Έντυπη Έκδοση

Ο ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΙΡΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΤΟ Δ.Σ. ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

Μετέωρο το επενδυτικό της ΔΕΗ

Επιχείρηση αποδόμησης του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση της διοίκησής της με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ.

Με πρόσχημα καταστάσεις που είναι γνωστές εδώ και μήνες, όπως εκκρεμότητες με λιγνιτωρυχεία, κατασκευή αγωγών κ.λπ., ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Τάκης Αθανασόπουλος, έθεσε εν αμφιβόλω την προοπτική κατασκευής νέων μονάδων, για τις οποίες ελήφθησαν αποφάσεις από το Δ.Σ. της επιχείρησης, έχουν βγει διακηρύξεις, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί. Επίσης, με αφορμή την ακύρωση των επενδυτικών σχεδίων για λιθάνθρακα, θέτει θέμα πυρηνικής ενέργειας.

Ετσι, με τα όσα ανέφερε χθες για το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, ο επικεφαλής της αναιρεί αποφάσεις που έλαβε το Δ.Σ. με τον ίδιο επικεφαλής και αμφισβητεί το κύρος του οργάνου. Από την άλλη, η ΓΕΝΟΠ τού προσάπτει ότι με όλα αυτά υπηρετεί επιλογές των ιδιωτών, οι οποίοι εμμέσως θα ωφεληθούν από τη μη υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος.

Ειδικότερα, την κατασκευή της νέας μονάδας λιγνίτη της Μελίτης στη Φλώρινα ο κ. Αθανασόπουλος την εξαρτά από τη λήξη της εκκρεμότητας για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης στην ίδια περιοχή. Ωστόσο, παρά την εκκρεμότητα, πριν από 6 μήνες η ΔΕΗ προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για τη συγκεκριμένη μονάδα, για τον οποίο όμως δεν έδειξαν ενδιαφέρον οι κατασκευαστικές εταιρείες λόγω των προδιαγραφών του.

Δεσμεύτηκε με επαναπροκήρυξη

Ετσι, η ΔΕΗ δεσμεύτηκε ότι η μονάδα θα επαναπροκηρυχθεί, το αργότερο στα μέσα Μαΐου, και θα γίνει από την ίδια τη ΔΕΗ, κάτι όμως που ανατρέπεται από τις νεότερες αποφάσεις της διοίκησης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στους συνδικαλιστές, η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι ο διαγωνισμός του Δημοσίου για εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου 3 χρόνια, μάλλον θα κηρυχθεί άγονος, ενώ ετοιμάζονται σχέδια για παραχώρησή του με απ' ευθείας ανάθεση.

Η μονάδα Νο 5 της Πτολεμαΐδας, για την οποία η προετοιμασία του διεθνούς διαγωνισμού βρίσκεται στην τελευταία του φάση, αναβάλλεται και αυτή, επειδή δεν προχωρούν οι απαλλοτριώσεις. Πάντως για τις καθυστερήσεις αυτές η ΓΕΝΟΠ κατηγορεί τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Οσο για τη μονάδα φυσικού αερίου της Μεγαλόπολης, για την οποία έχουν ήδη προκριθεί δύο προσφορές (ΜΕΤΚΑ και Κοπελούζος) στο πλαίσιο διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, η δικαιολογία είναι ότι δεν θα φτάσει έγκαιρα στην περιοχή ο αγωγός φυσικού αερίου.

Ετσι, μέχρι στιγμής η ΔΕΗ δεν «ανοίγει» τις προσφορές, ενώ σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο, μένει κατά 80% ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Ετσι η ΓΕΝΟΠ ρωτά: «Οταν προκηρύξατε τη μονάδα πριν από λίγους μήνες, δεν ξέρατε την τύχη του αγωγού; Δεν μιλάτε με τη ΔΕΣΦΑ; Ή μήπως δεν γνωρίζετε τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού; Τελικά ποια πολιτική ακολουθείτε;».

Πυρηνικά από το παράθυρο

Εκτός από τις ανησυχητικές εξελίξεις στο πολυδιαφημισμένο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, που σιγά σιγά ξηλώνεται, ο κ. Αθανασόπουλος έθεσε και θέμα χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του στο Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, που είναι ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της κυβέρνησης για την ενέργεια, ζητά να εξεταστεί η εγκατάσταση πυρηνικού σταθμού. Την προοπτική αυτή, που σύμφωνα με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες δεν υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί, ο κ. Αθανασόπουλος τη συνδέει με την κατάργηση των σχεδίων για εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Οπως, δε, είπε στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, «ο άνθρακας είναι η βέλτιστη επιλογή, αλλά εάν υπάρχει εμμονή για τη μη χρησιμοποίησή του, τότε η λύση είναι η πυρηνική ενέργεια». *

* Στη συνάντηση της Αθήνας την ερχόμενη Τρίτη στις 12 το μεσημέρι μεταξύ εργαζομένων και υφυπουργού Εθνικής Αμυνας στρέφεται τώρα το ενδιαφέρον όλων για τις εξελίξεις στο θέμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Το βασικό αίτημα των 630 εργαζομένων που απέμειναν στην ΕΛΒΟ είναι να εξασφαλιστεί παραγωγικό αντικείμενο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις
ΔΕΗ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικά Ταμεία
Ταμεία σε κρίση
Ακρίβεια
Στο καλάθι Ευρωπαίοι, στην τσέπη Ελληνες
Κίνα
Η κρατική παρέμβαση φέρνει ανάπτυξη 7,9%
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων
Αλλα λόγια με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων
ΔΕΗ
Μετέωρο το επενδυτικό της ΔΕΗ
Αγρότες
Μπλόκα με τρακτέρ ροδακινοπαραγωγών σε Ημαθία, Πέλλα
Άλλες ειδήσεις
Σ' όλους τους σκαφάτους η έκτακτη εισφορά
Ανοιχτό στην Ε.Ε. το θέμα της εξίσωσης ορίων ηλικίας
Στο μικροσκόπιο οι χορηγήσεις
CIT: Καταρρέει η «Lehman» των μικρομεσαίων
Στραβά μάτια στις ενισχύσεις
Κατάληψη ΕΛΓΑ από μηλοπαραγωγούς
Με νέο φόρο μας αποτελειώνουν