Έντυπη Έκδοση

ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΠΕΔΙΑΔΑ, ΑΠΕΙΛΩΝΤΑΣ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Ρήγματα 2 μέτρων στον κάμπο

Δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση ρηγμάτων στη θεσσαλική πεδιάδα, η γη συνεχίζει να ανοίγει, με τα ρήγματα να επεκτείνονται στον κάμπο της Λάρισας, απειλώντας χωριά και καλλιέργειες. Αυτή τη φορά στην περιοχή μεταξύ Κιλελέρ και Νέου Περιβολίου, όπου το ρήγμα έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις, καθώς το βάθος του σε ορισμένα σημεία φτάνει ακόμη και τα 2 μέτρα.

Οι σχισμές στο έδαφος πρωτοεμφανίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του '90 Οι σχισμές στο έδαφος πρωτοεμφανίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του '90 Η εμφάνισή τους τοποθετείται προ 5ετίας και είναι συνέχεια των ρηγμάτων που πρωτοεμφανίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του '90 σε περιοχές των νομών Λάρισας (Μέλισσα, Νίκη, Χάλκη, Αρμένιο, Πλατύκαμπος) και Μαγνησίας (Στεφανοβίκειο, Ριζόμυλος), τα οποία όμως επεκτείνονται αλλά και διευρύνονται περνώντας ακόμη και μέσα από χωριά, όπως στη Νίκη και τη Μέλισσα, για τα οποία μάλιστα υπήρξε και νομοθετική παρέμβαση αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν σε σπίτια και αποθήκες.

Στο Κιλελέρ, οι σχισμές του εδάφους δεν είχαν προκαλέσει ανησυχίες λόγω του μικρού μεγέθους τους. Πέρυσι η δημοτική Αρχή μπάζωσε σημεία του ρήγματος το οποίο είχε μεγαλώσει, έπειτα και από επιτόπιο έλεγχο κλιμακίου Μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Προ 10ημέρου όμως το ρήγμα «άνοιξε», προκαλώντας ανησυχία αρχικά στους αγρότες, που το παρατηρούσαν να «σχίζει» στις καλλιεργούμενες εκτάσεις τους, και στη συνέχεια στη δημοτική Αρχή, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι το ρήγμα δεν απέχει παρά 200-300 μέτρα από τον ΠΑΘΕ!

Η εξήγηση βεβαίως των ρηγματώσεων έχει να κάνει με την υπεράντληση του υπόγειου υδροφορέα, από τη λειτουργία, κυρίως, δεκάδων χιλιάδων αρδευτικών γεωτρήσεων, οι οποίες με την ανοχή της Πολιτείας ανορύχθηκαν τα προηγούμενα 20 χρόνια.

Η ρηγμάτωση του εδάφους, η υφαλμύριση των υπογείων υδάτων και τα φαινόμενα ερημοποίησης είναι συνέπειες της ίδιας «ληστρικής επιδρομής», με ορατά πλέον αποτελέσματα.

Οσον αφορά την αντιμετώπιση της κατάστασης, το μόνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι εργασία πανεπιστημιακού καθηγητή, η οποία προτείνει την κατασκευή αντλιοστασίων, με σκοπό τμήμα των υδάτων που θα κατευθυνθούν για την πλήρωση της λίμνης Κάρλας να διοχετευθούν για τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα.

Δεδομένης της κατάστασης, ο δήμαρχος Κιλελέρ, Κ. Δεσπόπουλος, απηύθυνε έκκληση στις τοπικές αρχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του νομού να θέσουν την υπόθεση του ρήγματος σε προτεραιότητα, ώστε με τους αρμόδιους φορείς να γίνει πλήρης καταγραφή και να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κίνδυνος για τη στατικότητα των σπιτιών, τόσο στο Κιλελέρ όσο και στο Νέο Περιβόλι.

Χθες πάντως, στην περιοχή έσπευσαν Γεωλόγοι Μηχανικοί, μέλη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Ελλάδας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Απόρρητο επικοινωνιών
Κρας τεστ για τη γνωμοδότηση του Σανιδά
Βολές στην κυβέρνηση από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Ρατσιστική βία
Νέο κρούσμα βίας στα φραουλοχώραφα
Λαθρομετανάστευση
Ελπίζουν σε πακέτο 12 εκατ. ευρώ από Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης
Δημόσια Νοσοκομεία
«Χρυσάφι» από το ΕΣΥ στις εταιρείες καθαριότητας
Διόδια
Τα ηλεκτρονικά διόδια της ταλαιπωρίας
Trafficing
1,2 εκατ. παιδιά κάθε χρόνο θύματα του τράφικινγκ
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Λουκέτο στις «βρώμικες» χωματερές
Greenpeace
Ανοχύρωτος ο καταναλωτής για ζωικά μεταλλαγμένα
Οργανωμένο έγκλημα
Καταπέλτης το πόρισμα για Κυριακάκη και αρχιφύλακα
Οι συνομιλίες καίνε και τη δικηγόρο του
Υπουργείο Δικαιοσύνης
«Αδιάφθοροι» στις φυλακές
Θεσσαλικός κάμπος
Ρήγματα 2 μέτρων στον κάμπο
Χανιά
Προς κινητοποιήσεις διαρκείας για το αιολικό πάρκο
Άλλες ειδήσεις
Απεργιακό «φρένο» στον ΟΣΕ
Ράμπο στα αζήτητα
Στο πόδι οι Μεσολογγίτες για τις αλυκές