Έντυπη Έκδοση

Η Πνύκα εκπέμπει SOS

Η Πνύκα, ο γνωστός αμφιθεατρικός χώρος στον οποίο συνεδρίαζε η Εκκλησία του Δήμου, χρειάζεται «αναβάθμιση, ανάπλαση και εξωραϊσμό».

Οι ρίζες των δέντρων και η ατμοσφαιρική ρύπανση «τρώνε» τον ευαίσθητο κροκαλοπαγή λίθο του Διατειχίσματος στον λόφο της Πνύκας Οι ρίζες των δέντρων και η ατμοσφαιρική ρύπανση «τρώνε» τον ευαίσθητο κροκαλοπαγή λίθο του Διατειχίσματος στον λόφο της Πνύκας Μάλιστα. Ολα αυτά! Οταν προ ημερών λάβαμε μια δήλωση του προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, με την οποία εξέφραζε την πρόθεση της Βουλής των Ελλήνων να συνδράμει το υπουργείο Πολιτισμού σε αυτό το έργο, δεν φανταζόμασταν ότι υπήρχε τέτοια ανάγκη. Οτι κινδύνευε, κατά κάποιον τρόπο, το κορυφαίο μνημείο της Δημοκρατίας.

Κι όμως! Αν δεν κινδυνεύει, χρειάζεται, καταπώς φαίνεται, ένα χέρι βοηθείας. Γιατί «τα μνημεία των λόφων εδώ και πολύ καιρό, είναι περίπου αφύλακτα. Οποιαδήποτε συντήρηση και ανάδειξή τους είναι αδύνατη. Καμιά περίφραξη στον Λόφο του Φιλοπάππου δεν είναι όρθια, μετά την αντίδραση των κατοίκων που θέλουν το μεγάλο αυτό αρχαιολογικό πάρκο πανταχόθεν ελεύθερο». Με τα λόγια αυτά περιέγραψαν την κατάσταση οι εκπρόσωποι της Α'Εφορείας Αρχαιοτήτων προχθές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με αφορμή την παρουσίαση μελέτης ενός στεγάστρου για την προστασία του Διατειχίσματος, που βρίσκεται στα νότια του Πρόπυλου και της Ανατολικής Στοάς της Πνύκας.

Η φθορά που παρουσιάζει σε μερικά σημεία το Διατείχισμα είναι πολύ μεγάλη. «Το χάνουμε το μνημείο, πατριώτες», τόνισε στα μέλη του Συμβουλίου ο Θ. Παπαθανασόπουλος από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, για να τους δώσει να αντιληφθούν πως δεν παίρνει αναβολή η στέγαση ενός, τουλάχιστον, τμήματός του.

Το Διατείχισμα αποτελεί δείγμα της αστικής οχύρωσης της πόλης των Αθηνών. Χτίστηκε το τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ., πάνω στη ράχη των υψωμάτων, μεταξύ του λόφου των Νυμφών και του λόφου του Φιλοπάππου. Την ίδια εποχή κατασκευάστηκαν και οι δύο Πύλες του, οι Μελιτίδες Πύλες, που οδηγούσαν στον Δήμο Μελίτης, και το «Δίπυλον υπέρ των Πυλών», δίπλα στον ναό του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη.

Το τμήμα του Διατειχίσματος, που βλέπουμε σήμερα πίσω από την Πνύκα, ήταν ανέκαθεν ορατό. Σώζεται σε μήκους 82 μ., ύψος 3μ. και πλάτος 4,80μ. και έχει αποτυπωθεί από όλους σχεδόν τους περιηγητές. «Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των Δυτικών Λόφων με διαρκή ιστορία πάνω από 15 αιώνων», σύμφωνα με την υπεύθυνη αρχαιολόγο, Ολγα Βογιατζόγλου. «Και καθώς κομμάτια του ζώνουν τους Λόφους, προσφέρεται, σε αντίθεση με άλλα οχυρωματικά κατάλοιπα, η μοναδική ευκαιρία μιας συνολικής θεώρησης και ανάδειξης των σωζόμενων τμημάτων του», πρόσθεσε.

Το πρόβλημα του Διατειχίσματος εντοπίζεται κυρίως στον ευαίσθητο κροκαλοπαγή λίθο, από τον οποίο είναι κατασκευασμένο. Η έκθεσή του στις σημερινές ατμοσφαιρικές συνθήκες και η αλόγιστη δενδροφύτευση του λόφου της Πνύκας στις αρχές του 20ού αιώνα είχε αποτέλεσμα να εισχωρήσουν οι ρίζες των δένδρων στο μνημείο και να αρχίσει η αποδόμησή του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το τείχος παρουσιάζει προβλήματα. Από την αρχαιότητα τούς απασχολούσε, γι' αυτό δέχθηκε μια σειρά από επεμβάσεις, προσθήκες και επισκευές από τα ρωμαϊκά μέχρι και τα χριστιανικά χρόνια. Ωστόσο, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα σε σύγκριση με αυτή που είχε το 1930, όταν το ανέσκαψαν οι Αμερικανοί, δείχνει ότι η φθορά του εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο. Γι' αυτό αποφασίστηκε να συντηρηθεί το δομικό υλικό φάσεων του «έμπλεκτου», του «λευκού πωρολίθου» και των λιθοδομών της χριστιανικής περιόδου και να τοποθετηθεί στα πιο ευαίσθητα σημεία ένα αναστρέψιμο στρέγαστρο. Παράλληλα, θα γίνει ανασκαφική διερεύνηση, αποκάλυψη και ανάδειξη του υπολοίπου τμήματος του μνημείου, προς τα ανατολικά, όπου φαίνεται πως έχει καταχωθεί, για άγνωστο λόγο, από τους Αμερικανούς. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Sani Festival
Στήνει τις ομπρέλες του στη Χαλκιδική
Αρχαιολογικοί χώροι
Η Πνύκα εκπέμπει SOS
9ο Φεστιβάλ Νάξου
Σύγχρονα αισθητικά ρεύματα της Νάξου
Αρχιτεκτονική
Υπόγειες διαδρομές
Συνέντευξη: Μάνος Ελευθερίου
«Αγριο πράγμα τα γηρατειά, αλλά θέλουν χιούμορ»
Θέατρο
Οι μικροί (Εβραίοι) απέναντι στους ιμπεριαλιστές (Ρωμαίους)
Μουσική
Στρατιώτης της rock jazz φιούζιον στα μέρη μας
Δημοπρασία των Σόθμπις
Γύζης που αγνούνταν, σε δημοπρασία
Τηλεόραση
Ριάλιτι με μοντέλα
ΠΟΣΠΕΡΤ: Η ΕΡΤ καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις
Και ισπανικό στον «Σκάι»
Ο Ρέστης παίρνει City