Έντυπη Έκδοση

Πίτερ Παν

Είναι αυτή η στιγμή της κορυφής - η παρουσία που συγκεντρώνει τις ψυχές όλες του κόσμου. Ο δύσκολος συμβιβασμός της πειθαρχίας και της ελαστικότητας έχει νικητή. Ο performer, με τελετουργικά διανεμημένες στιγμές τελείωσης, προφέρει τις ρίμες της ηδονής. Εχουμε περάσει στο επίπεδο όπου τα εκφραστικά μέσα παύουν.

Η ζωή έχει πιάσει ταβάνι και ο θεατής μπαίνει στον τόπο του μυστηρίου. Η κοινωνία της έκστασης ανήκει στο θεϊκό. Είναι η δύσκολη χώρα της άφεσης, όπου τα μέλη και τα μυαλά παραδίδονται έρμαια της πραγματικότερης επαφής. Οι κανόνες της μέτριας κοινωνίας μας, κάτω, χαμηλά πολύ, στήνουν τα φράγματα που θα συγκρατήσουν την έκρηξη. Είναι αυτή η στιγμή της κορυφής - από την έξαψη της αναπνοής δυσκολεύεσαι να βρεις τα βήματα.

Μένεις στην αραιή ατμόσφαιρα του ύψους. Εχεις ήδη αγγίξει κάτι σπάνιο. Σε κάθε κίνηση πάνω στη σκηνή σταλάζει το απόλυτο. Το ζουμί που σε ποτίζει και που εκκρίνεις στη διψασμένη επικαιρότητα, είναι από τις ασύλληπτες συνταγές της μήτρας. Εχεις αρχίσει ήδη να σημαδεύεσαι από ένα ακούμπημα-χάρτη μιας ξένης επίσκεψης. Μένεις, και γίνεσαι κάτοικος ενός ιδιαίτερου τόπου. Σε κάθε επιστροφή, από το ύψος στην κοινή θέα, τα σημάδια της μακροχρόνιας απουσίας σου γίνονται ολοένα και πιο εμφανή. Στην καλλιτεχνική εκτέλεση όπως και στο ίδιο το τυπικό βάδισμα μεταξύ των «θνητών» βλέπεις την κίνηση να κρέμεται από μια κλωστή. Βλέπεις πόσο πολύ πονά το ύψος. Η πρώτη φύση έφυγε χωρίς επιστροφή αλλά η δεύτερη εγκαταστάθηκε ευάλωτη. Και πώς αλλιώς; Και τότε ήταν που οι εκτελέσεις και οι παρουσίες άρχισαν να παίρνουν μεγαλύτερη αξία. Ξαφνικά φαίνονταν πιο δύσκολες - ξαφνικά έδειχναν πιο σπάνιες.

Η διαδρομή από το γλυκό, μαύρο, εκφραστικό αγόρι στη διάφανη, απροσδιόριστη, εξωγήινη ύπαρξη, είναι η επίμονη ευθεία της φθοράς του ύψους. Ξαφνικά δεν μιλάς τη γλώσσα, ξαφνικά το σώμα σου σκοντάφτει στις πατρίδες. Αναπτύσσεις φοβίες κι εμμονές, ανήσυχος ότι θα διαπραγματευτούν την ιδιαίτερη ακεραιότητά σου. Κι εξορίζεσαι. Η ενηλικίωσή σου σφραγίζει την αναχώρηση από τους πρώτους τόπους και ολοκληρώνεται στην κορυφή που επέλεξες. Η ωριμότητα έρχεται με την ανάληψη των ευθυνών. Και ήρθε, με τη σύζευξή σου με την κορυφή. Εκεί, μακριά στους άγνωστους και αλλοπρόσαλλους τόπους όπου αναπτύσσεσαι, παίρνεις τα χαρακτηριστικά του μύθου σου. Αυτό που μόνον η φαντασία θα μπορούσε να κατασκευάσει, γίνεται απτή πραγματικότητα. Ισα για να πειστούμε ότι μπορεί ανάμεσά μας να τριγυρνά ένας τραγοπόδαρος, γενειοφόρος ηδονιστής με μυτερά αυτιά και κέρατα κατσικιού στο κεφάλι.

Γίνεσαι μύθος γιατί έρχεσαι από άλλη σφαίρα. Γίνεσαι μύθος γιατί η παιδεία σου είναι άγραφη. Γίνεσαι μύθος γιατί χειρίζεσαι μ' επιδεξιότητα τα νήματα της ανάτασης, της έκστασης και της ισορροπίας. Είναι σπουδαίο όμως, να μην αφήνεις τίποτα πίσω από το παραπέτασμα. Είναι σπουδαίο, να φέρνεις εμπρός σε ζωή αυτό που σε φοβίζει. Η όψη του Jackson είναι η απεικόνιση του άλλου που επισκέφθηκε. Παν και τέλος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Απόηχοι της παλιάς Σύρου
Το τίμημα του ψεύδους
Στον θάνατο με χάρι
Κινηματογραφικές στιχομυθίες
Τα πάθη του μοντερνισμού
Θεμελιωδώς τρελοί
Η τέχνη του αφορισμού και η κριτική διαμαρτυρία της σκέψης
«Εξ αποκαλύψεως» αλήθειες
Ο κύκλος της ζωής
Ιαπωνική τέχνη και φθορά της μνήμης
Μεγάλη Βρετανία
Γράμμα από το Λονδίνο
Ποίηση
In Memoriam Harold Norse (1916-2009)
Συνομιλίες με τους νεκρούς
Συνέντευξη: Θοδωρής Καλλιφατίδης
Ο Ελληνας ξένος του Βορρά
Παιδική λογοτεχνία
Βιβλία που θα ταξιδέψουν τα παιδιά
Μόδα
Ο ρόλος της μόδας στην ψυχολογική διαμόρφωση του ατόμου (individual)
Από τις 4:00 στις 6:00
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ...για τραγουδιστές...
Μια σύγχρονη ηρωίδα του Dickens
Άλλες ειδήσεις
Πίτερ Παν