Έντυπη Έκδοση

Βιβλία που θα ταξιδέψουν τα παιδιά

Βιβλία για την προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία

**Μπριγκίττε Βένινγκερ

(Ανθολόγηση)

28 ιστορίες για καληνύχτα

απόδοση: Ιωάννα Μεϊτάνη

εικονογράφηση: Εύα Θάρλετ

εκδ. Πατάκη, σελ. 128, πολύχρ., δεμ., 15,90 ευρώ

Ο γερο-αρκούδος είδε το φεγγάρι στον ουρανό και το πέρασε για κηρήθρα. Τη λαχτάρησε. Κοιτώντας όμως ψηλά είδε κάτι φωτεινό να πλησιάζει κι έπειτα να προσγειώνεται δίπλα του· ένα παιδάκι με ένα αστέρι στο σκουφί. «Εγώ είμαι ο Αρκούδος» είπε στον νεοφερμένο και υποκλίθηκε. «Εσύ μήπως είσαι σερίφης του ουρανού;». Το παιδάκι όμως ήταν μαθητευόμενος φύλακας-άγγελος. Προπονήσεις στις πτήσεις, γλώσσα αγγελική κ.λπ. δύσκολα. Παιδί και Αρκούδος έγιναν φίλοι και συμφώνησαν να συναντιούνται κάθε βράδυ και να φέρνουν εναλλάξ από μια καλή, σύντομη ιστορία. Ετσι απολαμβάνουμε κι εμείς τις είκοσι οκτώ ιστοριούλες, η μια ωραιότερη από την άλλη, με ήρωες ανθρώπους ή ζώα, με δέντρα και παιχνίδια, απλές, χαρούμενες, αστείες, γραμμένες από δεκατρείς γνωστούς (ξένους) συγγραφείς. Τις ιστορίες εικονογράφησε μοναδικά η σπουδαία Εύα Θάρλετ.

**Kate Bernheimer

Το κορίτσι με τα κουρδιστά όνειρα

μτφρ.: Ευγενία Κολυδά

εικονογράφηση: Nicoletta Ceccoli

εκδ. Μοντέρνοι Καιροί, σελ. 44, πολύχρ., δεμ., 9,90 ευρώ

Να πούμε εξαρχής ότι οι ζωγραφιές της Nicoletta Ceccoli, γνωστής από την πάντοτε ποιοτική δουλειά της, εδώ είναι πανέμορφες. Αισθητικές και απολαυστικές. Αλλά ολόκληρο το βιβλίο είναι ξεχωριστό, παραπέμπει στα ωραία, αξέχαστα παιδικά όνειρα.

Στο Μουσείο Παιχνιδιών υπάρχει ένα κάστρο. Μες στο κάστρο βρίσκεται μια όμορφη μικρούλα. Με πρόσωπο λαμπερό, φίνο σαν πορσελάνη. Τα παιδιά σταματούν να θαυμάσουν την κούκλα κι αυτή παύει να στενοχωριέται. Λαχταρά τη συντροφιά. Και συνεχώς κοιτάζει τα παιδιά. Αν και το κάστρο της είναι θαυμάσιο και την περιβάλλουν ωραία πράγματα, αν και αγαπά τη μουσική, τα βράδια, όταν το μουσείο κλείνει, μελαγχολεί. Γι' αυτό προσπαθεί να βρει μια φίλη· ή έστω τη φωτογραφία μιας φίλης. Απευθύνεται στα παιδιά και ονειρεύεται επισκέψεις και φωτογραφίες με αφιερώσεις...

Ευαίσθητο και ποιητικό.

**Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

Το παιδί από τη θάλασσα

εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης

εκδ. Πατάκη, σελ. 80, 5,50 ευρώ

Το παιδί από τη θάλασσα άφησε πίσω του το Αφγανιστάν και τη φρίκη του πολέμου για να ζήσει σε τόπο ασφαλέστερο. Ταξιδεύοντας στα ελληνικά νερά με τον πατέρα του και άλλους πρόσφυγες, το μικρό σκάφος που τους έφερνε βούλιαξε. Ανάμεσα στους πνιγμένους ήταν και ο πατέρας του μικρού. Ελληνες ναύτες το περισυνέλεξαν.

Επειτα φιλοξενήθηκε σε ένα αστυνομικό τμήμα όπου γνωρίστηκε με ένα άλλο αγόρι της ηλικίας του· μεταξύ τους αναπτύχθηκε μια θερμή φιλία, την οποία ακολούθησε μια σειρά πράξεων αλληλεγγύης και ανθρωπισμού. Τώρα το μικρό προσφυγάκι έχει ανθρώπους να το φροντίζουν και να το αγαπούν, έχει και φίλο για μια ζωή.

Η συγγραφέας, μέσω της ιστορίας, ενημερώνει τους μικρούς αναγνώστες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το ζήτημα της προσφυγιάς στη χώρα μας, τι τους παρέχεται και τι θα μπορούσε να τους προσφερθεί ώστε να ζήσουν αξιοπρεπώς.

**Σάλι Πομ Κλέιτον

Περσεφόνη η λατρεμένη Κόρη

διασκευή: Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη

εικονογράφηση: Βιρτζίνια Λι

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 32, έγχρ., δεμ., 13 ευρώ

Η Περσεφόνη, ελληνική μυθολογική θεότητα του Κάτω Κόσμου, αλλά και βλαστητική θεότητα της γης, είναι γνωστή σαν Κόρη. Οπως αναφέρει ο Ομηρος, ενώ η Κόρη, που γεννήθηκε από την ένωση της Δήμητρας με τον Δία, έπαιζε με τις φίλες της, θαμπώθηκε από την ομορφιά ενός νάρκισσου και έσκυψε να τον αγγίξει. Τότε άνοιξαν τα έγκατα της γης και βγήκε ο Πλούτωνας, ο βασιλιάς του Κάτω Κόσμου, αρπάζοντάς την...

Η Αγγλίδα συγγραφέας και παραμυθού Σάλι Πομ Κλέιτον αφηγείται με συγκρατημένη συγκίνηση, απλότητα και γνώση, τον υπέροχο μύθο. Οι σελίδες όπου την αναζητεί η μάνα της είναι ωραιότατες. Και υποβλητικές. Η δε εικονογράφηση της Βιρτζίνια Λι είναι ατμοσφαιρική και έχει μια σπάνια ευρυθμία. Και οι δυο καλλιτέχνιδες προσέγγισαν με σεβασμό τον μύθο, που στο παρελθόν ενέπνευσε πολλούς μεγάλους δημιουργούς.

**Φίλιππος Μανδηλαράς

Το χρυσόμαλλο δέρας

εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια

σειρά: «Η πρώτη μου μυθολογία»

εκδ. Παπαδόπουλου, σελ. 32, πολύχρ., δεμένο, 8,70 ευρώ

Στην καλή και επιτυχημένη αυτή σειρά ήδη κυκλοφορούν οι τίτλοι: «Ο Θησέας», «Ο Ηρακλής», «Ο Ιάσονας και η Αργοναυτική Εκστρατεία» και «Ο Πάρις και η Ωραία Ελένη».

Τώρα κυκλοφόρησαν: «Το χρυσόμαλλο δέρας» και «Δαίδαλος και Ικαρος».

