Έντυπη Έκδοση

Τεκμήρια κατοχικής προπαγάνδας

«Κατά τη νύχτα της 30ής προς 31ην Μαΐου υπεξηρέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα Γερμανική πολεμική σημαία παρ' αγνώστων δραστών.

Σκιές ψυχής κραυγές μνήμης Σκιές ψυχής κραυγές μνήμης Διενεργούνται αυστηραί ανακρίσεις. Οι ένοχοι και συνεργοί αυτών θα τιμωρηθώσι διά της ποινής του θανάτου». Η παραπάνω ανακοίνωση εξεδόθη από το Γερμανικό Φρουραρχείο για την «υπεξαίρεση» της γερμανικής πολεμικής σημαίας από την Ακρόπολη. Ηταν το αποτέλεσμα της αντιστασιακής πράξης των τότε σπουδαστών Μανώλη Γλέζου και Λάκη Σάντα.

Τα ονόματα των δύο ηρωικών παιδιών έμειναν άγνωστα μέχρι την ημέρα του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου του 1945, οπότε ανακοινώθηκαν από τις εφημερίδες «Εστία» και «Ριζοσπάστης». Εως τότε ο υπουργός Δικαιοσύνης Λιβιεράτος και ο εισαγγελέας Μικρουλέας ενεργούσαν αυτοψία για την «γενόμενην αντεθνική πράξιν» κατά το «Ελεύθερον Βήμα» της 3/6/1941. Τεκμήρια εποχής, οι «Υποχρεωτικές ανακοινώσεις και η προπαγάνδα στον κατοχικό Τύπο» του οφθαλμίατρου και συγγραφέα Μάριου Κοκκώνη, εκδόσεις «Ιδέες για συλλογές», τηλ. 210-3840187.

Το νέο 140 σελίδων βιβλίο του ρέκτη ιατρού και ιστοριοδίφη αποτελεί το δεύτερο μέρος στη σειρά «Η καθημερινότητα της Κατοχής, 1941-1944», μετά τον «Αγώνα για επιβίωση», συνθέτοντας μια αφιερωματική πεντάδα στα δύσκολα εκείνα χρόνια, καθώς είχαν προηγηθεί τα χαρτονομίσματα και οι διαφημίσεις. Ο αναγνώστης και μελετητής βρίσκει εδώ στοιχεία για το «ρεαλισμό» των τότε κυρίαρχων δυνάμεων, οι οποίες νόθευαν και εξέτρεπαν σε άλλους δρόμους τις εξελίξεις.

Ο Γιώργος Πλουμίδης, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σημειώνει πως στο βιβλίο αυτό «η ρουτίνα και η "καθημερινότητα" αναδεικνύονται πρωταγωνιστές της χειροπιαστής ζωής και νοηματοδοτούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων της κατοχικής περιόδου».

* Το 20ό τεύχος του Serious κυκλοφορεί. Πολλά, ενδιαφέροντα, καλοκαιρινά θέματα φιλοξενούνται στις σελίδες του. Οκτώ νησιά παρουσιάζουν τις εκδηλώσεις τους. Το Serious προτείνει δύο ξεχωριστά τριήμερα στα νησιά των Κυκλάδων και κάνει κάθε μέρα στάση σε διαφορετικό νησί, με σκοπό να παρακολουθήσουμε κάποιο πολιτιστικό γεγονός. Νάξο-Πάρο-Σαντορίνη και Τήνο-Σύρο-Μύκονο για συναυλίες, εκθέσεις κ.ά. Ακόμη, ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις και άρθρα. Ξεφυλλίστε το Serious που κυκλοφορεί http://www.serious.gr/issues/46.html. Θα το βρείτε σε Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο, Σαντορίνη, Κύθνο, Ανδρο, στα πλοία της Nel Lines και σε επιλεγμένα σημεία στην Αθήνα.

Αντιθέσεις

Γ. Σκαμπαρδώνης

συγγραφέας

«Η αστική τάξη δεν διαθέτει ούτε πνευματικότητα ούτε πατριωτισμό».

