Έντυπη Έκδοση

ΚΙΝΑ: ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΟΝΩΣΗΣ ΠΗΓΕ ΣΕ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Η κρατική παρέμβαση φέρνει ανάπτυξη 7,9%

Με ρυθμό 7,9% έτρεξε στο β' τρίμηνο της χρονιάς η οικονομία της Κίνας, που δείχνει να ανακάμπτει πρώτη στον κόσμο από την ύφεση χάρη... στο κράτος της.

Καθοριστικοί παράγοντες της ανάκαμψης αυτής ήταν το ύψους 585 δισ. δολάριων πακέτο τόνωσης που εισήγαγε η κινεζική κυβέρνηση από τον περασμένο Νοέμβριο για την τόνωση της οικονομίας, που δείχνει να φέρνει αποτελέσματα, και ο επιθετικός δανεισμός των κρατικών τραπεζών της χώρας.

Σε αντίθεση με την... τσιγκουνιά των τραπεζών της Δύσης, οι κινεζικές διέθεσαν δάνεια συνολικής αξίας μεγαλύτερης του ενός τρισ. δολαρίων ώς τον Ιούνιο, υπερδιπλάσια των αντίστοιχων πέρυσι. Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι επενδύσεις σε πάγια ενεργητικού να αυξηθούν σε ετήσια βάση κατά 35,8%, η βιομηχανική παραγωγή κατά 10,7% και οι λιανικές πωλήσεις κατά 15%.

Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους, που είδαν τις εξαγωγές να μειώνονται κατά 20% φέτος, απέφυγαν τις απολύσεις και χρησιμοποίησαν τα δάνεια που έλαβαν επενδύοντας σε νέο εξοπλισμό. Παράλληλα, τα νέα έργα υποδομής της κυβέρνησης προσέφεραν απασχόληση σε αρκετούς από τους εσωτερικούς μετανάστες της Κίνας που απολύθηκαν από τον εξαγωγικό κλάδο, ενώ έδωσαν πνοή και δυναμισμό στις εσωτερικές επαρχίες της χώρας.

Παρ' όλα αυτά, τόσο οι Κινέζοι αξιωματούχοι όσο και οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η βάση της οικονομικής ανάκαμψης δεν είναι σταθερή. Η κυβέρνηση προειδοποίησε ήδη για ενδεχόμενες σπατάλες στα δημόσια έργα, τον κίνδυνο ο υπερβολικά επιθετικός δανεισμός να οδηγήσει σε απότομη άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως και την πιθανότητα δημιουργίας μιας νέας φούσκας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κίνα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικά Ταμεία
Ταμεία σε κρίση
Ακρίβεια
Στο καλάθι Ευρωπαίοι, στην τσέπη Ελληνες
Κίνα
Η κρατική παρέμβαση φέρνει ανάπτυξη 7,9%
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων
Αλλα λόγια με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων
ΔΕΗ
Μετέωρο το επενδυτικό της ΔΕΗ
Αγρότες
Μπλόκα με τρακτέρ ροδακινοπαραγωγών σε Ημαθία, Πέλλα
Άλλες ειδήσεις
Σ' όλους τους σκαφάτους η έκτακτη εισφορά
Ανοιχτό στην Ε.Ε. το θέμα της εξίσωσης ορίων ηλικίας
Στο μικροσκόπιο οι χορηγήσεις
CIT: Καταρρέει η «Lehman» των μικρομεσαίων
Στραβά μάτια στις ενισχύσεις
Κατάληψη ΕΛΓΑ από μηλοπαραγωγούς
Με νέο φόρο μας αποτελειώνουν