Και τα δυο βιβλία, γραμμένα σε έμμετρο λόγο (Γιατί; Εφ' όσον δεν υπάρχει περίπτωση αποστήθισης) είναι σαφή, και μολονότι απαλύνουν μερικά σκληρά ή απάνθρωπα περιστατικά και γεγονότα, δεν απέχουν πολύ από την αλήθεια, όπως βέβαια μας παρεδόθη. Ολα δε είναι εικονογραφημένα με χαρούμενα, έντονα χρώματα, συχνά και με χιούμορ. Γενικώς υφέρπει στα βιβλία ένα αγαθό πνεύμα σάτιρας που καθόλου δεν ενοχλεί· αντιθέτως, τα παιδιά ίσως ευθυμήσουν. Οπως λ.χ. στο σημείο όπου η Μήδεια και ο Ιάσων ανταλλάσσουν όρκους αγάπης· Μήδεια: «Ορκο αιώνιας πίστης θέλω τώρα να μου δώσεις/ εμένα, τη γυναίκα σου, ποτέ να μην προδώσεις!» Και ο Ιάσων: «Σου ορκίζομαι ότι κοντά σου πάντα θα 'μαι/ χώρια από σε ποτέ δεν θα κοιμάμαι!».

Στο ίδιο πνεύμα και το «Δαίδαλος και Ικαρος», στο οποίο ο Δαίδαλος «είχε φήμη τεχνίτη ζηλευτή» και «Οπου χτιζόταν κτίριο, δρόμος ναός πλατεία/ εκεί βρισκότανε αυτός- είχε την εποπτεία».

Για τα μικρά παιδιά τα δύο αυτά βιβλία είναι και κατατοπιστικά και διασκεδαστικά.

**Ingo Siegner

(κείμενο και εικονογράφηση)

Ο μικρός δράκος Καρύδας και οι περιπέτειές του

απόδοση: Μαρία Αγγελίδου

εκδ. Αερόστατο, σελ. 70, έγχρ., δεμ., 13 ευρώ

Κάπου στους μακρινούς ωκεανούς υπάρχουν άγνωστα στον πολύ κόσμο νησιά· ένα από αυτά είναι το Νησί των Δράκων. Εκεί, μόλις πέσει το πρώτο χιόνι, δεν μένει σχεδόν κανείς. Ή μάλλον μένουν ελάχιστοι· εκείνοι που δεν ξέρουν να πετούν. Ολοι οι άλλοι ανοίγουν τα φτερά τους και φεύγουν για το Νησί του Καλοκαιριού.

Ο μικρός δράκος Καρύδας μένει με συντροφιά τα μαθήματά του και την ηλικιωμένη δασκάλα του, την Προζαλίντα. «Του χρόνου θα πετάξουμε μαζί...» του υποσχέθηκαν οι γονείς του. Εκείνος κυλιέται στο χιόνι και ονειρεύεται ήλιους, παραλίες και παγωτά. Ωστόσο, δεν παρέμεινε πολύ μόνος του, γιατί συνάντησε την ευγενική φάλαινα Καλομοίρα και ξεκινούν μαζί για το Νησί του Καλοκαιριού. Αλλά συνέβησαν και άλλα πολλά στο χαριτωμένο και γεμάτο περιπέτειες και απρόοπτα βιβλίο με ήρωα τον καλοκάγαθο μικρό δράκο Καρύδα...

Σημ.: Το βιβλίο είναι το πρώτο μιας νέας σειράς με ήρωα το καλό και θαρραλέο δρακάκι. Η σειρά έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

**Αννη Θεοχάρη

(κείμενο - εικονογράφηση)

Πού πάει ένα μπαλόνι όταν φεύγει από το χέρι σου

εκδ. Λιβάνη, σελ. 34, έγχρ., δεμ., 10 ευρώ

Η Αννη Θεοχάρη, που έχει κάνει θεατρικές σπουδές, διδάσκει θέατρο και είναι, επίσης, αφηγήτρια παραμυθιών, έγραψε και εικονογράφησε για τα μικρά παιδιά ένα καλό μοντέρνο παραμύθι, όπου πρωταγωνιστούν μπαλόνια, ή μάλλον ένα μπαλόνι με συγγενείς και γείτονες - μπαλόνια και αυτά.

