Έντυπη Έκδοση

Νάξος των πύργων και του μύθου

«Το Κάστρο, πύργοι και μύθοι, οικόσημα κατακτητών και εικόνες αγίων. Οι απόγονοί τους στις αγορές καταμετρούν τις ψυχές της θυσίας, αιώνες τώρα επαναλαμβάνεται η απορία της ιστορίας για το γκρέμισμα των ναών».

Η «Πορτάρα» στη νησίδα του Βάκχου στη Χώρα Η «Πορτάρα» στη νησίδα του Βάκχου στη Χώρα Το να είσαι 14 χρόνια βουλευτής και 4 φορές υπουργός δεν σημαίνει πως η πολιτική σε κέρδισε καθ' ολοκληρίαν. Τρία βιβλία, «Το βυζαντινό πάρκο Τραγαίας», η ποιητική συλλογή «Οκτάνεμα», «Η Αγία Αικατερίνα Οίας» και το νεόκοπο «Το Κάστρο της Νάξου και οι εκκλησίες του - Ενας διαχρονικά ενεργός μεσαιωνικός οικισμός», εκδόσεις Μίλητος, με φωτογραφίες του Γιάννη Γιαννέλου, αποδεικνύουν και άλλες πνευματικές ανησυχίες.

Κυκλαδίτης στην καταγωγή ο Γιώργος Ανωμερίτης, μας παρουσιάζει ένα καλαίσθητο λεύκωμα 212 σελίδων με 175 φωτογραφίες με εισαγωγικό σημείωμα του φιλόλογου - παλαιογράφου Αγαμέμνονα Τσελίκα, εμπλουτισμένο με 13 χρησιμότατους πίνακες. Πρόκειται για την ιστορία του νησιού διαχρονικά από την αρχαία Καλλίπολη μέχρι τη σημερινή Χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση στο μεσαιωνικό φράγκικο κάστρο, τους οικισμούς του και τα μνημεία του.

Ο συγγραφέας εξιστορεί λιτά τις μεταβυζαντινές εκκλησίες της Χώρας Νάξου, οι οποίες με πλούσια κινητή εικονογραφία κοσμούν το Κάστρο, το Μπούργκος και τις νεότερες συνοικίες της Χώρας. Ναούς, καθολικούς και ορθόδοξους, οι οποίοι είναι ταυτισμένοι με την εκπαιδευτική και πολιτιστική εξέλιξη της μεταβυζαντινής Νάξου. Στο βιβλίο ο αναγνώστης θα βρει σύντομες αναφορές στη Βενετία και το Δουκάτο του Αιγαίου, στη Φραγκοκρατία και την Τουρκοκρατία, για να σταθεί ιδιαίτερα στο κάστρο, το οποίο ολόρθο δεσπόζει της Χώρας, της πρωτεύουσας της Νάξου. Ενα κάστρο, όπως παρατηρεί και ο συγγραφέας, από τα ελάχιστα της χώρας, το οποίο από την ίδρυσή του, λίγο μετά το 1207, παραμένει σήμερα συνεχώς κατοικημένο.*

Στη Σύρο της Κατοχής

«Το βιβλίο αυτό, αγόρια μου, το χαρίζω σε σας, για να δείτε ολοζώντανους τους γονείς σας.

Το χαρίζω και στα τετρακόσια παιδάκια του σχολείου σας, που πεινάσανε και δοκιμαστήκανε όσο και εσείς». «Το πολεμικό τρίπτυχο μιας γυναίκας, Σύρος 1941-45», της Κατίνας Μπάιλα-Σιδερή, εκδόσεις Αγγελάκη, τηλ.: 210-3826220. Μια μαρτυρική κατάθεση για τον πόλεμο και την κατοχή στη Σύρο από μια Συροναξιώτισσα λογοτέχνη (1906-1950) με πλούσια συγγραφική δράση. Η Κατίνα Μπάιλα-Σιδερή δημιουργεί ένα συγκλονιστικό προσωπικό ημερολόγιο, κραυγή αγωνίας τής εκεί νησιωτικής κοινωνίας. Η συγγραφέας, με την επίσης Συριανή Ρίτα Μπούμη, έγινε από νωρίς συνεκδότρια του λογοτεχνικού περιοδικού «Κυκλάδες». Αφησε 22 διηγήματα, ποιήματα, θεατρικά έργα, άρθρα και μεταφράσεις. «Εφυγε» στα 44 της χρόνια και ο Δήμος Ερμούπολης έδωσε τ' όνομά της σε δρόμο της πόλης.

