Έντυπη Έκδοση

ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ

«Αδιάφθοροι» στις φυλακές

Με συνεχείς εξαγγελίες νέων μέτρων και πρωτοβουλιών, που συνήθως επικαλύπτουν ήδη υπάρχοντες θεσμούς ελέγχου οι οποίοι όμως υπολειτουργούν επί χρόνια, επιχειρεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας να «ξορκίσει» το... κακό της διαφθοράς που απλώνεται σ' ολόκληρο το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. Για άλλη μια φορά, ωστόσο, φαίνεται καθαρά πως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην έλλειψη μέτρων αλλά στη σωστή εφαρμογή τους.

Ετσι, με αφορμή τις αποκαλύψεις για τη δράση οργανωμένων κυκλωμάτων στις φυλακές, ο κ. Δένδιας εξήγγειλε την ίδρυση ειδικής υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων, η οποία θα λειτουργεί μέσα στο υπάρχον Σώμα Επιθεωρητών Σωφρονιστικών Καταστημάτων.

Η νέα υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων θα αποτελείται από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ειδικά επιλεγμένους, στο πρότυπο της ανάλογης υπηρεσίες εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Αποκλειστικό έργο των «αδιάφθορων» θα είναι η έρευνα και αποκάλυψη υποθέσεων διαφθοράς σωφρονιστικών υπαλλήλων και κρατικών λειτουργών μέσα στις φυλακές.

Το ίδιο έργο είχε βέβαια ανατεθεί και το 2001 στο Σώμα Επιθεώρησης φυλακών. Οι «ράμπο των φυλακών», όπως είχαν ονομαστεί τότε, έμειναν όμως στα αζήτητα. Δεν είχαν οικονομικούς πόρους, στελεχώθηκαν με συνολικά τέσσερα άτομα (ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί) και είχαν επικεφαλής ένα συνταξιούχο δικαστικό λειτουργό. Οι επιθεωρήσεις αλλά και οι εκθέσεις τους ήταν μάλλον τυπικές και ουδέποτε άγγιξαν την καρδιά του σωφρονιστικού προβλήματος.

Ν. Δένδιας Ν. Δένδιας Παράλληλα εξαγγέλθηκε η δημιουργία ειδικού τμήματος ταμειακής επιθεώρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων, με επικεφαλής γυναίκα αστυνομικό, εκπαιδευμένη σε οικονομικά θέματα. Προφανώς το υπουργείο Δικαιοσύνης διαπιστώνει «μαύρες τρύπες» και στα ταμεία των φυλακών.

Βέβαια με άλλη διάταξη καθιερώθηκε πριν από λίγες ημέρες η αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου να ελέγχει τον τρόπο και τη διαδικασία αξιοποίησης των χρημάτων που διατίθενται από την πολιτεία για τις φυλακές.

Με διάταξη νόμου θα επιτρέπεται η χρησιμοποίηση εκπαιδευμένων σκύλων στις φυλακές για ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών, ενώ σε σύσκεψη με τους διευθυντές φυλακών της χώρας, που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης, τους επέστησε την προσοχή για την αυστηρή εφαρμογή όσων προβλέπει ο σωφρονιστικός κώδικας, με σεβασμό στα δικαιώματα των κρατουμένων. Τους ζήτησε επίσης επαγρύπνηση για την ομαλή λειτουργία της φυλακής, στενή συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και τη Δικαιοσύνη στη μεγάλη επιχείρηση κάθαρσης που ξεκινά.

Για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό της εισαγγελικής αυτή έρευνας, που θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε άτυπη σύσκεψη με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε. Αυτό που αναζητείται είναι ο δικονομικός τρόπος ώστε η έρευνα αυτή, την οποία θα εποπτεύσει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ανασ. Κανελλόπουλος, να μη σκοντάψει σε τοπικές αρμοδιότητες ή άλλες επιμέρους υποθέσεις. Για το λόγο αυτό, εάν κριθεί απαραίτητο, θα κατατεθεί ειδική πρόβλεψη-αλλαγή στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. *

Ράμπο στα αζήτητα

Η νέα υπηρεσία θα λειτουργεί μέσα στο υπάρχον Σώμα Επιθεωρητών Σωφρονιστικών Καταστημάτων, που ιδρύθηκε το 2001.

Οι «ράμπο των φυλακών», όπως είχαν ονομαστεί τότε, έμειναν ουσιαστικά στα αζήτητα αφού στελεχώθηκαν με 4 συνολικά άτομα και είχαν επικεφαλής έναν συνταξιούχο δικαστικό!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σωφρονιστικό σύστημα
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Απόρρητο επικοινωνιών
Κρας τεστ για τη γνωμοδότηση του Σανιδά
Βολές στην κυβέρνηση από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Ρατσιστική βία
Νέο κρούσμα βίας στα φραουλοχώραφα
Λαθρομετανάστευση
Ελπίζουν σε πακέτο 12 εκατ. ευρώ από Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης
Δημόσια Νοσοκομεία
«Χρυσάφι» από το ΕΣΥ στις εταιρείες καθαριότητας
Διόδια
Τα ηλεκτρονικά διόδια της ταλαιπωρίας
Trafficing
1,2 εκατ. παιδιά κάθε χρόνο θύματα του τράφικινγκ
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Λουκέτο στις «βρώμικες» χωματερές
Greenpeace
Ανοχύρωτος ο καταναλωτής για ζωικά μεταλλαγμένα
Οργανωμένο έγκλημα
Καταπέλτης το πόρισμα για Κυριακάκη και αρχιφύλακα
Οι συνομιλίες καίνε και τη δικηγόρο του
Υπουργείο Δικαιοσύνης
«Αδιάφθοροι» στις φυλακές
Θεσσαλικός κάμπος
Ρήγματα 2 μέτρων στον κάμπο
Χανιά
Προς κινητοποιήσεις διαρκείας για το αιολικό πάρκο
Άλλες ειδήσεις
Απεργιακό «φρένο» στον ΟΣΕ
Ράμπο στα αζήτητα
Στο πόδι οι Μεσολογγίτες για τις αλυκές