Το μπαλόνι της ιστορίας μας ονομάζεται Μελίτα και ονειρεύεται να ταξιδέψει σε μια χώρα την οποία κανείς ποτέ δεν είδε. Μια χώρα ξεχωριστή, το Μπαλάι. Μα η μητέρα της: «Αρα δεν υπάρχει Μπαλάι, αφού κανείς δεν έχει πάει». Ωστόσο, η Μελίτα στον εαυτό της: «Υπάρχει το Μπαλάι και θα είμαι η πρώτη που θα πάει». Και στο μεταξύ ρωτούσε, ρωτούσε διαρκώς, μα κανείς δεν το είχε επισκεφθεί.

Ετσι μια μέρα με δυνατό αέρα ξεκίνησε μόνη της. Ρώτησε τον ήλιο, ρώτησε τον βάτραχο, τα πουλιά, τίποτα. Και να πλησιάζει μια φοβερή καταιγίδα...

Τελικά το βρήκε το Μπαλάι της η Μελίτα. Τόσον καιρό το έψαχνε παντού μα αυτό ήταν κλεισμένο μέσα της. Ηταν η αγάπη για το σπίτι, τους δικούς της, τα γνώριμα μέρη, τα γνώριμα πρόσωπα...

**Φράνση Σταθάτου

Ιστορίες με το κίτρινο μπαλόνι

εικόνες: Γιώργος Τσίτρας

εκδ. Μίνωας, σελ. 80, 7 ευρώ

«Είμαι το κίτρινο μπαλόνι/ και σαν ταξιδευτής, σαν χελιδόνι/ θα σεργιανίσω...», είπε το κίτρινο μπαλόνι και έφυγε από το κοντάρι του πλανόδιου μικροπωλητή. Φυσούσε και ο αέρας το έσπρωξε κοντά στο πεύκο του σχολείου, με το οποίο έπιασε την κουβέντα. Οταν έφυγε από το σχολείο συνάντησε ένα κίτρινο πουλί, ένα καναρίνι· κι έπειτα στάθηκε έξω από το παράθυρο ενός οδοντιατρείου. Πέρασε από το εργαστήρι ενός ζωγράφου, μπήκε σε ένα κίτρινο τρόλεϊ, σε κάποιο κίτρινο ταξί, συναντήθηκε με το αγέρι της βροχής και με μια σταγόνα που λαμπύριζε· εν ολίγοις, το μπαλόνι είδε και άκουσε ένα σωρό σπουδαία πράγματα και γνώρισε τόσα πρόσωπα σε αυτή την απόδραση από τα χέρια του πωλητή του. Η τελευταία στάση του ήταν και η καλύτερη· προτίμησε να ξεκουραστεί και να αφεθεί στα χέρια ενός παιδιού -ενός παιδιού που το χρειαζόταν...

Καθημερινές, απλές ιστορίες που μιλούν για τη ρύπανση, για τον φυσικό κόσμο, για τις ανθρώπινες σχέσεις, από μια δόκιμη και ικανή συγγραφέα, η οποία έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, μυθολογικά αφηγήματα κ.ά.

**Χρήστος Μπουλώτης

Η σκυλίσια ζωή του γάτου Τζον Αφεντούλη

ζωγραφιές: Φωτεινή Στεφανίδη

σειρά: «Ιστορίες με γάτους»

εκδ. Ελληνικά Γράμματα, σελ. 28, δεμ., 16,50 ευρώ

Ο Τζον Αφεντούλης είναι γάτος. Κάποτε λεγόταν Γιάννης, μα αφότου έφτασε στην Αμερική -λαθραία- το βαφτιστικό του έγινε Τζον. Στη δεύτερη πατρίδα του ο Τζον πρόκοψε και ζούσε σε υπόληψη, μα στο «μεγάλο κραχ» έχασε ό,τι είχε και δεν είχε και γύρισε στην πατρίδα απένταρος. Ντρεπόταν. Και δεν αναγνώριζε τη γειτονιά του. Κρύωνε και δεν είχε φίλους, νύχτωνε και δεν ήξερε πού να πλαγιάσει και να προφυλαχθεί, έως ότου αντίκρισε ένα άδειο σκυλόσπιτο.

