Έντυπη Έκδοση

Αλλα λόγια με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων

Εν μέσω θέρους ξεκινά η κυβέρνηση την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, τουλάχιστον στα... λόγια.

Η διυπουργική Επιτροπή για την Οικονομία ενέκρινε χθες το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών, που απαιτεί εντός του έτους την άρση των εμποδίων στην άσκηση δραστηριότητας σε ένα μεγάλο μέρος από τα πιο πολλά επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών.

Ωστόσο, οι αλλαγές δεν θα ανακοινωθούν άμεσα. Πιο πολύ, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, «στήνεται» ένα επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων, με την κυβέρνηση να δείχνει ότι ξεκινά τις παρεμβάσεις και ταυτόχρονα να «τεστάρει» τις αντιδράσεις τόσο της αντιπολίτευσης όσο και θιγόμενων κλάδων.

Ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο είναι στην ουσία ένας νόμος-πλαίσιο. Δηλαδή ενσωματώνει τη σχετική κοινοτική οδηγία του 2006 (γνωστή ως οδηγία Μπολκενστάιν) που πρέπει να εφαρμοστεί έως το τέλος του έτους σε όλα τα κράτη της Ε.Ε.

Ο νόμος θα δίνει το δικαίωμα, με προεδρικά διατάγματα, να αποφασιστεί τους επόμενους μήνες ποια επαγγέλματα που εμπίπτουν στην οδηγία θα «ανοίξουν» και σε ποια θα ζητηθεί εξαίρεση από τις Βρυξέλλες. Δηλαδή, ανατροπές αναμένονται και μάλιστα μπορούν να «περάσουν» επικοινωνιακά ως αποφάσεις εκ Βρυξελλών. Μάλιστα, θα γίνουν σε δύο φάσεις.

Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου διευκρίνισε μετά το τέλος της διυπουργικής ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου «είναι το πρώτο βήμα. Θα ακολουθήσουν, έπειτα από μελέτη και διάλογο, οι αλλαγές στις κλειστές αγορές και τα κλειστά επαγγέλματα, που δεν περιλαμβάνονται στην οδηγία», χωρίς να διευκρινίζει χρονικό ορίζοντα.

Κλειστές αγορές είναι τα αεροδρόμια, τα πλοία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα γήπεδα, τα θέατρα, οι κεντρικές αγορές κ.λπ., ενώ κλειστά επαγγέλματα που δεν περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι οι συμβολαιογράφοι, τα ταξί, τα φορτηγά, ΚΤΕΛ κ.λπ.).

Αυτά που απομένει να γίνουν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι πολλά και, σύμφωνα με κοινοτικά στελέχη, είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να μην είναι έτοιμη έως το τέλος του έτους, κινδυνεύοντας να παραπεμφθεί στο ευρωδικαστήριο αλλά και να καθυστερήσει μια μεγάλη νίκη ενάντια στη γραφειοκρατία:

* Από το 2010 θα πρέπει σε 16 ΚΕΠ (τα γνωστά Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών) να δημιουργηθούν Κέντρα Υποδοχής Επενδυτών. Εκεί, ο Ευρωπαίος επαγγελματίας, αλλά και ο Ελληνας, με μία μόνο αίτηση θα διεκπεραιώνει όλες τις δουλειές του με το κράτος για να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία ή να ασκήσει το επάγγελμά του (π.χ. αδειοδότηση, πολεοδομία, εφορία κ.λπ.).

* Προηγουμένως, όμως, δηλαδή εντός του 2009, το υπουργείο Οικονομίας οφείλει να καταγράψει και να καταργήσει κάθε διάταξη που «εμποδίζει» σε όλα τα υπουργεία (εμπόρια εισόδου, αριθμητικές ρήτρες κ.λπ.). Εδώ εισέρχεται το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων ή της αλλαγής των όρων αδειοδότησης.

Οπου τα προνόμια διατηρηθούν, θα πρέπει με έκθεση προς τις Βρυξέλλες η κυβέρνηση να αιτιολογήσει ότι το πράττει για εθνικούς λόγους. Διαφορετικά, το 2010 η Ε.Ε. θα ζητήσει την κατάργησή τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Για το ίδιο θέμα
Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων: Δεν μας αφορά η ρύθμιση για τα κλειστά επαγγέλματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικά Ταμεία
Ταμεία σε κρίση
Ακρίβεια
Στο καλάθι Ευρωπαίοι, στην τσέπη Ελληνες
Κίνα
Η κρατική παρέμβαση φέρνει ανάπτυξη 7,9%
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων
Αλλα λόγια με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων
ΔΕΗ
Μετέωρο το επενδυτικό της ΔΕΗ
Αγρότες
Μπλόκα με τρακτέρ ροδακινοπαραγωγών σε Ημαθία, Πέλλα
Άλλες ειδήσεις
Σ' όλους τους σκαφάτους η έκτακτη εισφορά
Ανοιχτό στην Ε.Ε. το θέμα της εξίσωσης ορίων ηλικίας
Στο μικροσκόπιο οι χορηγήσεις
CIT: Καταρρέει η «Lehman» των μικρομεσαίων
Στραβά μάτια στις ενισχύσεις
Κατάληψη ΕΛΓΑ από μηλοπαραγωγούς
Με νέο φόρο μας αποτελειώνουν