Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Πτήσεις στο χάος

«Γαία πυρί μιχθήτω» αποφάσισε η κυβέρνηση, τινάζοντας κυριολεκτικά στον αέρα δύο σημαντικούς διαγωνισμούς για την ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων, με το επιχείρημα ότι... έρχονται εκλογές.

Χθες το πρωί το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι, λόγω της εκλογικής αναμέτρησης της 4ης Οκτωβρίου, κηρύσσεται άγονος ο διαγωνισμός για την επιλογή των αεροπορικών εταιρειών που θα εκτελούν δρομολόγια στους 24 άγονους προορισμούς του δικτύου εσωτερικού. Το απόγευμα ο γεν. γραμματέας του υπουργείου, Δημ. Πλατής, εκτίμησε πως η νέα κυβέρνηση θα προκηρύξει τάχιστα τη διαδικασία και πως το θέμα θα έχει κλείσει σε δύο μήνες το πολύ.

Εκκαθάριση

Στο μεταξύ, όμως, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές (που εκτελούν σήμερα τα δρομολόγια) τίθενται σε εκκαθάριση και στις 29 Σεπτεμβρίου θα τους αφαιρεθεί και η άδεια πτητικής εκμετάλλευσης, στο πλαίσιο της περσινής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. Στο ερώτημα ποιος θα αναλάβει από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων πτήσεων, ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών Δημ. Πλατής παρέπεμψε στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που, όπως είπε, θα εκδώσει τις αποφάσεις της στο ερχόμενο διήμερο.

Αγονες γραμμές

Στο μεταξύ, όμως, η Olympic Air του ομίλου MIG, που από τις 29 Σεπτεμβρίου θα αντικαταστήσει τις κρατικές Ο.Α., έχει ήδη εκδώσει πρόγραμμα δρομολογίων στο οποίο περιλαμβάνονται και οι άγονες γραμμές. Σε σχετική ερώτηση της «Ε», ο γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών επιστράτευσε τις διπλωματικές του ικανότητες και απέφυγε να σχολιάσει, λέγοντας πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί των κινήσεων μιας ιδιωτικής εταιρείας. Το θέμα όμως έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Aegean.

Με επιστολή της προς την ΥΠΑ η εταιρεία επικαλείται κανονισμούς της Ε.Ε., που ορίζουν πως η επιλογή του αερομεταφορέα, στον οποίο για έκτακτους λόγους δίνεται το απ' ευθείας δικαίωμα εκμετάλλευσης μια άγονης γραμμής, πρέπει να γίνεται με βάση την αρχή της διαφάνειας και της μη εισαγωγής διακρίσεων. Η εταιρεία προσφέρει επίσης ως αντιστάθμισμα το ήμισυ του ποσού ενίσχυσης που καταβάλλεται σήμερα στις Ο.Α. για την εκτέλεση των εν λόγω γραμμών.

Το σκηνικό της πλήρους αποδιοργάνωσης ολοκληρώνει η ματαίωση και του διαγωνισμού για την επιλογή των εταιρειών που θα αναλάβουν την επίγεια εξυπηρέτηση στα περιφερειακά αεροδρόμια. Οπως και στην περίπτωση των άγονων γραμμών, η διαδικασία ματαιώθηκε με το επιχείρημα ότι στις 4 Οκτωβρίου διεξάγονται εκλογές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Ανάπτυξης
Αερομεταφορές και ασφάλεια πτήσεων
Σχετικά θέματα: Αερομεταφορές
Κόβει 70 δρομολόγια η Olympic Air
Καταφύγιο προσωπικού η ΥΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Κλιματική αλλαγή
Το μέλλον μας έχει καύσωνες και καταιγίδες
Αερομεταφορές
Πτήσεις στο χάος
Κόβει 70 δρομολόγια η Olympic Air
Καταφύγιο προσωπικού η ΥΠΑ
Αναδάσωση καμένων εκτάσεων
Καταψήφισαν την αναδάσωση των καμένων οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ.
Συνέντευξη Θανάσης Παντελόγλου
«Κοκτέιλ τοξικών στη ΛΑΡΚΟ»
Διαχείριση απορριμμάτων
«Μπουκώνει» ο ΧΥΤΑ Μαυρορράχης και η νομαρχία ...σφυρίζει
Εκπαίδευση
Χαμένοι στην αμάθεια του διαδικτύου
Ιστορία
«Μεγάλη Ιδέα» Μεγάλη Υποκρισία Μεγάλη Καταστροφή
Νέα γρίπη
Γρίπη: Ακόμα 48 με τον ιό
Ειδικό σχέδιο δράσης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών
Υπόθεση Siemens
Πυροτέχνημα Ζαγοριανού
Στο κενό η προσπάθεια αμφισβήτησης του πορίσματος
Απαγωγή Γιώργου Μυλωνά
Εδώλιο σε 11 για την απαγωγή Μυλωνά
Μετρό
17 νέα βαγόνια για τις επεκτάσεις του Μετρό
Απόσυρση αυτοκινήτων
Τα παλιά ΙΧ φεύγουν τα νέα τέλη έρχονται
Τύπος
Κατάσχεση στην «Εξπρές»
Άλλες ειδήσεις
Ξύλο στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Πρωτότυπη διαμαρτυρία
Ευχαριστήριο αντάμωμα για την προστασία από τους Γερμανούς