Πήγε και ξάπλωσε σε μια γωνιά, ζεστάθηκε κι άρχισε να αποκοιμιέται, μα είχε επισκέψεις· ένας σκύλος. Ενα λυκόσκυλο. Ο γάτος τρόμαξε. Μα ο σκύλος· «Με λένε Ουίσκι» είπε. Και του εξήγησε πως δεν είχε να φοβηθεί τίποτε από αυτόν. Δεν τον άφησε να φύγει· «Σε παρακαλώ, Τζον, μείνε». Και τη νύχτα δεν κοιμήθηκαν, θυμήθηκαν ιστορίες από τη ζωή τους, χαρές και λύπες, όνειρα και απώλειες. Περιπέτειες...

Ωραία ιστορία φιλίας, με χιούμορ, αγαθότητα και δύο αξιαγάπητους ήρωες. Επαίνους αξίζει η εικονογράφηση της Φωτεινής Στεφανίδη.

Για παιδιά από 10 ετών

**Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Ο Πρίγκιπας με τα Κρίνα

εξώφυλλο: Βασίλης Παπατσαρούχας

εκδ. Ελληνικά Γράμματα, σελ. 124, 8 ευρώ

Στα χρόνια του Μίνωα δυο νέοι, ο Πελίας από τη Ζάκρο της Κρήτης και η Τίτη από την Αίγυπτο, αγωνίζονται να σώσουν την ιερή εικόνα του Πρίγκιπα με τα Κρίνα, την οποία είχε κλέψει ο Μελάνθης, πατριός του Πελία. Τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν κινδύνους και θα ζήσουν πρωτάκουστες περιπέτειες στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν τη Σκιά του Μίδα που απλώνεται επάνω από Αίγυπτο και Κρήτη και δεν είναι άλλο τίποτε από τη βουλιμία για χρυσάφι και δύναμη. Το απολαυστικό αυτό μυθιστόρημα που διαβάζεται τόσο από παιδιά όσο και από ενηλίκους προσφέρει πολλές γνώσεις για την αρχαία Κρήτη και τον πολιτισμό της, αλλά και για την Αίγυπτο των Φαραώ.

**Μαριέττα Ανδριοπούλου- Καπελλά

Η δική μας Αθήνα ένας οδηγός της Αθήνας για παιδιά

εκδ. Κέδρος, σελ. 336, 19 ευρώ

Βιβλίο για παιδιά είναι, αλλά θα μπορούσε να διαβαστεί από όλη την οικογένεια. Προσωπικά το βρήκα εξαιρετικό και απολύτως απαραίτητο για ένα σπίτι και όχι μόνον αθηναϊκό. Διότι είναι τόσες οι γνώσεις που παρέχονται στον οδηγό της Μαριέττας Ανδριοπούλου και είναι τόσο ωραία εκφρασμένες, με τόση πρωτοτυπία διατυπωμένες, είναι τόσο καλαίσθητο και ποικίλο το φωτογραφικό υλικό, τα σκίτσα, οι πίνακες, το παιχνίδι των ερωτήσεων, η επιμέλεια εν γένει, που θα λέγαμε ότι πρόκειται για βιβλίο που γράφτηκε και ολοκληρώθηκε με απόλαυση.

Ο αναγνώστης θα γνωρίσει μια Αθήνα γοητευτική, καθώς η συγγραφέας, που δείχνει να την αγαπά, αναδεικνύει τις άπειρες ομορφιές της, οι οποίες, είτε έρχονται από το παρελθόν είτε είναι σύγχρονες, αξίζουν μια καλύτερη γνωριμία και αποδοχή· ή μάλλον και σεβασμό.

