Έντυπη Έκδοση

ΝΤΑΟΥΝΕΡ: ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ 2004

Ο ΟΗΕ δεν θα υποβάλει νέο σχέδιο

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, που επέστρεψε από την Αυστραλία και θα παραστεί στην αυριανή 37η συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ, δήλωσε ότι θα ήταν μεγάλο λάθος αν τα Ηνωμένα Εθνη επιχειρήσουν να επαναλάβουν αυτό που έκαναν το 2004, δηλαδή να υποβάλουν ένα νέο σχέδιο λύσης στο Κυπριακό.

Ο κ. Ντάουνερ διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν πρέπει να παρουσιάσουν σχέδιο λύσης και να ζητήσουν από τους Κυπρίους να το ψηφίσουν ή να το καταψηφίσουν. Σχολιάζοντας δήλωση του Τούρκου προέδρου Γκιουλ για λύση και δημοψήφισμα μέχρι το τέλος του έτους, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ σημείωσε ότι θέση του διεθνούς οργανισμού είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ταυτόχρονα δε υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η δυναμική στη διαδικασία των απ' ευθείας συνομιλιών.

Ο Αλ. Ντάουνερ συναντήθηκε χθες με τους πρέσβεις των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τους οποίους προέβη σε αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας των συνομιλιών Χριστόφια - Ταλάτ. Στο μεταξύ ο Αυστραλός πολιτικός συνεχίζει τις επαφές του με πολιτικούς αρχηγούς και οργανωμένες ομάδες πολιτών επιχειρώντας να καλλιεργήσει «κλίμα λύσης» και αισιοδοξίας εν όψει του κρίσιμου τριμήνου Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου. Πολιτικοί κύκλοι σημειώνουν ότι σε εκείνο που επενδύουν τα Ην. Εθνη και οι εν δυνάμει μεσολαβητές είναι να πειστούν οι πολίτες (ο λαός) να δεχθούν ένα σχέδιο δημοψηφίσματος που θα υποβληθεί περί τον Φεβρουάριο - Μάρτιο και το οποίο ο Ντάουνερ και οι συνεργάτες του προετοιμάζουν με πολλή προσοχή. Ωστόσο, ο Ντάουνερ αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί σε σχέδιο και αποκαλεί το εγχείρημά του «γεφυρωτικές προτάσεις». Η Λευκωσία χαρακτηρίζει εξωπραγματικές τις προσδοκίες για λύση μέχρι τον Δεκέμβριο.

Εμμένει ο Ταλάτ

Ο Ταλάτ εμμένει στο θέμα των εγγυήσεων, υποστηρίζοντας ότι το καθεστώς των εγγυήσεων δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Πρόσθεσε ότι με βάση τις συμφωνίες του 1960 και το καθεστώς εγγυήσεων δεν μπορούν να ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις χωρίς την έγκριση και των Τουρκοκυπρίων. Είπε επίσης ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Επανέλαβε ότι είναι δυνατή η επίλυση του Κυπριακού μέχρι τον Δεκέμβριο και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ταλάτ πήγε και επέστρεψε από την Αγκυρα με το προσωπικό αεροπλάνο του Γκιουλ.

Στη Λευκωσία σχολιάστηκαν αρνητικά τα όσα ανέφερε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ταλάτ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, ανέφερε πως «οι θέσεις που εκφράζονται από τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς δεν είναι εποικοδομητικές και δεν συμβάλλουν στο καλό κλίμα. Τόνισε δε ότι «επιδιωκόμενος στόχος είναι λύση ομοσπονδίας και όχι συνεταιρισμός δύο κρατών». Επίσης, επισήμανε ότι οι θέσεις που καταθέτει η τουρκοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις δεν συνάδουν με τη λύση ομοσπονδίας.

Μαύρη επέτειος

! Λαός, πολιτεία και Εκκλησία έστρεψαν χθες τη μνήμη στην αποφράδα επέτειο του πραξικοπήματος και απέτισαν φόρο τιμής στους ηρωικούς νεκρούς και τα θύματα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής που ακολούθησε.

Τα κόμματα με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή.

Μέρα που προκαλεί τις ψυχές, που προκαλεί θλίψη και αγανάκτηση χαρακτήρισε τη χθεσινή μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς Οργανισμοί
Κυπριακό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ντόρα Μπακογιάννη
Δεν λέει «όχι» αλλά δεν λέει και «πότε» για επίσκεψη στην Αγκυρα
Βουλή
Διακομματική στη Βουλή για τα προβλήματα των ΜΜΕ
Απίστευτο ρουσφέτι για τις συντάξεις τους, ψήφισαν οι βουλευτές
Ονομασία των Σκοπίων
Ανησυχίες Ανθιμου
Γιώργος Παπανδρέου
Εκλογές τον Μάρτιο
ΗΠΑ
Απόρρητη ντιρεκτίβα δίνει προτεραιότητα σε Τουρκία
Κυπριακό
Ο ΟΗΕ δεν θα υποβάλει νέο σχέδιο
Οικολόγοι Πράσινοι
Πρόθυμοι για διάλογο
Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Αδειάζει την κυβέρνηση, η Αρχή
Καταγγελία ΠΑΣΟΚ
Ερώτηση για αποδοχές - πρόκληση
Υπουργείο Εσωτερικών
Μαρκογιαννάκης καλεί κόμματα