«Βήμα»

Μ. Φαραντούρη

τραγουδίστρια

«Στο όνομα του κέρδους παραδομένος ο λόγος, συνθλίβεται από την κενότητα της εποχής».

«Καθημερινή»

Τα ωραία του Νικόλα

«Ερχεται να προσθέσει έναν ακόμη κρίκο σ' αυτή τη μακριά αλυσίδα της μουσικής παράδοσης του Αρχιπελάγους, με μια σειρά από «καινούργια» νησιώτικα τραγούδια που όμως πατάνε στέρεα στα παραδοσιακά χνάρια.

Ενα άκουσμα καινούργιο, αλλά και ταυτόχρονα οικείο, σαν ένα νέο μέλος σε μια παλαιά μεγάλη οικογένεια, σαν λειτουργία και πανηγύρι καλοκαιρινό σε κάποιο από τα ολόλευκα νησιώτικα εξωκλήσια». Τα λόγια του πανεπιστημιακού Λάμπρου Λιάβα για τον Σχοινουσσιώτη βιολάτορα Νίκο Οικονομίδη, που συνεχίζει το καλοκαιρινό του πρόγραμμα με την Κυριακή Σπανού. Αξίζει να τους ακούσετε: Στις 21 Αυγούστου στην Μάρπησσα Πάρου, στις 28 στο πανηγύρι Αγίου Ιωάννη Ψάθης Ιου, στις 13 Σεπτεμβρίου στο πανηγύρι του Σταυρού στη Δονούσα, στις 16 Σεπτεμβρίου στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στο πάρκο Αντώνη Τρίτση στο Ιλιον.

Κλασική μουσική στην Υδρα

Στο νησί των μουσών και των καπεταναίων, στην καπετάνισσα Υδρα, σύγχρονοι διακεκριμένοι ερμηνευτές από την Ελλάδα και τον κόσμο συμπλέουν από 6 έως 9 Σεπτεμβρίου στο 1ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Υδρας, στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο.

Ανάμεσά τους, ο πιανίστας και συνθέτης Γιώργος Ψυχογιός, μαθητής του Κιθ Τζάρετ, θα αυτοσχεδιάσει στο πιάνο πάνω σε θέματα του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, στις 6 Σεπτεμβρίου· η ηθοποιός και σκηνοθέτις Μάγδα Μαυρογιάννη, με τη σοπράνο Μάρθα Αράπη και τον Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο, θα «χτυπήσουν την πόρτα» της Καπετάνισσας Λασκαρίνας, την κατά τους Γάλλους σύγχρονούς της «Μπομπελίν», στις 7 Σεπτεμβρίου, και θα επιχειρήσουν να αναβιώσουν της ιστορία της μέσα από ένα μουσικοθεατρικό αναλόγιο, με έργα Ελλήνων αλλά και φιλελλήνων συνθετών, όπως Λαμπελέτ, Σπάθη, Σαμάρα, Καρρέρ, Ετιέν, Ντελίλ, Λαγκοανέρ, Κουν και Μονσινί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δήμος Γλυφάδας
Στη Δικαιοσύνη το νεκροταφείο, με αναστολή κηδειών
Κλειστό με περιπολικό, για το φόβο των Ιουδαίων
Εφορία
Δύο εκατομμύρια μαύρα σε έξι χρόνια
Τρεις υπηρεσίες δίωξης που δεν μιλάνε μεταξύ τους
Για παρεμπόδιση φοροελέγχου
31 παραβάσεις σε νυχτερινά κέντρα, ιατρεία
Πνευματικά δικαιώματα
Αρχισαν τα όργανα
Διαχείριση απορριμάτων
Βολές εργαζομένων για σκουπιδοσύμβαση
Μαφία σκουπιδιών στην Αρχαία Ολυμπία
Υγεία
Ο ιός του Δ. Νείλου στη Μαγνησία
Αλαλούμ με το 1535 για ιατρικά ραντεβού
Αστυνομικό ρεπορτάζ
72χρονος σκότωσε το γαμπρό του
Κάρβουνο δύο αυτοκίνητα σε πάρκινγκ
Ληστεία με ούζι σε μηχάνημα ανάληψης