωση. Με ποια αξιοπιστία θα διαπραγματευτεί, όταν η κυβέρνηση δεν ξέρει τι λέει και αυτό το ξέρουν οι Τούρκοι;», διερωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το 1999 υπήρξε «οδικός χάρτης» για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη, αν οι δύο χώρες δεν κατάφερναν να το λύσουν. «Μετά το 2004 ο κ. Καραμανλής δεν εκανε απολύτως τίποτα. Τουλάχιστον θα έπρεπε να κρατήσει τη δυνατότητα του βέτο, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν ήθελε να επιλύσει το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας», κατέληξε.

Για «μπρος-πίσω κινήσεις» στο θέμα του ταξιδιού στην Αγκυρα κατηγόρησε την κ. Μπακογιάννη ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, Α. Λοβέρδος. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Τουρκία
Υπουργείο Εξωτερικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ντόρα Μπακογιάννη
Δεν λέει «όχι» αλλά δεν λέει και «πότε» για επίσκεψη στην Αγκυρα
Βουλή
Διακομματική στη Βουλή για τα προβλήματα των ΜΜΕ
Απίστευτο ρουσφέτι για τις συντάξεις τους, ψήφισαν οι βουλευτές
Ονομασία των Σκοπίων
Ανησυχίες Ανθιμου
Γιώργος Παπανδρέου
Εκλογές τον Μάρτιο
ΗΠΑ
Απόρρητη ντιρεκτίβα δίνει προτεραιότητα σε Τουρκία
Κυπριακό
Ο ΟΗΕ δεν θα υποβάλει νέο σχέδιο
Οικολόγοι Πράσινοι
Πρόθυμοι για διάλογο
Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Αδειάζει την κυβέρνηση, η Αρχή
Καταγγελία ΠΑΣΟΚ
Ερώτηση για αποδοχές - πρόκληση
Υπουργείο Εσωτερικών
Μαρκογιαννάκης καλεί κόμματα