Έντυπη Έκδοση

Το τίμημα του ψεύδους

Ντόρα Γιαννακοπούλου

Ενοχα μυστικά

εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 207, 16,72 ευρώ

Στο νέο μυθιστόρημα της Ντόρας Γιαννακοπούλου, όγδοο μετά την Πρόβα νυφικού (1993), πρωταγωνιστεί το παιχνίδι ανάμεσα στο τυχαίο και την αναγκαιότητα. Την ίδια στιγμή που η ηρωίδα Στέλλα κρύβει επιμελώς το «ένοχο μυστικό» της από την έφηβη Μαριάννα, αγνοεί ότι η ίδια το γνωρίζει. Ο βιασμός της από τον πατέρα της φίλης, η οποία άθελά της παρακολούθησε την καθοριστική σκηνή, θα πυροδοτήσει την αφήγηση, που δεν παύει να αναζητεί με τρόπο φυσικό τη λυτρωτική υπέρβαση. Οι δύο ηρωίδες θα διεκδικήσουν την ιστορία που θα καθορίσει το τίμημα του ψεύδους αλλά και την αξία της αγάπης δίνοντας την προσωπική της μάχη η καθεμιά, μια μάχη που κλιμακώνεται σε εντάσεις αποκαλυπτικές καταιγιστικών συναισθημάτων. Δεν είναι η πρώτη φορά που αβυσσαλέα κρυφά μυστικά και τύψεις επανέρχονται με δική τους βούληση στα βιβλία της Γιαννακοπούλου, σχηματίζοντας έτσι ένα είδος σκελετού που συγκρατεί το οικοδόμημα που συνιστούν, κρατώντας σε εγρήγορση τις ατομικές ανησυχίες και μεταγγίζοντας μηνύματα και στάσεις ζωής.

Η Ντόρα Γιαννακοπούλου, της οποίας η φωνή συνδέθηκε με μερικά από τα πιο ανθρώπινα και τρυφερά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, εστιάζει στη ρευστή φύση των προσωπικών σχέσεων και στην ανήσυχη συνείδηση που επιχειρεί να αποκαταστήσει την τραυματισμένη σχέση με τον εαυτό. Ανιχνεύοντας τη διαδικασία της συναισθηματικής εμπειρίας φωτίζει φαινομενικά ασήμαντες λεπτομέρειες που όμως αποκτούν καθοριστική σημασία. Στο εύθραυστο του κόσμου η γυναικεία φαντασία γονιμοποιεί με τόλμη την ουσιαστική επικοινωνία, όσο κι αν δεν είναι εύκολο πάντα να αντισταθεί στην αντίρροπη δυναμική των κοινωνικών ρόλων και τη «λογική» της πραγματικότητας. Η αμεσότητα του λόγου συντελεί καθοριστικά στη συνειδητοποίηση της αλήθειας που διδάσκει η ζωή και που δεν διαφέρει ουσιαστικά από το παραμύθι, όπου η τόλμη απονευρώνεται με το χιούμορ και την απλότητα και λιτότητα των εικόνων.

Στο φορτωμένο από ευαισθησία μοτίβο της ενοχής ανακαλύπτουμε την προσπάθεια αναζήτησης της αλήθειας μέσα στην «εκτροπή». Ο,τι ενδιαφέρει είναι κυρίως η αποκάλυψη της εσωτερικής έντασης, το «κατευθυνόμενο όνειρο», που θα προκαλέσει τη δραματική κατάσταση. Τα πρόσωπα που θα τη σαρκώσουν είναι απλά, καθημερινά. Η Ντόρα Γιαννακοπούλου καταθέτει μια καινούρια αξιοπρόσεκτη συγγραφική δουλειά, όσο κι αν η ίδια, ακόμη και μετά την επιτυχία των βιβλίων της, συνεχίζει να μη θεωρεί τον εαυτό της «συγγραφέα», αλλά μόνο «έναν άνθρωπο που αισθάνεται πως μπορεί να γράφει». Τα βιβλία της, ωστόσο, αγαπήθηκαν όπως, ίσως, και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που τραγούδησε σε Ευρώπη και Αμερική. Εστω κι αν εκείνα τα παλιά αγαπημένα τραγούδια δεν άντεξαν τη «νομιμότητα» κι έπαψαν να ακούγονται «παράνομα» και με χίλιες προφυλάξεις στις μπουάτ της εποχής μετά τη Μεταπολίτευση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Απόηχοι της παλιάς Σύρου
Στον θάνατο με χάρι
Κινηματογραφικές στιχομυθίες
Τα πάθη του μοντερνισμού
Θεμελιωδώς τρελοί
Η τέχνη του αφορισμού και η κριτική διαμαρτυρία της σκέψης
«Εξ αποκαλύψεως» αλήθειες
Ο κύκλος της ζωής
Ιαπωνική τέχνη και φθορά της μνήμης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Απόηχοι της παλιάς Σύρου
Το τίμημα του ψεύδους
Στον θάνατο με χάρι
Κινηματογραφικές στιχομυθίες
Τα πάθη του μοντερνισμού
Θεμελιωδώς τρελοί
Η τέχνη του αφορισμού και η κριτική διαμαρτυρία της σκέψης
«Εξ αποκαλύψεως» αλήθειες
Ο κύκλος της ζωής
Ιαπωνική τέχνη και φθορά της μνήμης
Μεγάλη Βρετανία
Γράμμα από το Λονδίνο
Ποίηση
In Memoriam Harold Norse (1916-2009)
Συνομιλίες με τους νεκρούς
Συνέντευξη: Θοδωρής Καλλιφατίδης
Ο Ελληνας ξένος του Βορρά
Παιδική λογοτεχνία
Βιβλία που θα ταξιδέψουν τα παιδιά
Μόδα
Ο ρόλος της μόδας στην ψυχολογική διαμόρφωση του ατόμου (individual)
Από τις 4:00 στις 6:00
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ...για τραγουδιστές...
Μια σύγχρονη ηρωίδα του Dickens
Άλλες ειδήσεις
Πίτερ Παν