**Νιλ Μόρις

365 απίθανα γεγονότα και ρεκόρ για τη φύση

μτφρ.: Ρούλα Κοκολιού

εικονογράφηση: Manuela Cappon, Lorenzo Cecchi, Matteo Chesi κ.ά.

εκδ. Καστανιώτη, σελ. 176 μεγάλου σχήματος, πολύχρ., δεμ., συν φωτογρ. υλικό, 19 ευρώ

Μια ομάδα εκλεκτών εικονογράφων, έμπειροι φωτογράφοι, ένας συγγραφέας ερευνητής με άπειρες γνώσεις και ικανότητα στη μετάδοσή τους, θέματα όπως αυτό της απαρχής της ζωής ή ο αγώνας για τη διατήρησή της, σελίδες για το φυτικό βασίλειο, το ζωικό ή για τις φυσικές καταστροφές, ερωτήσεις και απαντήσεις, οι άγνωστοι «Ανθρωπίδες», Κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες, απειλούμενα είδη, στ' αλήθεια έχουμε εδώ ένα εκπληκτικό βιβλίο για τη Φύση. Και για την αγάπη και τον σεβασμό που της οφείλουμε. Βέβαια για να αγαπήσουμε κάτι πρέπει να το γνωρίσουμε. Και το βιβλίο αυτό είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για τη γνωριμία μας μαζί της. Γεγονότα και ρεκόρ 365 τον αριθμό· όσα και οι μέρες ενός έτους. Ασφαλώς το βιβλίο θα διαβαστεί πολύ πιο σύντομα.

**Charles Dickens

Ολιβερ Τουίστ

διασκευή: Μαρία Παππά

εικονογράφηση: Elena Khomutinnikova

εκδ. Λιβάνης, σελ. 117, δεμ., 10 ευρώ

Ο Ολιβερ Τουίστ σε νέα έκδοση με καινούρια, εξαιρετική εικονογράφηση, που θυμίζει αυτές που κόσμησαν τις πρώτες εκδόσεις του πολυδιαβασμένου, κλασικού μυθιστορήματος του σπουδαίου Αγγλου συγγραφέα και συνειδητοποιημένου πολίτη Τσαρλς Ντίκενς (1812-1970).

Η ιστορία του μικρού ορφανού Ολιβερ, που μεγαλώνει με χίλια βάσανα και άλλες τόσες στερήσεις, μας είναι γνωστή· όπως είναι γνωστό ότι παρόμοια με αυτόν ζωή ζούσαν χιλιάδες παιδιά στο Λονδίνο των βικτωριανών χρόνων όπου δημιούργησε ο Ντίκενς, χάρη στα βιβλία του οποίου άλλαξαν πολλά στην κοινωνία της Αγγλίας. Τον Ολιβερ, που μέσα στον ζόφο και την απελπισία κατόρθωσε να διατηρηθεί αθώος και ευγενής, πρέπει να τον γνωρίσουν τα σημερινά παιδιά όχι μόνο μέσω των DVD· οι κλασικοί συγγραφείς διατηρούν το μέγεθος και τη λαμπρότητά τους έστω και μέσα από ένα βιβλίο διασκευασμένο για παιδιά.

Για παιδιά άνω των 12 ετών και για εφήβους

**Σοφία Ζαραμπούκα

Πέτρου και Παύλου

εκδ. Κέδρος, σελ. 152, 12 ευρώ

Ενα μυθιστόρημα από την πολυδιαβασμένη εικονογράφο και συγγραφέα, στο οποίο μια μητέρα με τα δυο παιδιά της, εξ ανάγκης, φιλοξενούνται για ένα διάστημα σε συγγενικό σπίτι κάτω από συνθήκες όχι και τόσο ευχάριστες, λόγω της μεγάλης αυστηρότητας και δυστροπίας του θείου τους. Τα παιδιά, ο Πέτρος ένδεκα ετών και η Μαρία έφηβη, είχαν συνηθίσει σε διαφορετική ζωή και δυσανασχετούν· παρ' όλ' αυτά είναι ζωηρά, ειλικρινή παιδιά, με πολλά σχέδια για το μέλλον. Καθοριστική θα είναι η γνωριμία τους με έναν ζωγράφο που ζει και δημιουργεί απέναντί τους...

