Έντυπη Έκδοση

Ελπίζουν σε πακέτο 12 εκατ. ευρώ από Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης

Περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ ελπίζει η κυβέρνηση ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο της πολιτικής αλληλεγγύης για τη μετανάστευση προς τις μεσογειακές χώρες.

Τα χρήματα αυτά αναμένονται ώς το τέλος του χρόνου και τυπικώς δίδονται για την περίθαλψη προσφύγων αλλά, ουσιαστικά, το μεγαλύτερο μέρος τους θα διατεθεί για τη δημιουργία των Κέντρων συγκέντρωσης για τους παράνομους μετανάστες.

Στη Στοκχόλμη, όπου εγκαινιάζεται το νέο πενταετές πρόγραμμα ευρωπαϊκής πολιτικής και η οποία είναι προσανατολισμένη στην εμπέδωση του συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, προστίθενται ως προτεραιότητες και τα θέματα της αντιμετώπισης του trafficking και των ναρκωτικών.

Οι χώρες της Βαλτικής αντιστέκονται σθεναρά στα μεσογειακά αιτήματα αλληλεγγύης και ισοκατανομής των βαρών. Ο υπ. Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο άτυπο συμβούλιο της Στοκχόλμης, σε σχετική ερώτηση για το πότε προβλέπει να τροποποιηθεί η Συνθήκη- Δουβλίνο 2 για το άσυλο, όπως ζητάει η χώρα μας, απάντησε ότι ίσως σε πέντε χρόνια, δηλαδή με τη λήξη του προγράμματος το 2014.

Παρά το θετικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει για την Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες οι δηλώσεις του αντιπροέδρου Μπαρό, χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία, η Ολλανδία η Γερμανία κ.ά. δείχνουν απρόθυμες να συμμεριστούν το πρόβλημα.

Πάντως ο Ζακ Μπαρό σχεδιάζει σύντομα επίσκεψη και στην Τουρκία από την οποία παρουσιάζεται τον τελευταίο μήνα ύφεση στη λαθροδιακίνηση μεταναστών. Γενικά το πρώτο εξάμηνο του 2009 εμφανίζεται μείωση της τάξης του 30% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008. Το φαινόμενο αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω μόνο αν εφαρμοστούν οι συμφωνίες επανεισδοχής με την Τουρκία και υπογραφούν άλλες με χώρες όπως το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και η Σομαλία, όπως προβλέπει το πρόγραμμα της Στοκχόλμης.

Πάντως ο Ελληνας υπουργός δεν απέφυγε τα πυρά των βορειοευρωπαίων υπουργών για τις υστερήσεις στη χορήγηση ασύλου και τη γενικότερη αδυναμία διατήρησης ανεκτών standards υποδοχής και περίθαλψης μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Μετανάστες και πρόσφυγες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Απόρρητο επικοινωνιών
Κρας τεστ για τη γνωμοδότηση του Σανιδά
Βολές στην κυβέρνηση από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Ρατσιστική βία
Νέο κρούσμα βίας στα φραουλοχώραφα
Λαθρομετανάστευση
Ελπίζουν σε πακέτο 12 εκατ. ευρώ από Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης
Δημόσια Νοσοκομεία
«Χρυσάφι» από το ΕΣΥ στις εταιρείες καθαριότητας
Διόδια
Τα ηλεκτρονικά διόδια της ταλαιπωρίας
Trafficing
1,2 εκατ. παιδιά κάθε χρόνο θύματα του τράφικινγκ
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Λουκέτο στις «βρώμικες» χωματερές
Greenpeace
Ανοχύρωτος ο καταναλωτής για ζωικά μεταλλαγμένα
Οργανωμένο έγκλημα
Καταπέλτης το πόρισμα για Κυριακάκη και αρχιφύλακα
Οι συνομιλίες καίνε και τη δικηγόρο του
Υπουργείο Δικαιοσύνης
«Αδιάφθοροι» στις φυλακές
Θεσσαλικός κάμπος
Ρήγματα 2 μέτρων στον κάμπο
Χανιά
Προς κινητοποιήσεις διαρκείας για το αιολικό πάρκο
Άλλες ειδήσεις
Απεργιακό «φρένο» στον ΟΣΕ
Ράμπο στα αζήτητα
Στο πόδι οι Μεσολογγίτες για τις αλυκές