Έντυπη Έκδοση

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΛΤΩΜΑ ΣΤΟ ΤΑΤΟΪ

Τα κοινοτικά κονδύλια, ασπίδα στο χάος του ΥΠΠΟ

Η μόνη λύση για να προχωρήσει η ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων στο πρώην βασιλικό κτήμα είναι να θεωρηθούν... αρχαιολογικό έργο και να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ

Χωρίς συντονισμό, το Τατόι θα μείνει για πολύ καιρό ακόμα στα σημερινά του χάλια. Σήμερα εμπλέκονται στα έργα του 4 συναρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ Χωρίς συντονισμό, το Τατόι θα μείνει για πολύ καιρό ακόμα στα σημερινά του χάλια. Σήμερα εμπλέκονται στα έργα του 4 συναρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ Τα έργα ανάδειξης των διατηρητέων κτιρίων στο πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι, όπως και της συντήρησης των πολυπληθών κειμηλίων του, καρκινοβατούν χρόνια. Αιτία, η πολυαρχία και οι τριβές μεταξύ των διαφόρων συναρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού. Τουλάχιστον τέσσερις (Διεύθυνση Συντήρησης, Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων, Εφορείες Αρχαιολογικών Συλλογών και Νεωτέρων μνημείων) εμπλέκονται σε αυτό το έργο. Εχει γίνει πλέον σαφές ότι δίχως ένα συντονιστικό όργανο για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος.

Η πιο ενδεδειγμένη λύση, σύμφωνα με δύο γενικούς διευθυντές Αρχαιοτήτων (Μαρία Βλαζάκη) και Αναστήλωσης (Αλέξανδρο Θεοχαρόπουλο), είναι να ενταχθεί το έργο στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων (ΤΔΠΕΑΕ), ώστε να αναλάβει τη διαχείρισή του μια επιστημονική επιτροπή.

Θεώρησαν, μάλιστα, τη λύση αυτή λιγότερο χρονοβόρα προκειμένου το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να αρχίσει η ροή της κοινοτικής χρηματοδότησης.Στο Ταμείο αυτό, όμως, εντάσσονταν κατά κύριο λόγο μεγάλα αρχαιολογικά έργα (όχι πως δεν υπήρξαν εξαιρέσεις) κι αυτό δεν είναι τέτοιο.

Ο νόμος δεν αποκλείει την ένταξη και νεότερων μνημείων στο Ταμείο, διευκρίνισε ο νομικός σύμβουλος του ΥΠΠΟ, δίνοντας έτσι μια απάντηση σε όσους πίστευαν το αντίθετο.

Παραμονές των εκλογών, όμως, δεν ήθελε ο Αντώνης Σαμαράς να προωθήσει μια μη καθολικά αποδεκτή λύση και να χρεωθεί τις τυχόν αντιδράσεις. Του φτάνει ο αγώνας που κάνει πόρτα πόρτα στη Μεσσηνία για να αναστρέψει το αρνητικό για τη Ν.Δ. κλίμα. Εδωσε, λοιπόν, σαφείς οδηγίες στον γ.γ. του ΥΠΠΟ Θ. Δραβίλλα να εισηγηθεί αναβολή της συζήτησης του θέματος στο ΚΑΣ για μετά τις εκλογές. Οπερ και εγένετο.

Ωστόσο, στη συζήτηση που έγινε, φάνηκε η δυσκολία να βρεθεί πεδίο συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ. Ο Θ. Δραβίλλας τόνισε: «Τους ζήτησα κατ'επανάληψη συνεργασία και αυτορύθμιση που δυστυχώς δεν κατέστησαν εφικτές». Αναφέρθηκε επίσης στη θέση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για τη σκοπιμότητα ύπαρξης του ΤΔΠΕΑΕ. Ακολούθησε έντονη συζήτηση και ακούστηκε πως το Ταμείο κάνει αναθέσεις έργων σε συγκεκριμένα γραφεία, ενώ στις επιστημονικές επιτροπές μετέχουν συνταξιούχοι αρχαιολόγοι, οι οποίοι δρουν σαν να μην έχουν φύγει ποτέ από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Παρ' όλ' αυτά, φάνηκαν να συμφωνούν ότι το Τατόι μπορεί να ενταχθεί στο ΤΔΠΕΑΕ, αρκεί το θέμα συζητηθεί και από το συναρμόδιο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Ολα αυτά βεβαίως μετά τις εκλογές, που ενδεχομένως να μη βρεθεί κανείς από τα μέλη του στο ίδιο αυτό τραπέζι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Υπουργείο Πολιτισμού
Κοινοτικά κονδύλια & επιδοτήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συναυλίες αφιερωμένες στον Καζαντζίδη
Οσο υπάρχει, θα υπάρχουμε
Βασιλικό... χάλι στο Τατόι
Τα κοινοτικά κονδύλια, ασπίδα στο χάος του ΥΠΠΟ
Συνέντευξη Φίλιπ Τσιάρας
Ο γιος του αντάρτη και το ελληνοαμερικανικό κιτς
50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Ο Σέρβος που έκανε «τσέχικο» σινεμά
Κριτική κινηματογράφου
Νουάρ και ωραίες επανεκδόσεις
Θέατρο
Στο τεντωμένο σκοινί της Κικής Δημουλά
Τηλεόραση
Η πτώση του μεγαλογιατρού
Μπάλα με ΑΕΚ και ΠΑΟ
Μετεκλογικό συνέδριο για τα ΜΜΕ