Μυθιστόρημα με ζωντανούς, ενδιαφέροντες διαλόγους, ιστορία που κυλά αβίαστα και σταθερά, που μιλά για τη φιλία, τον έρωτα, τη φύση και τα μικρά καθημερινά πράγματα και όπου υπογραμμίζεται η πίστη στη δύναμη του ανθρώπου και στην αντοχή της ζωής.

**Σίλια Ρις

Η μάγισσα

μτφρ.: Χίλντα Παπαδημητρίου

εξώφυλλο: Λορέντζο Ματότι

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 304, 13 ευρώ

Το βιβλίο είχε κυκλοφορήσει και προ οκτώ ετών, περίπου. Αυτή είναι μια καινούρια έκδοση, σε μορφή διαφορετική. Είναι έργο της γνωστής Βρετανής Σίλια Ρις, συγγραφέως δεκαπέντε βιβλίων, εφηβικών επί το πλείστον, μερικά από τα οποία έχουν γίνει διεθνείς επιτυχίες. Το μυθιστόρημα αναφέρεται στη μαγεία και στις προλήψεις και προκαταλήψεις περασμένων αιώνων· η ιστορία έχει ως εξής: Στα 1659 μια δεκατετράχρονη κοπέλα, η Μαίρη Νιούμπερι, με διαισθητικές ικανότητες, αναγκάζεται να φύγει από την Αγγλία, όταν είδε να εκτελούν τη γιαγιά της που τη θεωρούσαν μάγισσα. Τετρακόσια χρόνια αργότερα, μια απόγονός της, η Αγκνες Χερν, ανακαλύπτει ότι και αυτή διαθέτει το χάρισμα της ενόρασης. Η ανακάλυψη των γραμμάτων της Μαίρης στις ραφές ενός παπλώματος θα ρίξουν φως στην προγονική υπόθεση και θα γνωρίσει την ιστορία της, την οποία και μας αφηγείται. Ενδιαφέρον. Εκτός του ωραίου μύθου δίνει το στίγμα μιας εποχής φοβίας και καταπίεσης.

**Γιολάντα Πατεράκη

Ο Κόσμος τού πουθενά

εικονογρ.: Γιάννης Αποστολογιάννης

εκδ. Ψυχογιός, σελ. 272, 9,90 ευρώ

«Καλή μου γυναικούλα, ακόμα δεν έχεις μάθει μια αλήθεια: όποιος κάνει αυτό που τον ευχαριστεί δεν κουράζεται ποτέ», ήταν η μόνιμη απάντηση του σοφού επιστήμονα και εφευρέτη Χάρι Μεντ στη γυναίκα του. Η σύζυγος του επιστήμονα φοβόταν ότι ο άντρας της θα πάθει υπερκόπωση δουλεύοντας μέρα-νύχτα για να ολοκληρώσει τα σχέδια του οχήματος που θα μετέφερε ολόκληρη την οικογένεια στον Κόσμο τού πουθενά. Εκεί δεν είχαν ξαναπάει, παρ' ότι είχαν κάνει άλλα, απίθανα ταξίδια σε πλανήτες. Εκεί, επίσης, τους περιμένουν πολλές περιπέτειες αλλά και μια αλησμόνητη επίσκεψη στην περίφημη Γαλάζια Λίμνη. Στις προσπάθειές του ο σοφός εφευρέτης θα συναντήσει δυσκολίες από ανθρώπους που επιμένουν να κλέψουν τα σχέδια... Μα όταν πια είχαν δει και ζήσει πράγματα και θαύματα, ο εγγονός του: «Χαίρομαι πολύ που κατάφερες να πραγματοποιήσουμε αυτό το ταξίδι», είπε κοιτώντας γύρω του τον καινούριο κόσμο.

