Έντυπη Έκδοση

ΑΚΡΑΙΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΥΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 2021 «ΒΛΕΠΕΙ» ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ WWF ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ

Το μέλλον μας έχει καύσωνες και καταιγίδες

Αύξηση των ακραίων βροχοπτώσεων και περισσότερες ημέρες καύσωνα προβλέπει για το 2021-50, σε σύγκριση με το 1961-90, στα αστικά κέντρα επιστημονική έρευνα που εκτιμά ότι στους τουριστικούς προορισμούς τη νύχτα η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από 20 βαθμούς Κελσίου, λόγω της επίδρασης των κλιματικών αλλαγών.

Οι εκπρόσωποι του WWF Ελλάς και του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην ανακοίνωση των πορισμάτων της έρευνας Οι εκπρόσωποι του WWF Ελλάς και του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην ανακοίνωση των πορισμάτων της έρευνας Με τίτλο «Το αύριο της Ελλάδας - Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κατά το άμεσο μέλλον» το WWF Ελλάς με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών παρουσίασαν την έρευνα που επικεντρώνεται στην επιρροή της κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένες περιοχές που έχουν μεγάλη σημασία για την οικονομία και τον φυσικό πλούτο της χώρας.

Στους πίνακες αναγράφεται η αύξηση του αριθμού των καυτών ημερών στα αστικά κέντρα, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λαμία, η Λάρισα, που θα υφίστανται μέχρι και 20 περισσότερες ημέρες καύσωνα το 2021-50 από το 1961-90.

Αναμένεται επίσης η αύξηση κατά 10% έως 20% των ακραίων βροχοπτώσεων στις πόλεις αυτές καθώς επίσης στην Αθήνα και τον Βόλο.

Μεγάλη πίεση λόγω της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής θα δεχθούν την ίδια περίοδο και οι δέκα μεγαλύτεροι αγροτικοί νομοί της χώρας, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι μέρες του καύσωνα και οι συνεχόμενες ημέρες χωρίς βροχή. Η μείωση των χειμερινών βροχοπτώσεων θα αυξήσει κατά πολύ τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Παράδειγμα η Εύβοια, όπου αναμένονται περισσότερες από 25 επιπλέον ξηρές ημέρες σε σχέση με σήμερα. Στις Σέρρες και τη Λάρισα θα έχουμε 20 περισσότερες ημέρες καύσωνα και στο Ηράκλειο και την Πέλλα οι βροχοπτώσεις του χειμώνα θα μειωθούν κατά 15%.

Στην έρευνα επισημαίνεται ότι θα είναι παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη για πιθανές βλάβες στις καλλιέργειες, αν και τα ευρήματα φανερώνουν αυξημένο κίνδυνο για ερημοποίηση νέων εκτάσεων και μείωση στη διαθεσιμότητα του νερού.

Από την επίδραση των κλιματικών αλλαγών δεν μένουν έξω οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας.

Προβλέπεται ότι 5 έως και 15 (περισσότερες) θα είναι οι ημέρες με καύσωνα και σε νησιωτικές περιοχές, όπως η Ρόδος και τα Χανιά, η θερμοκρασία τις νύχτες δεν θα πέφτει κάτω από 20 βαθμούς Κελσίου.

Οι ημέρες με θερμοκρασία πάνω από 25 βαθμούς θα αυξηθούν στους τουριστικούς μας τόπους, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Δοκιμασία θα περάσουν και οι ήδη δοκιμαζόμενοι εθνικοί δρυμοί (σ.σ. αν υπάρχουν τότε), που καίγονται με «μεγάλη ταχύτητα».

Ολα αυτά κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη αξιοποίησης της έρευνας και του συνόλου των αρμόδιων δημόσιων φορέων, δήλωσε ο κύριος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Χρήστος Γιαννακόπουλος και βασικός συντάκτης της έκθεσης.

Το θέμα πάντως είναι ποιος θα συντονίζει όλους αυτούς τους δημόσιους φορείς, με ό,τι κακό κουβαλάνε και τη γραφειοκρατία που τους χαρακτηρίζει.

Από τη νέα κυβέρνηση ο διευθυντής του WWF Δημήτρης Καραβέλλας ζητεί ανάμεσα στα άλλα να λάβει και όλα τα μέτρα για τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Κλιματική αλλαγή
Το μέλλον μας έχει καύσωνες και καταιγίδες
Αερομεταφορές
Πτήσεις στο χάος
Κόβει 70 δρομολόγια η Olympic Air
Καταφύγιο προσωπικού η ΥΠΑ
Αναδάσωση καμένων εκτάσεων
Καταψήφισαν την αναδάσωση των καμένων οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ.
Συνέντευξη Θανάσης Παντελόγλου
«Κοκτέιλ τοξικών στη ΛΑΡΚΟ»
Διαχείριση απορριμμάτων
«Μπουκώνει» ο ΧΥΤΑ Μαυρορράχης και η νομαρχία ...σφυρίζει
Εκπαίδευση
Χαμένοι στην αμάθεια του διαδικτύου
Ιστορία
«Μεγάλη Ιδέα» Μεγάλη Υποκρισία Μεγάλη Καταστροφή
Νέα γρίπη
Γρίπη: Ακόμα 48 με τον ιό
Ειδικό σχέδιο δράσης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών
Υπόθεση Siemens
Πυροτέχνημα Ζαγοριανού
Στο κενό η προσπάθεια αμφισβήτησης του πορίσματος
Απαγωγή Γιώργου Μυλωνά
Εδώλιο σε 11 για την απαγωγή Μυλωνά
Μετρό
17 νέα βαγόνια για τις επεκτάσεις του Μετρό
Απόσυρση αυτοκινήτων
Τα παλιά ΙΧ φεύγουν τα νέα τέλη έρχονται
Τύπος
Κατάσχεση στην «Εξπρές»
Άλλες ειδήσεις
Ξύλο στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Πρωτότυπη διαμαρτυρία
Ευχαριστήριο αντάμωμα για την προστασία από τους Γερμανούς