Σεμινάριο

*Σεμινάριο γύρω από την τεχνική της νωπογραφίας και της ξηρογραφίας πραγματοποιείται από 1-3 Οκτωβρίου, Αναστάσεως 48, Παπάγου, τηλ. 210-6510549.

Απευθύνεται σε επαγγελματίες και φοιτητές αγιογραφίας, εικαστικών τεχνών, συντήρησης, μουσειολογίας, αρχαιολογίας, καθώς και σε ιδιώτες συλλέκτες. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να εισαγάγει το σπουδαστή στην πρακτική κατασκευή των κονιαμάτων, στη δύσκολη τεχνική της νωπογραφίας και ξηρογραφίας και στην κατασκευή ενός ολοκληρωμένου έργου. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποτυπώσουν το σχέδιο που θα έχουν προσωπικά επιλέξει. Εισηγητής σεμιναρίου: Δρ. Χρήστος Χ. Καρύδης, μεταδιδακτορικός ερευνητής, Διαγνωστικό Κέντρο Τέχνης Ορμύλιας & Getty Institute.

Στην Παναγία Σουμελά

«Ηταν μια ιστορική μέρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό, γιατί μετά από 88 ολόκληρα χρόνια ξαναλειτούργησε η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στον ιστορικό Πόντο, μετά από επίμονες και επίπονες προσπάθειες του Οικουμενικού μας Πατριάρχη Βαρθολομαίου».

Τα σχόλια για το πάνδημο προσκύνημα στην Τραπεζούντα ανήκουν στον Γιώργο Παρχαρίδη (φωτογρ.), πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, αφανή πρωτεργάτη αυτής της ιστορικής λειτουργίας, την οποία παρακολούθησαν με μεγάλη συγκίνηση και κατάνυξη χιλιάδες πιστοί από Ελλάδα, Ρωσία, Γεωργία, Γερμανία, αλλά και από την Αμερική και την Αυστραλία. «Η χαρά, η συγκίνηση και η ικανοποίηση που νιώσαμε στη διάρκεια της λειτουργίας, αλλά και μετά, δεν περιγράφονται. Προσυπογράφουμε αυτό που είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ότι ήρθαμε "ως άγγελοι ειρήνης και φιλίας". Και οι δύο λαοί θα ωφεληθούμε από αυτό».

Αντιθέσεις

Χρ. Σταϊκούρας βουλευτής Ν.Δ.

«Η φορολογική καταιγίδα  της κυβέρνησης  είναι καταστροφική για τα δημόσια έσοδα»

Γ. Πεταλωτής εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ

«Η κυβέρνηση σώζει τη χώρα. Η Ν.Δ. μείωσε την εθνική μας κυριαρχία διαλύοντας την οικονομία»

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπατη Αρμοστεία ΟΗΕ
Θετικό το πρώτο βήμα για άσυλο
Νεκροταφείο λαθρομεταναστών
Σοκ από ομαδικό τάφο μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα
Ιστορίες στις ράγες
Το τρένο που δεν έρχεται...
Ιός Δυτικού Νείλου
Πέντε κουνουπο-κρούσματα κάθε μέρα
Περιβάλλον
Κατακαμένα Κύθηρα...
SOS για την υπεραλίευση στο Αιγαίο
Δεν θέλουν αιολικό πάρκο στον Αμβρακικό
Προσωρινή παύση
Επαυσε η δίωξη για τον εμπρησμό της συναγωγής
Πανηγύρι στο Κιάτο
Το πανηγύρι της Παναγίας τελείωσε με θρήνο
Απόδραση από τον Κορυδαλλό
Ο ζογκλέρ έφυγε από το... τσίρκο
Ανταλλαγή αντικειμένων στο διαδίκτυο
Παγκόσμιο free παζάρι
Internet Explorer
«Περιηγητής» ετών δεκαπέντε
Στον Αρειο Πάγο
Ο πρώην αερολιμενάρχης Πάρου κατά του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή
Άλλες ειδήσεις
Σε κίνδυνο οι ηλικιωμένοι που παίρνουν τον καύσωνα αψήφιστα
Διακοπή δρομολογίων
Τσιμπούσι σε μίνι μάρκετ