Για τους νέους που αγαπούν τα μυθιστορήματα περιπέτειας και φαντασίας, ένα καλογραμμένο βιβλίο από την έμπειρη στο είδος γνωστή συγγραφέα Γιολάντα Πατεράκη.

**Φιλίπ Ζαμμέ, Οντίλ Αμπλάρ

Η Ψυχολογία - Τι μου συμβαίνει;

μτφρ.: Μελίνα Καρακώστα

εικονογράφηση: Σολεδάδ

εκδ. Πατάκη, σελ. 144, 11,50 ευρώ

Οι έφηβοι σπάνια εξομολογούνται στους γονείς τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, γι' αυτό και σπάνια βρίσκουν λύσεις και ανακούφιση. Οι συγγραφείς του βιβλίου (καθηγητής της Ψυχιατρικής ο Φιλίπ Ζαμμέ και δημοσιογράφος σε εφηβικό περιοδικό η Οντίλ Αμπλάρ) σκιαγραφούν το πορτρέτο της εφηβείας μέσω των επιστολών που οι νέοι στέλνουν στο περιοδικό «Okapi», ζητώντας βοήθεια, αλλά και μέσω των απαντήσεων που οι ίδιοι απευθύνουν στα παιδιά. Θέματα, όπως γονείς, έρωτες, φίλοι, κοινωνία, αναλύονται με ειλικρίνεια και σε βάθος και εξετάζονται ερωτήματα, αντιδράσεις. Με αυτό τον τρόπο ανοίγονται δρόμοι επικοινωνίας με τους εφήβους και έρχονται στο φως γεγονότα άλλοτε βασανιστικά. Σελίδες, οι οποίες βοηθούν τον έφηβο να γνωρίσει και να αισθανθεί τον εαυτό του. Βιβλίο και για τους γονείς, καθώς η εφηβεία είναι μια αναστάτωση, συχνά και επανάσταση μες στο σπίτι. Ενα δεύτερο βιβλίο, που αποσκοπεί στην ενημέρωση, αλλά και στην καθησύχαση των εφήβων, είναι γραμμένο από τον καθηγητή Φιλοσοφίας Yves Michaud και τιτλοφορείται «Η Φιλοσοφία - Σκέφτομαι άρα υπάρχω». Κυκλοφορεί από τις ίδιες εκδόσεις στην ίδια τιμή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Απόηχοι της παλιάς Σύρου
Το τίμημα του ψεύδους
Στον θάνατο με χάρι
Κινηματογραφικές στιχομυθίες
Τα πάθη του μοντερνισμού
Θεμελιωδώς τρελοί
Η τέχνη του αφορισμού και η κριτική διαμαρτυρία της σκέψης
«Εξ αποκαλύψεως» αλήθειες
Ο κύκλος της ζωής
Ιαπωνική τέχνη και φθορά της μνήμης
Μεγάλη Βρετανία
Γράμμα από το Λονδίνο
Ποίηση
In Memoriam Harold Norse (1916-2009)
Συνομιλίες με τους νεκρούς
Συνέντευξη: Θοδωρής Καλλιφατίδης
Ο Ελληνας ξένος του Βορρά
Παιδική λογοτεχνία
Βιβλία που θα ταξιδέψουν τα παιδιά
Μόδα
Ο ρόλος της μόδας στην ψυχολογική διαμόρφωση του ατόμου (individual)
Από τις 4:00 στις 6:00
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ...για τραγουδιστές...
Μια σύγχρονη ηρωίδα του Dickens
Άλλες ειδήσεις
Πίτερ Παν