Έντυπη Έκδοση

** ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΟΠΑΠ:

Με νέο φόρο μας αποτελειώνουν

Χωρίς πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών από σήμερα ολόκληρη η χώρα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους αντιδρούν στον νέο νόμο της κυβέρνησης, που φορολογεί με 10% τα κέρδη των παικτών από το πρώτο μόλις ευρώ.

Στην «αιφνίδια» απόφαση της κυβέρνησης, που αφορά όλα τα παιχνίδια του Οργανισμού, οι πράκτορες απαντάνε με απεργία διαρκείας. Ηδη τα μηχανογραφικά τμήματα του ΟΠΑΠ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τελούν υπό κατάληψη από ιδιοκτήτες πρακτορείων.

Από νωρίς χθες το πρωί, ανάστατοι πράκτορες από όλη την Αττική είχαν κατακλύσει τόσο τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΑΠ όσο και το μηχανογραφικό τμήμα του Οργανισμού, απαιτώντας την απόσυρση του νόμου και την έναρξη διαλόγου. Οπως έλεγαν, το 10% είναι ο «κουβάς που ξεχείλισε το ποτήρι», αφού ήδη ο τζίρος τους έχει μειωθεί έως και 30% από την 1η Ιουλίου, μετά και την απαγόρευση του καπνίσματος.

«Αν ξέρανε τι έχουν κάνει. Δεν βγαίνει νόημα. Το έβαλαν απερίσκεπτα, χωρίς να καταλάβουν τις συνέπειες. Είναι ένας τρόπος για να μας διαλύσουν οικονομικά. Ζητάμε να καταλάβουν ότι αυτό είναι ένα μέτρο, το οποίο δεν είναι βιώσιμο για κανέναν», έλεγαν απεργοί πράκτορες χθες το πρωί.

Σχετικά με τις άκαρπες προσπάθειες του προέδρου του ΟΠΑΠ, Χρ. Χατζηεμμανουήλ, να λάβει εξαίρεση φορολόγησης, πράκτορες είπαν πως «περαστικός είναι. Δυο-τρία χρόνια θα κάτσει εδώ και μετά θα πάει αλλού».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης (ΠΟΕΠΠΠ), Κυριάκος Τοπτσίδης, είπε πως με τον νέο φόρο αποτελειώνονται οι πράκτορες, ενώ οι παίκτες οδηγούνται στο παράνομο στοίχημα. Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο «Reuters» πρόσθεσε πως «είχαμε ήδη από την οικονομική κρίση πτώση (στις πωλήσεις), μας μπήκε και το τσιγάρο και πήγαμε στο 25-30%».

«Θέλουμε να παραμείνουμε βιώσιμοι. Ανταγωνιστικοί. Δεν μπορούν από το πρώτο ευρώ να φορολογούν τον πελάτη που έρχεται στο πρακτορείο, όταν απέναντί μας έχουμε τα καζίνο, που είναι αφορολόγητα και επιτρέπεται το κάπνισμα, ή το Ιντερνετ και τα παράνομα γραφεία στοιχημάτων», έλεγε ιδιοκτήτρια πρακτορείου από τη Γλυφάδα, έξω από το κατειλημμένο μηχανογραφικό τμήμα του ΟΠΑΠ.

«Σχέδιό μας είναι να πιέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται», τόνισε ο Παναγιώτης Ντόμαλης, μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ. «Ηδη τα χρήματα που έχει χάσει το ελληνικό Δημόσιο από τη μέρα που εξήγγειλε το συγκεκριμένο μέτρο -ήθελε να αποκομίσει 180 εκατ. ευρώ στο τρέχον εξάμηνο- είναι 450 εκατ. ευρώ. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να κάτσουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση. Σε καμιά, όμως, περίπτωση δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επέλθει κανιβαλισμός στα παιχνίδια. Να επέλθει η διάλυση του ΟΠΑΠ, να φύγουν από τον κρατικό έλεγχο τα παιχνίδια και να πάνε σε παράνομες εταιρείες».

* Σε κατάληψη των γραφείων του ΟΠΑΠ στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Κωλέττη, προχώρησαν από το βράδυ της Τετάρτης πράκτορες τυχερών παιχνιδιών. Αίτημα για ανάκληση του μέτρου φορολόγησης των κερδών των παικτών του ΟΠΑΠ και των κρατικών λαχείων υπέβαλε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), στηρίζοντας παράλληλα την κινητοποίηση των πρακτόρων πανελλαδικά

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΠΑΠ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικά Ταμεία
Ταμεία σε κρίση
Ακρίβεια
Στο καλάθι Ευρωπαίοι, στην τσέπη Ελληνες
Κίνα
Η κρατική παρέμβαση φέρνει ανάπτυξη 7,9%
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων
Αλλα λόγια με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων
ΔΕΗ
Μετέωρο το επενδυτικό της ΔΕΗ
Αγρότες
Μπλόκα με τρακτέρ ροδακινοπαραγωγών σε Ημαθία, Πέλλα
Άλλες ειδήσεις
Σ' όλους τους σκαφάτους η έκτακτη εισφορά
Ανοιχτό στην Ε.Ε. το θέμα της εξίσωσης ορίων ηλικίας
Στο μικροσκόπιο οι χορηγήσεις
CIT: Καταρρέει η «Lehman» των μικρομεσαίων
Στραβά μάτια στις ενισχύσεις
Κατάληψη ΕΛΓΑ από μηλοπαραγωγούς
Με νέο φόρο μας αποτελειώνουν